Hasiči na Parníku slaví 100 let                                               


V květnu zahájili sérii oslav ke 100. výročí založení svého sboru hasiči z Parníka hned několika akcemi. Nejprve přivítali v pátek 18. 5.  v restauraci Pod Skalkou na slavnostním setkání nejen starostu města Jaroslava Zedníka, ale také devítičlennou  delegaci z partnerské obce Biehainu z Horní Lužice ze SRN, se kterou nejprve hasiči z České Třebové, ale teď už hlavně hasiči z Parníka udržují přátelské vztahy. Jak uvedl vedoucí německé delegace Dieter Barthel, tyto vztahy trvají již 35 let a jsou uloženy hluboko v srdci. Setkání se zúčastnili i zástupci všech okolních sborů z našeho okrsku – z Rybníka, Skuhrova, ze Lhotky, z Kozlova, z Třebovice, z Přívrata. Bratr Hruška seznámil přítomné s nejdůležitějšími mezníky v historii sboru a velitel okrsku bratr  Daněk předal vybraným členům vyznamenání za jejich práci pro sbor i město. Potom předvedly malé tanečnice z Taneční školy Šárky Prossové  hasičům svůj tanec s příhodným názvem FIRE -  OHEŇ, za který byly po zásluze odměněny bouřlivým potleskem. K příjemně strávenému večeru přispělo výborné tradiční knedlo, zelo, vepřo, skvělá obsluha a reprodukovaná hudba. Hostům se domů moc nechtělo. Nicméně druhý den všechny čekala soutěž.

V sobotu 19. 5. probíhala od 11 hodin na ploše letiště „U Dvora“ okrsková soutěž hasičských družstev v požárním sportu, které se zúčastnilo celkem 16 družstev dospělých a 6 družstev dětí. Po celou dobu soutěže přálo pořadatelům i soutěžícím sluníčko, byla dobrá nálada, jídla a pití taky dostatek. Co víc si mohli oslavenci přát? Snad jenom vyhrát! Ale i to se jim nakonec povedlo. Není to krásné?! Mít 100 let a vyhrát! Komupak se to povede!

Po zdařilé soutěži se oslavenci se svými německými přáteli přesunuli do „svého“, k Floriánovi, aby se ještě dále mohli bavit.

V neděli 20. 5. se po společné snídani domluvily poslední podrobnosti letní návštěvy parnických  a rybnických hasičů v Biehainu, který pro změnu slaví 600 let od svého založení. Hosté převzali 2 sudy třebovského piva Kohout, které dostali jako dárek na ochutnání i pro ostatní obyvatele obce s tím, že v červenci Parničtí přivezou zbytek sortimentu, aby věděli, co se u nás vaří, protože v sobotu na letišti se nějakou chvíli točilo pivo zdarma, neboť němečtí hasiči přivezli s sebou 2 sudy piva značky Landskron. Možná ten název někomu něco připomíná. Potom se všichni před zbrojnicí vyfotili u nejstarší stříkačky, kterou zdejší hasiči mají, a nastala konečná fáze návštěvy – odjezd.

S dalšími akcemi, kterými budou hasiči z Parníka své výročí slavit, Vás seznámíme jindy. HF

 

K družbě s hasiči z Biehainu se váže i následující historická fotografie z roku 1987, kdy se slavilo 10 lt od vzniku družebních kontaktů. Na Fotografii jsou jen dva Třebováci: K. Kuchař (vlevo) a (vzadu) Jiří Coufal, současný předseda SDH Parník. Horní fotografie v záhlaví je z oslav "stovky" v květnu 2012.