Českotřebovský deník 141/2012 (5.6.)                                   

Česká pošta naváže svou investicí na logistický terminál Metrans.

Díky investici se Česká Třebová stává atraktivním místem pro další investory. Vedení města nyní jedná se čtyřmi, kteří projevili zájem pozemky v průmyslové zóně Borek, ve které bude působit  i nová pobočka Celního úřadu Pardubice. Svou šanci ucítil i státní podnik Česká pošta. "V České Třebové se nyní staví jedno z největších překladišť kontejnerové přepravy ve střední Evropě. My jsme to stihli a máme koupený pozemek hned vedle u Semanínské ulice a právě na něm stavíme své depo. Takže budeme partnery jednoho z největších kontejnerových operátorů ve střední Evropě, společnosti Metrans," uvedl generální ředitel České pošty Petr Zatloukal. Česká pošta před několika měsíci koupila starší objekt a více než hektar a půl velký pozemek. Budovu nyní pošta přestavuje na nákladové depo. "Je to objekt střední velikosti, ale půjde o klíčový uzel naší logistické sítě," dodává ředitel komunikace pošty Ivo Mravinac. Pošta by v první fázi měla do areálu investovat asi 30 milionů korun. Depo by mělo být podle plánu pošty hotové už ke konci letošního roku. I zde  vzniknou pracovní příležitosti , má jít asi o stovku lidí. S dalším rozvojem logistického centra v České Třebové je však pošta připravena podle Mravinace své investice výrazně zvýšit. O problematice rozvoje průmyslové zóny v návaznosti na terminál Metrans píše Mladá fronta DNES.
 
Město Česká Třebová nabízí k pronájmu garáž čp. 5666 na stpč. 2287/4 na Pražského ulici v České Třebové, za cenu 6.000,- Kč/rok, na dobu neurčitou, od 01.06.2012, s výpovědní lhůtou 3 měsíce. Přihlášky přijímá  Odbor majetku města Městského úřadu v České Třebové, Staré náměstí čp.78 (tel. 0465/500142), do 30.06.2012. "
 
Okna vesmíru dokořán po 30 letech - aneb beseda s RNDr. Jiřím Grygarem  

Po letech se v českotřebovské Malé scéně opět uskuteční velká akce. Bude to v neděli 12. září od 16:30 hodin a besedovat přijede  náš český přední vědec, popularizátor astronomie a čestný předseda české astronomické společnosti RNDr. Jiří Grygar. Na stejném místě na jevišti Malé scény již s Třebováky s velkým úspěchem besedoval a tak věřme, že i jeho další setkání s Třebováky bude mít velký úspěch.
Akci pořádá Koalice pro Pardubický kraj za spolupráce českotřebovské místní organizace KDU-ČSL. Není to první pozvání pro přední české osobnosti a vědce do našeho města. Připomeňme např. ne tak dávné setkání s Prof. Bohuslavem Sokolem  nebo beseda s předním českým ekonomem PhDr. Tomášem Sedláčkem (Ekonomie dobra a zla), obě v Kulturním centru. 
Plakát na akci ZDE
 
Hejtman pozdravil cvičence na sokolském sletu v Městečku Trnávka 

Městečko Trnávka (3. 6. 2012) – Hejtman Radko Martínek pozdravil v neděli cvičence na místním všesokolském sletu.  Ocenil, že 150. výročí založení Sokola slaví pohybem. Odkázal na tradice a duchovní hodnoty sokolského hnutí. 

 

Téměř tři sta sokolů, od těch nejmenších až po seniory, se vystřídalo v odpoledním programu na ploše hřiště v různých formacích. „Přehlídka sletových skladeb je vyvrcholením ročního nácviku, ale také vyjádřením národního sebevědomí a sounáležitosti se svou vlastí,“  poděkoval hejtman Martínek všem, kteří se po  celý rok scházeli a nacvičovali sestavy, za jejich práci.  
Slet přináší cvičencům radost, ale tělovýchovné jednotě finanční starosti. Pardubický kraj proto podpořil sokolstvo a přispěl na oslavy v kraji částkou 60 tisíc korun.  
Ahoj přátelé a kamarádi, už se to narodilo. 

Námi dlouho slibované CD je na světě. Pokud budete mít zájem, stavte se u mě v obchodě  v Nádražní ulici nebo v prodejně Music, kde si  můžete koupit CD a reklamní trička a nás tím finančně podpořit. Nebyla to lehká práce, ale výsledek snad stojí za to. Ještě bych chtěl upozornit na unikátnost tohoto CD, kde s námi na housle hraje Karel Kovář..... První menší křest proběhne v rámci našeho vystoupení na Týdnu sportu 18.6.2012 od cca 20.00 hodin, kam Vás tímto srdečně zveme a těšíme se na Vás. Zdraví Láďa Vraspír a POUTNÍCI Česká Třebová
 
Oslavte s námi 20 let knihkupectví Paseka v České Třebové 

Před 20 lety otevřel p. Ladislav Horáček, majitel nakladatelství Paseka, knihkupectví v Hýblově ulici. Jméno nakladatelství bylo vybráno podle jedné ze tří autobiografických postav z Váchalova Krvavého románu.  Významným počinem p. Horáčka je záchrana maleb Josefa Váchala v Portmanově domě v Litomyšli, také je spoluzakladatelem litomyšlské Školy restaurování a konzervačních technik . Nakladatelství Paseka se zaměřuje hlavně na vydávání historické literatury a literatury faktu. Mezi hlavní české autory nakladatelství Paseka patří kamarád p. Horáčka Petr Šabach.
 
Knihkupectví Paseka připravilo pro své zákazníky :
od 25.6.2012 – 30.6.2012 – dárek při nákupu nad 200,-
27.6.2012 – den otevření -  sleva 20% na všechny tituly – přijďte a slavte s námi, máme pro vás připraveno malé pohoštění 
 
Smetanova Litomyšl se blíží. Stavbaři zasypou výkopy a odstraní plot.

Okolí litomyšlského zámku, kde za dva týdny začne Smetanova Litomyšl, zatím připomíná spíše staveniště. Archeologický výzkum u litomyšlského zámku od svého začátku významně pokročil. Některé vykopávky si budou moci návštěvníci Smetanovy Litomyšle prohlédnout. Obnova zámeckého návrší, na kterou dá EU 400 milionů korun, je teprve na začátku. Do okamžiku, kdy 14. června zazní první tóny symfonické básně Valdštýnův tábor Bedřicha Smetany v podání České filharmonie, však nádvoří ještě projde proměnou. Stavbaři před operním festivalem zasypou výkopy na prvním nádvoří. Plot pochopitelně zmizí. "Bude možné tudy chodit bez problémů, pouze některé vykopávky budou odhalené a nasvícené, aby lidé viděli, co tam archeologové našli," řekla Severová. Toalety budou letos umístěny v provizorních buňkách, které ale nabídnou podstatně větší komfort než ty původní.
V průběhu revitalizace zámeckého návrší zmizel někdejší amfiteátr, kde se původně odehrávala operní představení. Nahradí ho místo, kam se opera opět vrátí. V rozpadávajících se konstrukcích z padesátých let už to nešlo, na pískovcové a betonové jeviště bylo třeba stavět kompletní druhé jeviště ze dřeva, do betonových patek už nebylo možné instalovat celou sadu laviček. Vznikne prostranství, které bude možno variabilně využívat s mnohem větší režijní kreativitou.  (Podle MFDNES)
 
Prodám byt 1+1 na sídlišti Lhotka,4.patro,Česká Třebová. Cena k jednání. Kontakt: 602648772