Bikeři pod Peklákem                                                               


Pokud pojede, bude jasným favoritem na prvenství. Mediální tváří a patronem Velké ceny České Třebové je úřadující světový a evropský šampion Jaroslav Kulhavý. Sedmadvacetiletý Východočech vyhrál první dva ročníky cyklomaratonu a organizátoři věří, že bude stát i na startu letošního, v pořadí čtvrtého ročníku, který se jede v sobotu 16. června.

„Pochopitelně budu mít radost, když u nás bude startovat úřadující mistr světa a jeden z favoritů olympijského závodu v Londýně. Všichni mu držíme palce,“ říká českotřebovský starosta Jaroslav Zedník, který má ke sportu blízký vztah. V mládí se věnoval atletice, ve výškařském sektoru se přehoupl přes laťku ve výšce rovných dvou metrů. „Kolo mám rád, 16. června pojedu kratší trať,“ potvrzuje starosta, kterého při nedávném setkání potěšil Jarda Kulhavý originálním dárkem, replikou duhového trikotu mistra světa.

Pořadatel Českotřebovského cyklomaratonu Vladimír Vaněk navázal s předním světovým bikerem korektní spolupráci v roce 2009. Po vítězstvích Kulhavého v prvních dvou ročnících závodu jej chtěl mít na startu i vloni, dokonce kvůli tomu dvakrát změnil termín cyklomaratonu. Nakonec bylo všechno jinak, Kulhavého před rokem poslal americký zaměstnavatel z týmu Specialized Racing Factory závodit do zahraničí.

„Loňské rošády s termínem závodu nebyly šťastné. Letos jsem tomu nechal volný průběh a uvidíme, třeba to vyjde. Jarda je úřadujícím mistrem světa a Evropy. Ve svém sportovním oboru je celebritou, která má spoustu mimozávodních povinností. Samozřejmě budu šťastný, když Jarda Kulhavý bude 16. června závodit v České Třebové,,“ říká Vladimír Vaněk.

A co na stejné téma říká Jaroslav Kulhavý, který ve dvou květnových závodech Světového poháru potvrdil nárůst formy a vybojoval v nich dvě druhá místa? „Jasno budu mít začátkem června. Jisté je, že 10. června jedu mistrovství Evropy v Moskvě a přibližně o deset dnů později odlétám na závody do zámoří. Závodit chci i mezi těmito termíny, do úvahy přicházejí dvě akce. 17. června se koná Malevil, kde se pojede o evropské tituly na maratónské, 105 kilometrů dlouhé trati. O den dříve je o šestatřicet kilometrů kratší cyklomaraton v České Třebové, kam to mám z domova necelých deset kiláků,“ připomíná rodák ze sousedního Ústí nad Orlicí. „Uvidím, co mi nakonec bude lépe zapadat do přípravy. Zatím svůj start v domácím prostředí, které dobře znám a kde většinu roku trénuji, vidím docela slušně. Na takových sedmdesát procent,“ navnadil Jarda pořadatele.

Centrem cyklomaratonu zůstává sportovní areál pod sjezdovkou Peklák. Závod se jede v kopcovitém okolí města, okruh měří 34,5 kilometru (s převýšením 820 m). Aktéry hlavního závodu na 69 km tedy čeká výživné převýšení 1 640 metrů. V České Třebové si ti nejlepší mezi sebou rozdělí 15 tisíc korun, nejrychlejší muž a žena na dlouhé trati navíc získají broušené poháry věnované starostou města Jaroslavem Zedníkem.

V době uzávěrky červnového čísla Českotřebovského Zpravodaje (22.5.) bylo k závodu přihlášeno 71 bikerů. Nejstarším byl Josef Vařecha z Prahy (69 let), nejmladším mladý hokejista Lukáš Hladík z Jaroměře, kterému je teprve 12 let. Klobouk dolů!!

Bikeři, kteří se přihlásili a startovné uhradili do 22. května, dostanou při prezentaci tričko závodu, originální startovní číslo s vlastním jménem, kartičku s podpisem Jardy Kulhavého a lístek na teplé občerstvení, které bude zajišťovat orlickoústecký hotel UNO. Novinkou je tombola ze startovních čísel, mezi dvaceti cenami bude replika duhového dresu mistra světa JK. Na dárek za věrnost se ještě před startem mohou těšit borci, kteří absolvovali všechny tři předchozí ročníky cyklomaratonu a na startovní čáře budou stát i letos.

„Za finanční a věcnou podporu děkuji městu Česká Třebová, Pardubického kraji a dalším desítkám partnerům. Poděkování patří spolupracovníkům: klukům z Chmelových šišek, Městské policii, dobrovolným hasičům v České Třebové, Přívratu, Řetové a Dlouhé Třebové, děvčatům od prezentace,“ zdůrazňuje Vladimír Vaněk a závěrem odkrývá závěrečné plány: „Okruh bude upraven začátkem června, upřesníme termín oficiální projížďky. Trať bude označena bezprostředně před závodem. 

Více informací na webu: www.cyklomaraton-ceskatrebova.cz   (mm)