Cyklisté z Česka a Polska se setkali ve Wójtowicích           


Region Orlicko - Třebovsko připravil na dny 18. a 19. května ve spolupráci se Sdružením obcí Orlicko, mikroregiony Vysokomýtsko, Lanškrounsko, městy Choceň a Náchod, DSO Regionem Orlické hory, Regionem Novoměstsko a s okresem kladským 11. ročník mezinárodní cyklistické akce CYKLO GLACENSIS 2012. Akce zahájila cykloturistickou sezónu v česko-polském příhraničí a v letošním roce měla dva nové partnery: Region Novoměstsko a Domov pod hradem Žampach. Akce se konala s finanční podporou zúčastněných regionů a Pardubického a Královéhradeckého kraje. Osobní záštitu nad letošním ročníkem přijal náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.
Akce se zúčastnilo 19 týmů startujících v pátek 18. 5. 2012 v 8.00 hodin z devatenácti různých míst pořádajících českých a polských regionů - z českých měst se startovalo z Ústí nad Orlicí, České Třebové, Brandýsa nad Orlicí, Chocně, Žamberka, Králík, Lanškrouna, Vysokého Mýta, Náchoda, Bačetína a poprvé také z Nového Města nad Metují. V každém týmu jelo deset a více cyklistů a po různých trasách dojeli do cíle ve Wójtowicích u Bystrzyce Kłodzke v Polsku. Každý účastník získal na památku tričko a štítek na kolo s logem Cyklo Glacensis 2012.
Tradičně se k propagační jízdě připojují významné osobnosti veřejného života, v průběhu předcházejících ročníků se jí zúčastnili hejtmani a radní obou krajů, zástupci agentury CzechTourism, ministerští úředníci, předsedové mikroregionů a starostové příhraničních obcí a měst. Pravidelným účastníkem téměř všech 11 ročníků je náměstek hejtmana Roman Línek: „Na kole jezdím pravidelně, ale je pravda, že místní kopečky mi dávají jako Pardubákovi z polabské roviny zabrat. Obdivuji všechny místní borce, ženy i muže, mladé i starší ročníky, kteří to zvládnou. I když je pravda, že nejde o vítězství, ale o příležitost projet se a setkat se s podobně naladěnými lidmi v krásné krajině.“ Z letošního ročníku se pan náměstek omluvil.
V Královéhradeckém kraji je k dispozici téměř dva tisíce kilometrů cyklotras. „Rozvoj cykloturistiky patří mezi naše priority v oblasti podpory cestovního ruchu. Královéhradecký kraj poskytuje dotace na údržbu a stavby cyklostezek, cyklobusům pak každoročně rozdělí kolem třech a půl milionu korun. Na kole se dají poznávat přírodní i historické památky, aktivně odpočívat a dělat něco pro své zdraví,“ řekl náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Helmut Dohnálek.
V cíli byly na páteční večer 18. května 2012 pro všechny zúčastněné připraveny sportovní hry, společenský večer s prezentací činnosti českých i polských pořádajících regionů a zábavný program. Projekt je zrcadlově připravován i z polské strany. „Česko-polská spolupráce je největší přidanou hodnotou této akce a každoročně přispívá i k rozvoji turistiky v těchto pohraničních oblastech,“ říká radní Miroslav Stejskal, který má na starosti cestovní ruch. Ke kmenovým členům startujících týmů se připojili další dobrovolní cyklisté, kteří s nimi ujeli část trasy. V cíli ve Wójtowicích se letos sešlo na 300 cyklistů.
 
Fotografie Milana Richtera: skupina cyklistů před odjezdem z České Třebové