Českotřebovský deník 142/2012 (6.6.)                                   

Velký úspěch hokejbalové přípravky:  6. místo na MČR 

Ve dnech 1. - 3. června 2012 se konalo v Letohradě a Nekoři Mistrovství ČR v hokejbale, kategorie přípravky pro ročníky 2001 a mladší. Naši trenéři se rozhodli i přes velmi malý počet dětí v této kategorii  se MČR zúčastnit a odjeli s osmi dětmi do pole a jedním brankářem. Ve velké konkurenci 18 týmů z celé republiky a při pohledu na jejich početné soupisky až s dvaceti hráči bylo jejich přáním nasbírat zkušenosti a dobře si zahrát.
Naši kluci v sestavě Hriško Honza – B, Hyksa Marek, Hledík Vojta, Pirkl Oliver, Paclík Ondra, Verner Honza, Částek Michal (1den), Páv Patrik, Kříž Lukáš a jedna slečna Držmíšková Káťa se však již první den semkli v jeden „ohromný“ bojovný tým okolo trenéra Jardy Tlapáka a překvapili soupeře, trenéry, rodiče a snad i sami sebe neskutečnou šikovností a bojovností, která jim vydržela po celé tři dny. Po těžkých zápasech nejdříve postoupili mezi nejlepších 8 týmů a boj o medaile jim později unikl jen o jediný nešťastný gól. Nechali za sebou i velké favority na zlato a sklidili také obdiv fanoušků soupeřů.
Konečné 6. místo v republice je pro náš hokejbalový klub velkým úspěchem a rádi bychom mezi tuto skvělou partu kohoutů z Benátek přivítali další kluky i holky.
Hoši a Káťo, DĚKUJEME!!!       TJ Lokomotiva Česká Třebová-oddíl hokejbalu
 
Populární farmářské trhy někde pokračují, v České Třebové se ruší. 

Příkladem města, kde se trhům daří, je Lanškroun.  Zde se budou konat tento pátekna náměstí J. M. Marků v době od 8 do 16 hodin.Klíčovou nabídkou bude chlazené a mražené králičí maso z malé rodinné farmy v Němčicích. Trhovci nabídnou také houby, kterých je zatím v  lesích nedostatek, ale i sazenice . Farmářské trhy se měly konat také nyní ve čtvrtek  6. června na Starém náměstí v České Třebové. Organizátor trhů však rozhodl, že se trhy zruší a to  nejen ty nejbližší, ale všechny další plánované trhy do konce letošního roku.
Měst a obcí rozhodnutých digitalizovat svoje kino přibývá

Dgitalizace kina v Chocni by měla být dokončena do podzimu. Modernizované kino Máj by divákům mělo nabídnout dokonce i technologii 3D. píše se o ceně 1 milion korun, což se mi zdá  poněkud velmi optimistické. nebo šly od loňska ceny až tak dolů?  Na základě usnesení zastupitelstva města Choceň má být nyní vypsáno poptávkové řízení na dodavatele digitální technologie v ceně do jednoho milionu korun. Pro digitalizaci kina se rozhodla už loni města Česká Třebová, Žamberk a Lanškroun, také Svitavy. Letos se přidává Jablonné nad Orlicí, Litomyšl, digitalizovat chce  kino  i Dolní Dobrouč. Vysoké Mýto se rozhodlo pro kompromis, nejprve modernizuje zvuk, na něj naváže optický řetězec. V Ústí nad Orlicí stále váhají, zda digitalizovat  projekci v Roškotově divadle nebo v Malé scéně, která je však pronajata občanskému sdružení.
 
Město Česká Třebová nabízí k pronájmu garáž čp. 5666 na stpč. 2287/4 na Pražského ulici v České Třebové, za cenu 6.000,- Kč/rok, na dobu neurčitou, od 01.06.2012, s výpovědní lhůtou 3 měsíce. Přihlášky přijímá  Odbor majetku města Městského úřadu v České Třebové, Staré náměstí čp.78 (tel. 0465/500142), do 30.06.2012. "
  
Regionální potravina Pardubického kraje zná své letošní vítěze

(Praha, 6. června 2012) Odborná porota soutěže Regionální potravina 2012 vybrala devět výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi z pardubického regionu. Dnes jejich výrobci slavnostně převzali v Rytířských sálech pardubického zámku ocenění z rukou náměstka ministra zemědělství Aleše Kendíka a hejtmana Pardubického kraje Radko Martínka.
Naším cílem je dostat kvalitní výrobky místních producentů do maloobchodních prodejen i řetězců. Chceme, aby si spotřebitel mohl jednoduše vybrat kvalitní potraviny po celý rok. Zároveň je udílení loga Regionální potravina už osvědčeným způsobem, kterým Ministerstvo zemědělství pomáhá propagovat vysoce jakostní výrobky malých a středních producentů,“ vysvětluje ministr zemědělství Petr Bendl záměr projektu Regionální potravina.
Odborná porota uděluje ocenění v devíti kategoriích. Logo Regionální potraviny  pro daný rok může získat vždy jen ten nejlepší ve svém oboru. Mezi letošní vítěze Pardubického kraje patří v kategorii Masných výrobků tepelně opracovaných Rosické špekáčky (Zemědělské družstvo Rosice u Chrasti), mezi Masnými výrobky trvanlivými porota ocenila Mailandr salám (Zdeněk Kořínek), v kategorii Sýrů včetně tvarohu byl vyhlášen jako nejlepší Polooštěpek – pařený sýr (Miltra B s.r.o.), z Mléčných výrobků ostatních porota vybrala Choceňský smetanový jogurt – brusinka (Choceňská mlékárna s.r.o.), z Pekařských výrobků vyhrál Borovský kulatý chléb (Věra Krejčí), v kategorii Cukrářských výrobků zvítězily Perníkové minidezerty (JaJa Pardubice s.r.o.), mezi Alkoholickými a nealkoholickými nápoji kralovala Hlinecká medovina (Medovinka s.r.o.), v kategorii Ovoce a zeleniny Čerstvá hlíva ústřičná (Jiří Paseka) a cenu v kategorii Ostatní získal Med medovicový – lesní od Pavla Valenty.
Do soutěže se mohou každý rok se svými výrobky přihlásit malí a střední potravinářští producenti. O tom, kdo zvítězí, rozhoduje komise tvořená odborníky Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Potravinářské i Agrární komory, Státní veterinární správy, Státní zemědělské a potravinářské inspekce a v každém kraji samozřejmě v porotě zasedají i zástupci kraje.  Soutěž Regionální potravina se uděluje nejlepším potravinám ve 13 regionech České republiky od roku 2010. Ocenění získalo již přes 170 výrobků. Ministerstvo zemědělství vynaloží v letošním a příštím roce 70 milionů korun na marketingovou podporu značky a dalších 25 milionů korun na organizování soutěže.

Oslavte s námi 20 let knihkupectví Paseka v České Třebové 

Před 20 lety otevřel p. Ladislav Horáček, majitel nakladatelství Paseka, knihkupectví v Hýblově ulici. Jméno nakladatelství bylo vybráno podle jedné ze tří autobiografických postav z Váchalova Krvavého románu.  Významným počinem p. Horáčka je záchrana maleb Josefa Váchala v Portmanově domě v Litomyšli, také je spoluzakladatelem litomyšlské Školy restaurování a konzervačních technik . Nakladatelství Paseka se zaměřuje hlavně na vydávání historické literatury a literatury faktu. Mezi hlavní české autory nakladatelství Paseka patří kamarád p. Horáčka Petr Šabach.

Knihkupectví Paseka připravilo pro své zákazníky :

od 25.6.2012 – 30.6.2012 – dárek při nákupu nad 200,-
27.6.2012 – den otevření -  sleva 20% na všechny tituly – přijďte a slavte s námi, máme pro vás připraveno malé pohoštění   
 
Vítězi Coca-Cola Školského poháru 2012 se stali žáci z Litvínova a žačky z Mutěnic

Praha, 6. června 2012 – Desátý ročník celorepublikového fotbalového turnaje Coca-Cola Školský pohár je minulostí!  Po závěrečných zápasech konaných 4. – 5. června v Praze na Strahově se z vítězství radují žáci ze SSZŠ Litvínov, Podkrušnohorská. Ti ve finále porazili ZŠ Humpolec, Hálkova 1:0 a mohou se tak těšit na výlet na fotbalové UEFA EURO 2012TM do Polska, kde coby vlajkonoši doprovodí český národní tým na hrací plochu k utkání s Řeckem. Dívčí část turnaje ovládly žačky ZŠ a MŠ Mutěnice, Brněnská. V posledním zápase porazily soupeřky ze ZŠ T.G. Masaryka, Dolní Bousov 2:0 a čeká na ně olympijský Londýn, kde shlédnou finále ženského fotbalového turnaje.
Téměř 4400 zápasů bylo odehráno v letošním jubilejním ročníku Coca-Cola Školského poháru. Zapojilo se do něj 946 chlapeckých a 116 dívčích týmů a celkem více než 15 930 mladých fotbalistů a fotbalistek. Nyní, po více než třech měsících od zahájení akce, známe vítěze i poražené.
 „Letošní jubilejní ročník Coca-Cola Školského poháru se skutečně vyvedl. Velké díky proto patří všem hráčům a hráčkám za jejich nasazení a fair play, které v turnaji předvedli. Poděkování patří i trenérům, trenérkám a ostatním zúčastněným. Velmi nás těší, že se nám i letos podařilo naplnit předem stanovené cíle. Těmi bylo podpořit aktivní životní styl mládeže a zprostředkovat chlapcům i dívkám nezapomenutelné sportovní zážitky,“ zhodnotila Daniela Paličková, PR manažerka společnosti Coca-Cola a dodala: „Vítězům a vítězkám gratulujeme a přejeme jim, ať si skvěle užijí výlet na EURO do Polska i na olympiádu do Londýna.“
Finálového turnaje se osobně účastnil i ambasador projektu, nejlepší střelec české fotbalové reprezentace, Jan Koller. „Během finálového turnaje jsem viděl mnoho talentovaných chlapců i děvčat a věřím tomu, že o některých z nich ještě uslyšíme v souvislosti se zářivou fotbalovou kariérou. Osobně jsem rád, že jsem mohl být součástí této velké akce, a že jsem tak mohl podpořit rozvoj mládežnického fotbalu a sportu obecně. Doufám, že Coca-Cola Školský pohár bude stejně úspěšně pokračovat i v následujících letech,“ přeje si Jan Koller.

 

Konečné pořadí finálového turnaje Coca-Cola Školský pohár 2012 chlapci)

1.

SSZŠ Litvínov, Podkrušnohorská

2.

ZŠ Humpolec, Hálkova

3.

RG a ZŠ města Prostějova, Studentská

4.

ZŠ Hustopeče, Komenského

5.-6.

ZŠ Železný Brod, Školní

5.-6.

ZŠ Třeboň, Na Sadech

7.-8.

ZŠ Šumperk, Sluneční

7.-8.

ZŠ Ostrava, Generála Píky