ČESKOTŘEBOVSKÝ DENÍK 138/2012  (2.6.)                   
Oslavte s námi 20 let knihkupectví Paseka v České Třebové 

Před 20 lety otevřel p. Ladislav Horáček, majitel nakladatelství Paseka, knihkupectví v Hýblově ulici. Jméno nakladatelství bylo vybráno podle jedné ze tří autobiografických postav z Váchalova Krvavého románu.  Významným počinem p. Horáčka je záchrana maleb Josefa Váchala v Portmanově domě v Litomyšli, také je spoluzakladatelem litomyšlské Školy restaurování a konzervačních technik . Nakladatelství Paseka se zaměřuje hlavně na vydávání historické literatury a literatury faktu. Mezi hlavní české autory nakladatelství Paseka patří kamarád p. Horáčka Petr Šabach.
 
Knihkupectví Paseka připravilo pro své zákazníky :
od 25.6.2012 – 30.6.2012 – dárek při nákupu nad 200,-
27.6.2012 – den otevření -  sleva 20% na všechny tituly – přijďte a slavte s námi, máme pro vás připraveno malé pohoštění 
 
 V hale českotřebovského nádraží otevřeno Pekařství Mr. Baker

Na prestižním místě v odjezdové hale láká  kupující a jistě neodolají i i, kteří to nemají k nádraží daleko.Ostatní pekařské speciály dostaly tedy významnou konkurenci. Konečně je vestibul českotřebovského nádraží plně využit a nabídka odpovídá významu tohoto dopravního uzlu. Pouze jsme na otevření museli několik roků čekat. Vyplatilo se však realizovat složitější variantu s výměnou prostor čekárny pro cestující.   Stále však není hala nádraží využita pro prezentaci  kulturních a sportovních akcí ve městě a regionu s využitím prezentace podnikatelů a firem např. formou velkoplošných obrazovek.  Možná by v realizaci této akce  mohl pomoci např. Grant Pardubického kraje, počáteční investice do systému to zřejmě vyžaduje...
 
Noc kostelů

 na Českotřebovsku byla opět úspěšná, mimo českotřebovských kostelů a modliteben byly otevřeny také kostely v Dlouhé Třebové a v Semaníně, všude byl zajištěna zajímavý program a průvodce.
 
Ulice v Břízkách je pro rekonstrukci kanalizace uzavřena od 9. května do 8. června

To se dočtete na tabulích ovšem až k nim přijedete, objížďka stanovena není, dopravní úřad zřejmě počítá s tím, že si každý motorista poradí. Informace o uzavření také jinde uvedeny nejsou, i když se jedná o dlouhodobou uzavírku.
 
K dopravnímu značení na  náměstí Jana Pernera 

"Dvacítka"  je značena na nové komunikaci podél dopravního terminálu v obou směrech. Ve směru "nahoru" od kruhové křižovatky u Padevětu (Šatlavy) platí dvacítka jen pár metrů od stanoviště taxislužby po příčný práh, kde je označení křižovatky na které vjíždí na průběžnou komunikaci autobusy od stanovišť 4,5,6. Tam dvacítka končí a i když dále jedou auta  podél nástupiště pro autobusy, tak mohou již jet 50, zde už ta rychlost  nevadí. Z toho vyplývá, že dvacítka je zde umístěna pouze jako varování řidičům před špatně provedeným příčným prahem naproti schodům do Vinohradské ulice.  Před prvním příčným prahem však snížená rychlost ještě není, jako by ten první příčným práh neměl vozidlům vadit. Smysl dvacítky se zde tak vytrácí. - Když jedete obráceně, tedy shora dolů, tak zde platí až po odbočku k ulici Komenského zákaz zastavení i zmíněná dvacítka, křižovatka s výjezdem autobusů již dopravní značkou v tomto směnu značena není. Máme tedy raritu: křižovatku, která je na hlavní ulici značena jen v jednom směru. Musí se jednat o chybu, takto polovičatě křižovatka značena být nemůže. Tato poznámka je důležitá, tato křižovatka-nekřižovatka by ukončila  jak dvacítku, tak zákaz zastavení. Přitom znám několik řidičů, kteří zde pře zmíněným zvýšeným přechodem zastavili, vyložili rodinného příslušníka na vlak a pokračoval a dostali za to necitelnou pokutu. Přitom pokutu by zasluhoval autor tohoto řešení-neřešení.
Hejtman při otevření nového sídla bruselského zastoupení kraje: Evropa je budoucnost náš všech 

Brusel (1. 6. 2012) -  Hejtman Radko Martínek otevřel v pátek 1. června nové sídlo Zastoupení Pardubického kraje v Bruselu.  Slouží k reprezentativním i administrativním účelům. Pardubický kraj sídlí nově pod jednou střechou s Plzeňským a Jihomoravským krajem.
Pardubický kraj tak stojí po boku mnoha významných evropských regionů, které se snaží prosazovat své zájmy v sídle nejvýznamnějších evropských institucí.  „Tím, že Plzeňané koupili budovu, vyslali signál, že to myslí s Evropou vážně. Náš kraj s nimi našel společnou řeč a stal se tak symbolem toho, že se dokážeme domluvit,“ řekl hejtman Martínek při zahájení. Při otevření nového sídla vyslovil přání, aby vzkvétaly kraje i evropská integrace. „Evropa je budoucnost nás všech,“ je přesvědčený hejtman Martínek.  Prosazování zájmů kraje v Bruselu u evropských institucí považuje za důležité vedoucí Zastoupení Pardubického kraje v Bruselu Karolína Brennerová:  „Zastoupení nám umožňuje získávat včasné informace z institucí Evropské unie. Výhodná je společná adresa. Můžeme úzce spolupracovat a jsme lépe viditelní jako Češi."
Součástí delegace Pardubického kraje byl radní pro zdravotnictví Martin Netolický. Příležitosti využil k neformálním konzultacím s významnými hosty. „Stále více se ukazuje, že přímé spojení na Brusel je obrovskou výhodou při řešení problémů souvisejících s evropskou legislativou. Neustálé dohady o tom, co je či není zakázanou veřejnou podporou ve zdravotnictví,  jsou možným tématem k pracovnímu setkání.“ Pozvání na slavnostní otevření přijali mimo jiné český ambasador v  Belgii Ivo Šrámek, velvyslanec při NATO Martin Povejšil a členové evropských institucí.
O raut pro více než sto hostů se postarali studenti poličské střední odborné školy, kteří mimo jiné už vloni na podzim nachystali občerstvení na české ambasádě v Paříži při příležitosti oslav vzniku samostatného Československé republiky.
Hejtman navštívil obce na křižovatce regionů

Proseč (30. 5. 2012) – Starosta Jan Macháček  přivítal hejtmana Radko Martínka se slovy: „Za dobu mého starostování jste u nás na první návštěvě, vítáme vás v našem městě.“ Po prezentaci města a svazku obcí Toulovcovy Maštale hejtman debatoval se starosty o  dopravní obslužnosti a cestovním ruchu.   
Projednávali s hejtmanem připomínky k jízdním řádům. „Proseč je specifická, křižují se zde  tři regiony, proto je potřeba sladit potřeby občanů s možnostmi dopravců,“ domnívá se  hejtman, proč přetrvávají některé potíže.  „Jezdil jsem po Svitavsku a tam se již nová podoba veřejné dopravy usadila,“ dodává. Tak jak je hejtmanovým zvykem,  zapsal  si požadavky a připomínky starostů, které předal organizátoru veřejné dopravy OREDO.  „Prioritou veřejné regionální dopravy je, aby se děti dostaly včas do školy a lidé do zaměstnání,“ reagoval na stížnost  starostů a vedení společnosti ERGOTEP. K problematice  dopravy osob se zdravotním postižením a návaznosti spojů se příští týden vyjádří OREDO na společné schůzce.   „Za velmi závažnou připomínku považuji fakt, který na společném setkání zazněl, že řidiči ČSAD Ústí nad Orlicí   nesmí brát vozíčkáře do autobusů. Prý jim to neumožňuje vnitřní dispozice mercedesů,“ s překvapením vyslechl hejtman  podnět   jednoho z přítomných starostů.