Českotřebovský deník 143/2012 (7.6.)                                    
Spolek od sv. Kateřiny informuje:

Na schůzi 4.6.2012 oslavili členové našeho Spolku významné jubileum .Jednalo se o paní Martu Novotnou-75 let, pan Vlado Novotný -75 let a purkmistr Spolku pan Jiří Svatoš - 45 let. Jak se již stalo tradicí i když krátkou, členky Spolku připravily žertovný tanec k oslavě jubilantů. Všem se vystoupení líbilo, při odchodu tanečnic bylo slyšet výkřiky Bravo, opakovat.Ukazuje se, že Spolek nevyvíjí činnost jen přes dobrá jídla,ale umí též zorganizovat sportovně-kulturní vystoupení. Do budoucna se uvažuje i s vystoupením pro veřejnost při různých sportovně - kulturních akcích. Alois Vyroubal.
 
Farmářské trhy v České Třebové zrušeny, hledá se jejich nová forma a hlavně provozovatel. 

Na Starém náměstí byly dnes v rámci vyhlášených trhů vlastně jen dva stánky a ty ještě nakonec po obědě odjely.  Jejich provozovatelé přijeli s vědomím, že provozovatel framářských trhů pan Stuchlík dal od akce "ruce pryč" a rada města tento týden proto trhy jím organizované zrušila.  To ovšem neznamená, že vedení města  nehledá  novou formu pro organizování trhů v našem městě.   náměty existují, je třeba je spojit s agilním organizátorem. Hovořil jsem i se samotnými prodejci, kteří sami mají zkušenosti i z jiných měst. Za nejvydařenější považují středeční trhy na náměstí v Rychnově nad Kněžnou, které jsou vyhledávány a kam se vyplatí přijet jak prodejcům, tak kupujícím. jezdí tam z širokého okolí. V České Třebové se prodejcům vybraná plocha na náměstí, kam mohou přímo zajet autem  líbí, pouze narazili na nezájem veřejnosti.  Možná to je chudou nabídkou, možná   i tím, ž lidé o pořádaném trhu nevědí, nemá tradici, není pravidelný. Jako možnost se uvažuje i o úpravě plochy na krytu CO u Nového náměstí, kde by se pro trhy dala užít i okolní komunikace (část ulice Pražského), ta by se po dobu trhů uzavřela.  Náměstí je však přece jen navštěvovanější a jakýmsi přirozeným místem pro trhy.  Hovořilo se i o možné podpoře pořádaných trhů. Zatím jsou organizátoři vázáni vyhláškou o místním poplatku, pro podporu trhů s regionálním zaměřením by bylo třeba tuto vyhlášku upravit. Nebo i o možnosti oživit na léto klidovou plochu náměstí nějakou "zahrádkou"  takovou letní kavárnou, na kterou by mohlo navázat několik trvalých stánků postavených v nějakém stylu oživených atrakcí, třeba dětským vláčkem. jsme přece železničářské město... V každém případě zrušení dosud plánovaných  farmářských trhů neznamená, že tu žádné nikdy nebudou. Možná se ještě v letošním roce s nějakou akcí tohoto typu setkáme. Bude-li spojena s dobrou propagací a dobrými nápady, může mít úspěch.
 
Informace ze 77. jednání Rady Pardubického kraje  (čtvrtek 7. 6. 2012)

Navýšení kapitálu společnosti EAST BOHEMIAN AIRPORT
Radní Pardubického kraje dnes projednali navýšení základního kapitálu společnosti East Bohemian Airport o 32,5 milionů korun. Z toho má 66 procent hradit město Pardubice a 34 procent Pardubický kraj. Záležitost ještě musí schválit Zastupitelstvo  Pardubického kraje 21. června. V první fázi se jedná financování projektu modernizace letiště v rámci ROP NUTS II Severovýchod a druhá část se týká obnovy zastaralého letištního parku a zpracování projektové dokumentace pro vydání územního rozhodnutí budoucí stavby nového letištního terminálu.
 
Kraj může získat další miliardu z evropských fondů
Rada  se dnes zabývala také návrhem nového rozpočtového výhledu na roky 2013-2016. Kraj se chce zaměřit na maximální využití evropských peněz z 2. plánovacího období. Podle stávajících informací lze totiž předpokládat, že Evropská unie již nebude tak „štědrá“ jak tomu bylo doposud, objemy dotací pro ekonomiky členských států se zmenší. „Pokud budou dodrženy parametry příjmů a výdajů daných navrhovaným rozpočtovým výhledem, pak v roce 2013 by výdaje na evropské projekty mohly činit téměř 1 mld. Kč, v r. 2014 pak až 1,3 mld. Kč,“ řekl náměstek Roman Línek. „Objem výdajů však bude závislý od úspěšnosti přijetí našich návrhů projektů a zejména pak na schopnosti dodržet povinné kofinancování z vlastních peněz Pardubického kraje. Jsem ale přesvědčen o tom, že příjem 1 až 1,5 miliardy korun z evropských fondů za to stojí,“ dodal Línek.
 
Finanční ústava je pro kraj nepřijatelná
Vládní návrh ústavního zákona o rozpočtové odpovědnosti, který je zkráceně nazýván finanční ústavou, se nelíbí radním Pardubického kraje. Má sice chvályhodný cíl, zastavit růst zadlužování České republiky, ale pro územní samosprávné celky, tj. obce, kraje, ale i jejich příspěvkové organizace je nepřijatelný. „K hlavním důvodům našeho odmítavého stanoviska patří například to, že zamezení přístupu k úvěrům by v posledních dvou letech plánovacího období Evropské unie mohlo ohrozit kofinancování projektů a tím možnost čerpání posledních výrazných dotací z Unie. Na zadluženosti České republiky  se navíc  rozhodující měrou  podílí stát a územní celky výši těchto úvěrů  nemohou nijak ovlivnit,“ uvedl náměstek hejtmana Roman Línek, který má na starosti krajský rozpočet.
 
Čisté úspory na energiích překročily 8 milionů
Už čtyři roky se přistupuje Pardubický kraj k energetickým úsporným opatřením v rámci projektu EPC v objektech a budovách kraje. Úhrada výdajů za realizaci projektu je zajišťována z dosažených úspor. V rámci projektu byly jednotlivé organizace Pardubického kraje zařazeny do tzv. balíčků, které byly tvořeny zařízeními školskými, zdravotnickými a ústavy sociální péče. Rada kraje projednala na svém zasedání zprávu o vyhodnocení úspor projektu EPC za rok 2011. Celková dosažená úspora činí 28 mil. Kč. Splátka za provedenou investici ve výši 130 mil. a energetický management činila 19,8 mil. „Uvedená čísla jsou pro nás důkazem toho, že kraji se projekt energetických úspor  vyplácí již v době jeho splácení. Kromě zhodnocení majetku  činil v roce 2011  čistý zůstatek úspory 8.2 milionu korun,“ prohlásil náměstek hejtmana Roman Línek.
Přijeďte i přespat, lákáme turisty. Úspěšně!

V Pardubickém kraji vzrostl v prvním čtvrtletí letošního roku počet turistů, kteří zde přenocují. To je určitě potěšitelná zpráva. Podle Českého statistického úřadu je jich o 3,8 procenta více a kraj se tak dostal o dvě příčky dopředu před Ústecký kraj a Vysočinu. V průměrném počtu přenocování 2,8 nocí se Pardubický kraj zařadil dokonce na 6. až 8. místo společně s krajem Jihočeským a Zlínským. Daří se také zvyšovat počet zahraničních turistů, meziročně vzrostl  o 5,7 procenta. Nejvíce hostů přijelo tradičně z Německa a Slovenska a více k nám začali v zimě jezdit zejména polští turisté.
V poslední době, často v souvislosti s využitím evropských fondů, byla dokončena řada nových zařízení, která slouží cestovnímu ruchu v našem kraji. Začíná se tedy vyplácet taktika nerozdrobit finance, které byly k dispozici, ale soustředit je do čtyř významných oblastí. Díky tomu se zvýšil počet hotelů a  rozšířila se nabídka doprovodných aktivit v turisticky zajímavých lokalitách. Na Dolní Moravě, Suchém vrchu, na Orlici u Letohradu, v Hlinsku, Holicích a na dalších místech se investovaly poměrně značné prostředky do turistického zázemí. Na Seči vyrostl hotel, který má světové parametry a v kraji mimořádné možnosti širokého vyžití, od dnes již samozřejmého wellness, přes trenažery na tenis a golf až po malou střelnici.
Na Dolní Moravě se podařilo vybudovat za pomoci evropských peněz sportovní areál, zaměřený nejen na zimní rekreaci, ale s možnostmi celoročních aktivit. Tento areál se může směle srovnávat s podobnými resorty v Krkonoších nebo v Rakousku. Nabízí například bobovou dráhu, lanové centrum, moderní sedačkové lanovky a po náročném dni je k dispozici kompletní wellness, bowling či pestrá síť kaváren, vináren či restaurací. K úhradě všech zařízení, včetně občerstvení, je k dispozici jednotná platební karta. O tuto nabídku se v uplynulé zimní sezóně už začali zajímat zejména polští turisté, velký zájem je však i ze strany českých návštěvníků.
Pardubický kraj se prostřednictvím podpory Destinační společnosti Východní Čechy snaží provádět masivní marketing zaměřený převážně na rodiny s dětmi a na aktivní turistiku. Pravidelně prezentuje turistické nabídky v Polsku a na mezinárodních cestovních veletrzích a toto úsilí začíná přinášet první výsledky. Možná, že se skutečně v Pardubickém kraji začalo v cestovním ruchu blýskat na lepší časy.  Miroslav Stejskal radní Pardubického kraje pro cestovní ruch
Reakce na zprávy ohledně zrušení dodávek uhlí pro Elektrárny Opatovice, a.s.

Hrade Králové (7. června 2012) - Tepelné hospodářství Hradec Králové, a.s. (THHK) ve spolupráci s městem Hradec Králové se okamžitě začalo zabývat zprávami o zastavení dodávek uhlí pro elektrárnu Opatovice, která je dodavatel tepla a teplé vody pro město. Vedení společnosti THHK i město v současné době využije všechny možné prostředky k tomu, aby se celá situace ohledně obchodního sporu dodavatele uhlí s elektrárnou nikterak nedotkla občanů města a zákazníků THHK.
Jiří Seidler