Aktuálně z juda                                                                        

Zakončení sezóny bude opět Na horách !  
I letošní zakončení českotřebovské judistické sezóny bude opět – již tradičně – Na horách. Termín byl vybrán na neděli 10. června 2012 ve 14:30. Zveme všechny naše děti, jejich rodiče, příznivce juda, sponzory i partnery českotřebovského juda. Součástí akce budou opět „kýty“, drobné sportovní hrátky pro děti a tentokrát i něco málo slavnostního … těšíme se na Vás i na nás!
 
USK Cup se ziskem 5 medailí
V sobotu 12.5.2012 jsme se po delší pauze zúčastnili dalšího ročníku tradičního USK Cupu v Praze Na Folimance. Na závody jsme odjeli s dvěma dorostenci, 4 staršími žáky a 6 mladšími žáky a žákyněmi. Letošní rok byl slušně obsazen i s mezinárodní účastí judistů ze Slovenska a Maďarska. Dorostenec Lukáš Hordějčuk získal - tentokrát již ve váze do 90 kg - zlatou medaili! Tomáš Kovář v kategorii starších žáků do 38 kg získal stříbrnou medaili! Stejně tak se vedlo i Magdě Klimešové v mladších žákyních do 36 kg a v této kategorii získala ještě Kíťa Klimešová bronz. Poslední z medailí získal ještě mladší žák Dušan Provazník ve váze do 55 kg, kde obsadil třetí místo. Bodovaná 5. místa získal ještě dorostenec Vojtěch Typl ve váze do 60 kg a mladší žák Antonín Kobza ve váze do 46 kg. Ostatní naši borci zůstali na nebodovaných místech, přesto je možné téměř všechny pochválit za výborné výkony a snahu o kvalitní výsledky. Při celkovém pocitu z tohoto dlouholetého turnaje se však letos nelze ubránit určité ztrátě iluzí z tohoto tradičního turnaje, protože organizační zajištění (rozpisy, rozhodčí, hlasatelé, občerstvení ….) vzbuzovalo chvílemi – slušně řečeno – velké rozpaky … i přesto judu zdar, tomu třebovskému obzvláště !
 
Zlatý Marek Švestka v Teplicích
Marek Švestka získal zlatou medaili na mezinárodním turnaji v Teplicích. Ve dnech 5.-6.5.2012 se konal v Teplicích mezinárodní Memoriál Václava Prokeše. Turnaje se zúčastnilo cca 500 judistů z 55 oddílů a pěti zemí. V sobotu soutěžily kategorie mladších a starších žáků a kategorie dospělých do 23 let. V neděli se pak do bojů zapojili mláďata a dorostenci, kde jsme měli zastoupení v Marku Švestkovi. Markovi se podařilo zvítězit ve váze do 73 kg. Gratulace a díky za reprezentaci oddílu i města.
 
Polabská liga v Kolíně
V sobotu 5.5.2012 jsme odjeli do Kolína na 3. kolo Polabské ligy. Celková účast předčila očekávání – 18 oddílů a 235 dětí. Přestože jsme si řekli, že na tuto soutěž už nebudou pravidelně jezdit ti nejzkušenější (na každém z prvních dvou kol nás reprezentovalo asi jen 10 dětí), tak do Kolína jsme chtěli odjet v plné síle. Za náš oddíl bojovalo 24 závodníků (bohužel někteří nemohli jet pro nemoc) a vedli si velmi dobře. Přivezli jsme si celkem 16 medailí (6 zlatých, 7 stříbrných a 3 bronzové) a bylo pozitivní, že o medaile se postarali nejen ti “zkušenější“, ale i naše další mladší generace, která začíná velmi úspěšně navazovat na úspěchy starších a myslím, že se máme na co těšit - jen vydržet! Jako tým jsme si odvezli pohár za 2.místo. Zvítězil tým z Jihlavy, 3.místo pak obsadili závodníci z Benešova. Všem našim borcům děkujeme za předvedené výkony.
Výsledky:
mláďata:
1.místo Vích David ve váze do 55kg
2.místo Málek Ondra ve váze do 55kg
2.místo Stehlík Jakub ve váze do 27kg
3.místo Janiš Jan ve váze do 30kg
5.místo Řehák Dominik ve váze do 30kg
mladší žáci :
1.místo Růžička Jan ve váze do 42
1.místo Gregarová Zuzana ve váze do 28kg
1.místo Klimešová Magda ve váze do 36kg
1.místo Rybková Lucie ve váze do 48kg
2.místo Zachová Markéta ve váze do 44kg
2.místo Ryšavá Magda ve váze do 28kg
2.místo Kobza Antonín ve váze do 46kg
3.místo Škrkoň Vít ve váze do 38kg
3.místo Blažková Daniela ve váze do 44kg
4.místo Klimešová Kíťa ve váze do 36kg
5.místo Štusák Dominik ve váze do 38kg
5.místo Voleský Pavel ve váze do 42kg
starší žáci :
1.místo Gregar Karel ve váze do 46kg
2.místo Formánek Jan ve váze do 50kg
2.místo Kovář Tomáš ve váze do 42kg
 
Krajský přebor družstev
28.4.2012 jsme odjeli do Jičína na 2. kolo přeboru Pardubického, Královéhradeckého a Libereckého kraje . Díky různým zdravotním problémům jsme odjeli pouze se dvěma staršími a třemi mladšími žáky. I přes naší malou účast jsme zatím jak v mladších, tak i ve starších žácích na celkovém 2. místě. K. Gregar a J. Formánek oba 1. místa, mladší žáci A. Kobza 1.místo, J. Růžička a D. Provazník oba 3.místa, pro Třebovou to znamená, že po druhém kole družstev jsou starší žáci na 2.místě a mladší také na 2.místě. Poslední 3. kolo se koná na podzim v Turnově, kam doufám odjedeme a pokusíme se ještě kraj vyhrát.
starší žáci:
1.Sokol Hradec Králové, 46 bodů
2.Česká Třebová, 33 bodů
3.Nový Bydžov, 32 bodů
mladší žáci:
1.Nový Bydžov, 55 bodů
2.Česká Třebová, 47 bodů
3.Jablonec, 38 bodů
 
Velká cena České Skalice
V sobotu 21.4.2012 jsme se zúčastnili tradiční Velké ceny České Skalice. Na soutěž přijelo 16 družstev z ČR a jedno z Polska, celkově zde bylo 192 závodníků. V hodnocení družstev obsadila Česká Třebová šesté místo. Náš oddíl odjížděl na závody s devíti závodníky a přivezl 6 medailí. Výsledky:
-starší žáci: Tomáš Kovář, 3.místo
-mladší žáci: Vít Škrkoň, 1.místo
Antonín Kobza, 1.místo
Daniela Blažková, 2.místo
Zuzana Gregarová, 2.místo
-mláďata: Jakub Stehlík, 2.místo
Markéta Zachová, Vít Smejkal a Petra Vážková bohužel zůstali i přes kvalitní výkony bez umístění.
Gratulace a pochvala všem, judu zdar.
 
Český pohár Chomutov
Švestka a Hordějčuk zlatí, Gregar s bronzem a 1. místo v oddílech dorostenců!! Ve dnech 14.-15.4.2012 se konala v Chomutově Mezinárodní velká cena, jako další kolo kvalifikačního Českého poháru v kategoriích juniorů, dorostenců, starších a mladších žáků. Soutěže jsme se zúčastnily s 11 našimi dětmi. V sobotu vybojoval Marek Švestka v kategorii dorostenců ve váze do 73 kg zlatou medaili a stejného kovu dosáhl v kategorii dorostenců nad 90 kg také Lukáš Hordějčuk. Vojtěch Typl v dorostencích do 60 kg přidal bodované 5.místo. Celkově stačily tyto výsledky na 1.místo v hodnocení oddílů v kategorii dorostenců, což je možné považovat za velký úspěch v obrovské konkurenci velkých a finančně dobře zajištěných oddílů z celé ČR.
V neděli do bojů zasáhli mladší a starší žáci. Nejlepšího výsledku dosáhl starší žák Karel Gregar ve váze do 42 kg, kde získal bronzovou medaili (v semifinále prohrál pouze na větší aktivitu soupeře). Bodovaná místa přidali ještě Tomáš Kovář, 7. místo, do 42kg, Jan Formánek 7.místo, do 50kg, Kristýna Klimešová 5.místo, do 36kg i Magda Klimešová 7.místo, do 40kg. Musíme všechny závodníky pochválit za snahu a věříme, že na dalším kole poháru zase přivezeme o nějakou tu medaili víc. Všem úspěšným patří velká gratulace!!
 
Velikonoční turnaj Blansko
Dne 14.4.2012 se konal v Blansku již tradiční Velikonoční pohár. Celkem se soutěže zúčastnilo 132 dětí, náš oddíl odjížděl na pohár se 13 dětmi. Podařilo se nám přivézt 11 medailí. Výsledky: 2 x 1.místo Ondra Málek , Veronika Janišová; 5 x 2.místo Zuzana Gregarová , Magda Ryšavá , Lucka Rybková , Lukáš Rybka , Jan Janiš; 4 x 3.místo Daniela Blažková , Jakub Verner , Vladimír Synek , Míša Čížová. Všem dětem velká gratulace!
 
Marek Švestka sbírá zkušenosti na mezinárodních turnajích
Náš úspěšný dorostenec Marek Švestka, který aktuálně hostuje a trénuje v Judoklubu v Olomouci, se během prvního čtvrtletí zúčastnil několika mezinárodních turnajů v zahraničí. Nejlepšího umístění dosáhl 3.března 2012 na turnaji v rakouském Vocklaburgu, kde byl ve své váze do 73 kg na stříbrné pozici. Solidního místa dosáhl také na turnaji v ruském Tverbu, kde 7.dubna 2012 obsadil v silné mezinárodní konkurenci 9.místo. Marek je i nadále členem širšího kádru dorostenecké reprezentace ČR a je také nominován na nadcházející Evropský pohár, který se uskuteční ve dnech 21. -22. dubna v Teplicích. Markovi patří velký dík za reprezentaci našeho oddílu a také Města Česká Třebová. Držíme palce a pevně věříme, že Markovi úspěchy jsou i zajímavou inspirací pro všechny naše talentované děti.

Velká cena Týna nad Vltavou
V sobotu 7.4. naši svěřenci bojovali na turnaji v Týnu nad Vltavou, kam se pro velkou vzdálenost jelo už v pátek odpoledne. Náš tým tam reprezentovalo 13 dětí, kteří v kategoriích mladších a starších žáků vybojovali celkem 9 medailí. První místa a malý pohár si odvezli – Tomáš Verner a Karel Gregar, za druhé místo přivezli medaile – Zuzka Gregarová a Dušan Provazník a třetí skončili Kristýna Klimešová, Matouš Jirsa, Tonda Kobza, Filip Adamský a Jan Formánek. Bez umístění skončili Magda Klimešová, Dominik Štusák, Jan Růžička a Lucka Rybková. Všechny je potřeba pochválit za bojovný výkon a těšme se na příští týden do Chomutova na Český pohár. Výsledky:
starší žáci : Tomáš Verner váha 66kg —- 1.místo
Filip Adamský váha 50kg —- 3.místo
Jan Formánek váha46kg —- 3.místo
Karel Gregar váha 42kg —– 1.místo
Mladší žáci: Dušan Provazník váha 60kg —– 2.místo
Matouš Jirsa váha 55kg————3.místo
Tonda Kobza váha 46kg——– 3.místo
Kíťa Klimešová váha 36kg ——- 3.místo
Zuzka Gregarová váha 28kg —– 2.místo
 
Pavla Horská mistryní ČR
V sobotu 31.3.2012 se v Hranicích na Moravě konalo Mistrovství České republiky v kategoriích juniorů a juniorek. JUDO Česká Třebová mělo zastoupení v Pavle Horské a Marku Švestkovi. Marek jel jako dorostenec hlavně sbírat zkušenosti a i přes kvalitní výkony však zůstal na nemedailové pozici. Pavla Horská dokázala ve váze do 78 kg získat zlatou medaili. Pavle patří velká gratulace a poděkování za skvělou reprezentaci našeho oddílu na republikové soutěži. Opět při závěrečných ceremoniálech zaznělo „Česká Třebová“ … judu zdar.
 
Samurajská katana Jičín
Dne 1.4.2012 jsme se vypravili s 27 dětmi na 1.kolo Samurajské Katany do Jičína, z něhož jsme si odvezli 9x 1.místo, 1x 2.místo a 6x 3.místo. Ve všech věkových kategoriích jsme si odvezli několik vítězných utkání i celkových vítězství v dané hmotnostní kategorii. Dá se říci, že nejlepší zastoupení jsme měli v mláďatech, kde jsme získali 4 první místa a 1 třetí místo z celkových 6 mláďat. Taktéž naše nejmladší koťata přidala 2 první místa, 1 druhé místo a 3 třetí místa ze 7 zúčastněných koťat, a jak v koťatech, tak i v mláďatech a ve starších žácích každý vyhr&aacu te;l alespoň jedno utkání. V mladších žácích potvrdil svoji formu z Českého poháru Tonda Kobza, který prošel pavoukem se 4 vítěznými zápasy. A rovněž Dušan Provazník předvedl, že judo umí a porazil 5 soupeřů. Dlužno ovšem dodat, že někteří z našich borců by si během zápasů stihli dát ještě „kávičku a dortíček“. Nic to však nemění na faktu, že jsme potvrdili dobře nastavený trend českotřebovského juda. Jen tak dál!
 
Český pohár v Jablonci nad Nisou - 5 medailí !
Ve dnech 24. – 25.3. jsme odcestovali na jeden z pěti kvalifikačních turnajů do Jablonce nad Nisou. Tyto turnaje patří vůbec k největším v republice a náš oddíl se tam prezentoval hned 5 medailemi. Soutěže se zúčastnilo kolem 700 judistů z celé ČR a Německa. Za náš oddíl startovalo 18 závodníků a přes obrovskou konkurenci se neztratili. Musím vyzvednout tři naše vítěze – v dorostencích vyhrál ve váhové kategorii nad 90 kg Lukáš Hordějčuk, kdy věříme, že se Lukášovi opět vrací forma. V mladších žácích potvrdil skvělou formu a zvítězil (na prvním poháru v Ostravě 3. místo) ve váze do 46kg Tonda Kobza, kdy musel zvládnout pět těžkých zápasů. Další zlato přivezla Magda Klimešová (na prvním poháru v Ostravě 2.místo) ve váze do 36kg, kdy soutěží prošla absolutně suverénně a dokonce ve finále porazila loňskou mistryni republiky (a oplatila ji finálovou porážku z Ostravy) před časovým limitem. Stříbrné medaile přivezli v kategorii juniorek ve váze do 78kg Pavla Horská a v mladších žákyních do 28kg Zuzka Gregarová. Další ještě bodovaná místa obsadili Vojta Typl ve váze do 60kg obsadil 5.místo, Jan Růžička ve váze do 42kg - 7.místo a stejně tak si vedl Jan Formánek ve váze do 50kg. Ostatní zůstali bez bodového zisku. Všem dík za reprezentaci oddílu a města.