Informace ze 75. jednání Rady Pardubického kraje           

Čtvrtek 10. 5. 2012
 
Hospodaření Pardubického kraje se v prvním čtvrtletí chovalo dle předpokladů
Náměstek hejtmana Roman Línek informoval radu o vývoji rozpočtu za první čtvrtletí. Rozpočet Pardubického kraje na rok 2012 schválilo Zastupitelstvo Pardubického kraje v prosinci loňského roku s přebytkem ve výši 55,7 mil. Kč.  Do 31. 3. 2012 bylo provedeno 75 rozpočtových opatření. „Na základě těchto opatření došlo k navýšení rozpočtu příjmů o 4,3 mld. Kč  na celkovou hodnotu 7,2 mld. Kč. Hlavní posílení tvořily převody ze státního rozpočtu na provozní náklady středních škol, sociálních zařízení a příspěvků ministerstva dopravy na dopravní obslužnost, a to v celkové sumě 4,2 mld. Kč,“ upřesnil Roman Línek.  Výdaje byly výsledně navýšeny o 4,6 mld. Kč, což dočasně účetně vyvolává schodek, který bude zapojením příjmů z EU v dalším období eliminován. „Závěrem lze reálně konstatovat, že skutečné saldo příjmů a výdajů ke konci letošního roku bude  kladné. Na kladném výsledku se podílí jednak nižší míra čerpání výdajů na investice a dále vyšší časové plnění příjmů,“ uzavřel náměstek Línek.  
 
Stát přesunul další povinnost na kraje. Peníze na koronery však neposlal
Rada Pardubického kraje schválila uzavření smlouvy o organizování a zajišťování prohlídek těl zemřelých mimo zdravotnická zařízení na území Pardubického kraje. Nová povinnost pro Pardubický kraj vyplynula ze zákona o zdravotních službách, který  nabyl účinnosti k 1. dubnu 2012. Radní zodpovědný za zdravotnictví Martin Netolický potvrdil, že tuto povinnost Pardubického kraje zajistí zdravotnická záchranná služba: „Pro nás to v letošním roce znamená vyčlenit z rozpočtu dva miliony korun navíc, protože náklady vynaložené na zajištění prohlídky těla zemřelého nebudou plně hrazeny ze systému veřejného zdravotního pojištění. V příštích letech předpokládáme, že roční náklady vzrostou ještě o 500 tisíc korun. Stát tak na nás přenáší další povinnosti, aniž by zajistil finanční krytí. V tomto případě se přitom evidentně jedná o výkon státní správy v přenesené působnosti.“
 
Obnova vozového parku záchranky bude pokračovat
Pardubický kraj v letošním roce zakoupí další čtyři sanity. „Budeme pokračovat v obnově vozového parku zdravotnické záchranné služby, která je naší příspěvkovou organizací,“ uvedl krajský radní Martin Netolický. Od roku 2010 Pardubický kraj nakoupil již dvanáct velkých sanit za 30 milionů korun a vozový park obohatilo také pět rendez vous vozů za 7,5 milionu korun.
 
Rada schválila návrh závěrečného účtu za rok 2011
Náměstek hejtmana Roman Línek předložil zpracovaný návrh závěrečného účtu  kraje za rok 2011, který má dle zákona v červnu definitivně schválit zastupitelstvo. „Za opravdu pozitivní v současné složité ekonomické době považuji fakt, že hospodaření  kraje skončilo za uplynulý rok s přebytkem 61,2 mil. Kč. Při tom původní rozpočet, před zapojením prostředků na projekty  EU,  uvažoval se  schodkem 684 milionů,“ komentuje klíčová čísla Roman Línek a pokračuje: „Je to výsledek umírněné konzervativní strategie Pardubického kraje v dobách krize. Dále se, přes všechny kritické odhady, projevil i ekonomický růst v kraji v roce 2011 a tím pádem i nárůst daňových příjmů o celkem 85 mil. Kč. K  závěrečnému účtu bude jistě doplněn výsledek auditu, který bude kraji předán v nejbližších dnech. Přezkum hospodaření stejně jako v minulých letech provádí na kraji Ministerstvo financí.  „Obecně lze zkonstatovat, že rok 2011 byl rokem tíživé finanční situace, která bude mít dopad i do několika dalších let. Byl to rok, kdy se naplno projevilo to, že kraje jsou ze dvou třetin závislé na příjmech ze státního rozpočtu a fondů EU. Jen z jedné třetiny může kraj plně rozhodovat o vlastních finančních možnostech v rámci zvolené samosprávy,“ uzavřel náměstek Línek.   
 
Personální záležitosti v oblasti školství
Rada Pardubického kraje  jmenovala do funkce nové ředitele čtyř gymnázií, kteří se ujmou funkce k 1. srpnu  2012.   Gymnázium v Jevíčku povede Lucie Škvařilová, do čela Gymnázia v České Třebové se postaví Josef Menšík. Rada potvrdila návrh konkursní komise i v případě Marka Hoffmana,  který se stal ředitelem Gymnázia Ústí nad Orlicí. Konkurz na ředitele Gymnázia Žamberk vyhrál Jaroslav Kvapil. Pardubický kraj vyhlásil konkurzy na ředitele všech  54  škol a školských zařízení zřizovaných Pardubickým krajem, kteří   podle novely školského zákona vykonávají funkci ředitelů k 1. 1. 2012 déle jak 6 let. „Nikdo tak nebude zvýhodněn ani znevýhodněn. Konkursní řízení byla vyhlášena  do konce dubna 2012 a výsledky budou zveřejněny do 31. července 2012,“ uvedla krajská radní Jana Pernicová. Kvality uchazečů jsou vzhledem k velkému počtu konkursů posuzovány ve dvou konkursních komisích.
  
Pardubický zámek bude mít management plán rozvoje
Rada Pardubického kraje se znovu zabývala otázkou Východočeského muzea v Pardubicích  a Východočeské galerie v Pardubicích. Pardubický kraj se musí soustředit na  dokončení náročných stavebních akcí na zámku, které jsou financovány z prostředků Evropské unie, ministerstva kultury, magistrátu města Pardubic a Pardubického kraje. „Proto by teď nebylo vhodné zatěžovat stabilitu galerie a muzea reorganizací. Obě organizace společně s Pardubickým krajem navíc pečlivě připravují akce Pernštejnského roku, jehož koordinátorem v kraji měl být původně Národní památkový ústav,“ vysvětluje radní zodpovědná za školství, kulturu a památkovou péči Jana Pernicová. Pernštejnský rok přispěje k zvýšenému zájmu o pardubický zámek a přiláká více turistů. Samostatná tisková konference k Pernštejnskému roku bude 23. května 2012 v jedenáct hodin v Rytířských sálech. „Velmi důležitým krokem letošního roku je zahájení práce na Management plánu rozvoje pardubického zámku,“ říká Jana Pernicová. Jedná se o dlouhodobou koncepci rozvoje zámku respektující kontinuitu vývoje tohoto místa jako vzácné historické památky a zároveň významného centra veřejné kultury a setkávání lidí. „Uchopí areál zámku v jeho celistvosti z hlediska teritoria, obsahu a času. Na jeho přípravě se budou podílet muzeum, galerie, Pardubický kraj a odborníci. Koordinátorem bude ředitelka Východočeského muzea v Pardubicích Jitka Rychlíková. Management plán se bude zabývat i organizační strukturou,“ dodává Jana Pernicová.
 
Rada Pardubického kraje na jednání zároveň schválila vypsání výběrového řízení na pozici ředitele Východočeské galerie v Pardubicích, kterou dosud vedla Hana Řeháková jako zástupkyně ředitele. Termín pro podání přihlášek byl stanoven do 15. června 2012.