Strašidýlka na zámečku v Rudolticích                                  

Jak veselá zámecká strašidýlka vznikla
Rudoltický Zámeček má kromě věže, kde je v každém patře něco zajímavého také rozsáhlá sklepení. Tam žijí skřítkové Malvínek a Barvínek, kteří střeží zámecký poklad, myška Hryzka jim s tím pomáhá. Žije tam i zlobivý šotek Všudybyl, kterého stromový duch zaklel do kamene proto, že všechny pošťuchoval, schovával jim věci, někdy i robil co si půjčil a nevrátil a nejvíc ducha zlobilo že ho šotek někdy lechtal na kořenech. Jednou se na šotka ,s kterým už nebylo k vydržení rozlobil tak, že na něj seslal kouzlo a šotek byl vtažen do kamenné zdi sklepení, kde zrovna zlobil skřítky. Protože však stromový duch není zlý, kouzlo později upravil a tak občas může šotek ze zdi ven.
Ve sklepení je na tajném místě také schovaný kouzelný kamínek z dávných dob, a když na něj jednou za rok, sedmého července kápne kapka vody, vznikne z ní veselé strašidýlko. Před dvěma roky hodně pršelo a tak na kouzelný kamínek káply dvě kapky najednou a vznikla strašidýlka dvě-dvojčátka. Strašidýlek je zatím šest a uvidíme, jestli se letos sedmého července objeví další, sedmé.
Pomáhají skřítkům hlídat poklad a nosí do prvního patra knoflííky které se na Zámečku sbírají, skotačí a dovádějí po celém Zámečku. Návštěvníci je mohou vidět jen když to sama strašidýlka chtějí, ale dovolila udělat jejich dřevěné kopie a na ty se může podívat nebo si je i koupit každý.

Zámecká strašidýlka hledají jméno
Jen jméno ještě nemají a prosí děti o nějaké pěkné jméno pro svoji skupinku, které by se líbilo všem a které by mohla používat všechna tato veselá strašidýlka ze Zámečku dohromady. Kdo vymyslí název který bude sedmého července ze zaslaných návrhů pro skupinku strašidýlek vybrán, dostane pěknou odměnu, i dva další autoři názvů které dostanou nejvíce hlasů od poroty při Zámecké oslavě dostanou odměnu.
Návrhy jmen mohou děti se svým jménem, věkem a nějakým kontaktem,nejlépe telefonem a adresou posílat na pohlednici nebo v dopise na tuto zasílací adresu
Krasava Šerkopová, PO Box 104 563 01 Lanškroun - nejpozději do 30.6.2012
 
Při akci Zámecká oslava vybere ze zaslaných návrhů porota složená z účinkujících, v které bude např.herec Jiří Krytinám, Michaela Dolinová, Jiří Hurych a další skupince zámeckých strašidýlek jméno. Autor vybraného názvu dostane pěknou odměnu, autoři dalších dvou jmen s nejvíce hlasy také, z poslaných návrhů bude vylosován ještě další výherce.
 
Informace
Informace o dění na Zámečku ,soutěžích a připravovaných akcích i nových provozovatelích zámecké kavárny a občerstvení jsou na www.novyzamek.cz a na stránkách zámecké kavárny www.zamecek-lanskroun.webnode.cz