Českotřebovský deník  146/2012 (11.6.)                                

Na schůzi 4.6.2012 oslavili členové našeho Spolku významné jubileum.Jednalo se o paní Martu Novotnou-75 let, pana Vlado Novotného - 75 let a purkmistra Spolku pana Jiřího Svatoše - 45 let. Jak se již stalo tradicí (i když krátkou), členky Spolku připravily žertovný tanec k oslavě jubilantů. Všem se vystoupení líbilo, při odchodu tanečnic bylo slyšet výkřiky bravo,  opakovat. Ukazuje se,že Spolek nevyvíjí činnost jen přes dobrá jídla, ale umí též zorganizovat sportovně-kulturní vystoupení. Do budoucna se uvažuje i s vystoupením pro veřejnost při různých sportovně - kulturních akcích.  Alois Vyroubal.
(text zveřejňuji již podruhé, ovšem s fotografií, která po zaslání zabloudila do jiné složky počítače a nebyla k nalezení. Až dnes... a myslím že stojí za to!)
Oprava jezu na Zámostí  


Jez na Třebovce na Zámostí je v majetku města Česká Třebová, které se musí starat o jeho funkčnost a provádět opravy.  Je vysoký 60 cm a skládá se z několika polí, které je třeba po letech opravit. Proto od jarní velké vody nebyl znovu uzavřen, bude se rekonstruovat. Opravu zajistí firma RYDO, s.r.o. Česká Třebová a měla by být provedena  během června a července. město na opravu vyčlenilo v rozpočtu 45 tisíc Kč. Po opravě by měl být jez o 5 cm vyšší než dosud, pole jezu budou držet nové silnostěnné trubky. Opravu dozoruje odbor rozvoje města a investic. V plánu je i oprava dalšího jetu u mostu na Chmelnici a ve váýhledu úprava celého nábřeží Třebovky, které má velký rekreační potenciál, zatím ne příliš využitý.  vše záleží na dostatku finančních prostředků v rozpočtu města.
 
Dokončení stavby Rekonstrukce  a dostavba městského muzea Česká Třebová  se blíží

Dokončneí  stavební akce dotované z prostředků EU  v Klácelově ulici  (dostavba čp. 10 a a rekonstrukce čp. 11) je plánováno do konce měsíce července 2012. Potom se zde bude provádět zařizování interiéru a instalace expozic tak, aby slavnostní otevření muzea mohlo proběhnout v sobotu 29. září 2012. Práce na objektech muzea se tedy rychle posunují dopředu, finišují a každý den je znát....
Akce v ekocentru  Podorlicko  

15.6.  -  17.6. 2012   „VÝSTAVA KAKTUSŮ A SUKULENTŮ“
V pátek a sobotu otevřeno od 8 do 18 hodin , v neděli do 16,00. Je připraven odborný výklad. Po celou dobu výstavy bude zajištěno pěstitelské  poradenství  a prodej rostlin. Vstupné děti do 5Kč ,dospělí 10Kč 
V pátek 15.6. od 18.30 bude přednáška  J. Grunda Kaktusy CHILE  
 
Akce v terénu
Neděle 17.6. 2012  „SETKÁNÍ S PŘÍRODOU  SEMANÍNSKÝCH STEZEK
Komentovaná exkurze s pozorováním přírody na trase semanínských stezek z České Třebové přes Semanín na Kozlovský vrch. Zahájení ve 14,00 v parku Javorka u rybníčku.  Účastnický poplatek 20 Kč.  Kontakt tel. 725734871
 
Pronajmu byt 1+1 s příslušenstvím v České Třebové, na Křibu. Byt je v druhém nadzemním podlaží, má zařízenou koupelnu a kuchyň. Byt je nově zateplen. Nájem 5000 Kč. K nastěhování ihned.
V případě zájmu volejte na telefon 602778952.¨
 
Zemědělské družstvo ve Sloupnici slavnostně otevře bioplynovou stanici v Němčicích 

Představenstvo a vedení Zemědělského družstva (se sídlem ve Sloupnici)  ve spolupráci s agriKomp Bohemia s.r.o. a QÚ Němčíce pořádají  setkání přátel, obchodních partnerů a příznivců, které se uskuteční ve čtvrtek dne 21. června 2012 od 12°° hod. na sále Kulturního domu Němčíceu příležitosti slavnostního otevření bioplynové stanice. Součástí akce bude mimo exkurze v bioplynové stanici také povídání nejen o zemědělské a energetické problematice, ale i o přátelství, spolupráci, radostech, starostech a všem ostatním, co se zatím ještě nepodařilo uskutečnit. Bioplynovou stanici otevřeli již v okolí např. v Knapovci,  plánuje se také jako součást odpadového hospodářství v České Třebové, Bude tedy zajímavé se seznámit se zkušenostmi, které budou v nově otevíraném zařízení v Němčicích.
 
Pronajmu nebytové skladové prostory  vhodné i na dílnu nebo jako d větší garáže, v ČT  u hlavní silnice. Cena dle dohody, tel. 605 510 517. 

 

V srpnu se pojede závod Regionem orlicka již po šestadvacáté 

SKP Duha Lanškroun, oddíl cyklistiky připravuje na termín 10.8. – 12.8.2012 již 26. ročník mezinárodního etapového cyklistického závodu Regionem Orlicka. Závodu se pravidelně zúčastňují nejlepší sportovci kategorie Juniorů z České republiky a sousedních zemí.
Program závodu:   
I. Etapa 77 km Pá.10.8.2012  17:00 hodin  Závod na okruzích Lanškroun, Rudoltice, Ostrov, Lanškroun
II. etapa 10 km So.11.8.2012    9:00  hodin Časovka jednotlivců Lanškroun - Nepomuky
III. etapa 80 km So.12.8.2012 15:00 hodin  Jablonné n/O 15:00, Červená Voda 15:23 Bukovice 15:35, Klášterec 15:52, Zborov 15:57, Drozdov 16:20, Cotkytle 16:37, Chudoba 16:42, Lanškroun 16:58
IV. etapa 95 km Ne. 12.8.2012 9:00 hodin
Lanškroun 9:00, D.Dobrouč 9:25, Petrovice 9:34, Letohrad 9:53, Šedivec 9:59, Žamberk 10:08, Č. Libchavy 10:22, Ústí n/O 10:48, Andrlův Chlum 10:55, Řetová 11:03, Č. Třebová 11:15, Skuhrov 11:25, Lanškroun 11:35
Zveme všechny příznivce cyklistiky ke zhlédnutí hodnotné sportovní podívané. Prosíme účastníky silničního provozu, kteří se během víkendu potkají na silnicích našeho okresu s konvojem závodu, aby uposlechli pokynů policie a pořadatelů. Děkujeme.
 
Musíme aktivně podporovat vzdělávání seniorů  

Letošní rok byl vyhlášen Evropským rokem aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity. Hlavním cílem vyhlášení je upozornění na fakt, že naše populace stárne a tento problém způsobuje negativní sociální a ekonomické dopady.
K řešení této situace se přihlásilo několik desítek organizací, které se snaží vytvořit různé aktivity pro seniory. Uvědomují si problémy, které mohou potkat každého z nás. Příkladem velké změny v životě je odchod ze zaměstnání do důchodu. Senior tak ztrácí každodenní životní rituál a přichází tak o sociální kontakt s kolegy. Dalším problémem pro seniory je technický pokrok. Ještě před pár lety bylo skoro nemyslitelné například volání z mobilních telefonů, elektronické bankovnictví, objednávaní produktů přes internet.
Co je jednoduché pro nás, může být pro seniory mnohdy neřešitelný problém. Proto je velmi nutné podporovat jak sociální komunikaci a vzdělávání seniorů. Velmi užitečnou cestou je pořádání různých vzdělávacích kurzů a velmi dobrým krokem jsou univerzity třetího věku. Zde se senioři pravidelně potkávají a vzdělávají se v různých oblastech.
Od seniorů se můžeme mnohému naučit
Avšak nesmíme opomenout jeden podstatný a velmi důležitý fakt. A to ten, že se nemusí učit jen senioři, ale že i senioři mohou učit nás. Senioři za svůj život nasbírali mnoho zkušeností a měli bychom je umět využívat. Pro mnohé z nich nebyla minulá doba jednoduchá, někteří zažili krutou druhou světovou válku a následně dlouhou dobu komunismu spojenou se ztrátou svobody. Od koho bychom se nejlépe mohli dovědět například to, jak se v této době žilo? Můžeme si sice přečíst řadu knih a článků, ale určitě je lepší si o těchto věcech promluvit s lidmi, slyšet jejich vlastní názory o době, kterou prožili.
V našem kraji proto v tomto roce pořádáme několik akcí zaměřených na vzdělávání seniorů, naplňování jejich volného času a zapojování do dobrovolnictví. Některé akce jsou zaměřeny i pro mladší generace, a to v rámci mezigenerační solidarity. Zde bych rád zmínil soutěž pro mládež do patnácti let věku na téma Aktivní stáří očima dětí. Hlavní
podstatou je aktivní zapojení dětí a mládeže do problematiky, o které jsem se zmiňoval v úvodu. Cílem soutěže je jakoukoli formou zdokumentovat vnímání aktivního stáří dětmi. Další činností v rámci evropského roku aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity je ocenění dobrovolníků z řad seniorů či mladších, kteří seniorům pomáhají, dále nestátních neziskových organizací a společensky odpovědných firem z Pardubického kraje. Cílem této aktivity je vyzdvihnout a ocenit nenahraditelnou činnost těchto lidí a organizací, protože význam dobrovolné činnosti se odráží v přínosech pro celou společnost.
Stáří se dříve nebo později začne dotýkat každého z nás. Je dobře, že se posouvá i naše společnost v jeho vnímání a začíná se mluvit o jeho aktivním trávení. Určitě by podzim našeho života měl být více poetičtější nežli současný, velmi častý obraz člověka, který je uvězněn ve své samotě. A proto jsem rád, že se stalo stárnutí evropským tématem a pevně věřím, že nezůstane jen u slov.
Pavel Šotola, radní Pardubického kraje pro neziskový sektor