Spejbl a Hurvínek v České Třebové                                       

Kdo z dětí i dospělých by neznal populární dvojici  otce Spejbla  a jeho synka  Hurvínka, která baví děti i dospělé již po řadu desetiletí.  S touto dvojící měli možnost se setkat žáci českotřebovských škol na dvoudenní putovní výstavě, nazvané „Slovo má Hurvínek“,  kterou ve výstavní síni KC uspořádalo Divadlo S + H v Praze.
Pracovníci divadla zde seznámili děti s historií jejich scény i všech populárních postaviček. Děti se dozvěděly, že „tátou“ postaviček byl Josef Skupa.  Pan Spejbl se na světě objevil díky řezbáři Karlu Noskovi na podzim 1920. Jeho jevištními partnery byli tehdy nejčastěji Kašpárek, dále potom princezny, princové, královny, občas také ježibaba, drak, čert a další.  V roce 1926 se na scéně objevil Hurvínek, který měl být původně Spejblovým kamarádem, ale stal se z něho jeho syn. Aby byla Spejblova rodina úplná, nesmíme zapomenout na jejich čtyřnohého kamaráda, foxteriéra Žeryka. Ten se narodil  19.  dubna 1930. Ve stejný den se na scéně objevila také Hurvínkova kamarádka Mánička. Ta, jak víme,  žije u své „bábinky“, bývalé učitelky,  paní Kateřiny Hovorkové, která je nejmladší postavičkou. Na svět přišla  12. září 1971. Měla však své předchůdkyně. Ty se však jmenovaly každá jinak. Tou první byla  paní Frňoulová, tu vystřídala paní Drbálková a  ta následující  se  jmenovala paní Švitorková. Zkrátka všechny měly, dle příjmení, něco společného s upovídaností.
Děti zde viděly, že Hurvínek a Spejbl se dočkali řady knižních i filmových vydání na VHS,  CD a DVD nosičích. Výstava byla doprovázena mluveným slovem a videoprojekcí. Připomenuty byly i hry divadla, z nichž uveďme např. Hurvínkovo dobrodružství, O myších a loutkách, Hurvínek a zrcadlo, Hurvínkův Mikuláš a další.   Výstava s dětem i jejich učitelkám velice líbila a zcela určitě splnila svůj účel.                                                                                                                                                            Martin Šebela

 

Martin Šebela