Českotřebovský deník 147/2012 (12.6.)                                  
 
Týden sportu má generálního partnera - společnost Metrans, a.s.                     

Společnost Metrans, a.s. chce podporou českotřebovského týdne sportu vstoupit do povědomí českotřebovské veřejnosti a podpořit jednu z tradičních akcí pořádanou ve městě.  Letošní 14. Týden sportu v České Třebové se uskuteční ve dnech 17. - 22. června. novinkou je je nedělní kulturní program na náměstí, který  uvede celé jeho dění, které pak bude pokračovat podle plakátovaného programu v pondělí dopoledne na Pekláku  během do  sjezdovky a soutěží v přetahování lanem. Celkem je v programu 140 programových bodů, z toho 37 sportovních disciplín. Novinkou mezi sportovními disciplínami je tzv. Barevný volejbal, který se hraje v trojicích  podle věku sportujících dětí.  Na závěr Týdne sportu bude v pátek bohatý program od odpoledních hodin,  kde kulturní program střídá zakončení závodu o Železného kohouta a doběh závodu světové série v aquatlonu, za účasti nejlepších závodníků.  Po vystoupení skupiny katapult bude opět ohňostroj, tentokrát již před půlnocí. Na pódiu Týdne sportu  také uvidíme např. pohár Mistra hokejové ligy Eaton Pardubice nebo také legendu Václava Neckáře. Komentovat dění na českotřebovském náměstí bude Mirek Konvalina, Jan Čenský a M. Jančařík. V kulturním a sportovním programu se objeví také zástupci českotřebovských partnerských měst  Svitu, Olawy a Agrate Brianza. Týden sportu i letos organizuje Lubomír Vašina s přispěním města a dalších sponzorů.
 
CHORVATSKO - Baška Voda, Makarska, Tučepi                                              

             autokarem z ÚO, ČT  termín 7.9.-16.9.2012
           Kč 5 400,-/os.  (doprava ubytování) možnost polopenze
           SLOVENSKO Tatralandia a Chopok dne 25.8.2012 odjezd z ÚO,ČT  Kč 690,-/os.
           BUDAPEŠŤ dne 28.9.2012 odjezd z ÚO, ČT Kč 890,-/os.
          
Pronájem apartmánů v Chorvatsku, libovolný počet nocí
Cestovní agentura CKM Ústí nad Orlicí, M.R. Štefánika 234 tel.: 465 527 696 mobil: 606 748 616
www.ckm-tour.cz e-mail:mankova@ckm-tour.cz

Poděkování za výlet vlakem

Dne 22. května se uskutečnil další výlet pro klienty stacionáře, který zorganizovalo Krajské centrum osobní dopravy v Pardubicích a Osobní stanice v České Třebové. Cesta soupravou Regionova byla jako vždy pro klienty pohodlná a ze strany železničářů bylo o ně výborně postaráno. Tentokrát jsme navštívili hřebčín ve Slatiňanech. Počasí i program výletu nikoho nezklamal. Děkujeme jménem našich klientů a klientů stacionáře v Litomyšli, kteří se s námi tohoto výletu opětovně zúčastnili, za krásný den panu Michalu Štěpánovi, řediteli KCOD v Pardubicích, panu Martinu Pecinovi, přednostovi železniční osobní stanice v České Třebové a všem dalším železničářům, kteří se na tomto výjimečném dni podíleli.                                                                                             S úctou  Mgr. Eva Ostruszková
Změna provozní doby bufetu Peklák na prázdniny:

pondělí - úterý               zavřeno
středa   - čtvrtek            16,00 - 21,00
pátek    - sobota            10,00 - 21,00
neděle                           10,00 - 18.00
 
Slavnostní otevření přírodního hřiště u základní školy praktické na náměstí 17. listopadu bude  v úterý 19.června 2012 v 9.00 hodin.     
 
Obnova nástropních maleb v kapli Panny Marie Pomocné na Horách

Restaurování provede na základě rozhodnutí rady města akademický malíř Jiří Látal z Litomyšle. Empírová kaple z roku 1838, jež je v majetku města. Dílčí opravy probíhaly od roku 1994, od této doby  bylo do kaple investováno téměř 700 tisíc korun. Byla vyměněna střešní krytina, obnovena fasáda, opraveny izolace, rozvody, později i hodiny. Cena letos schválených restaurátorských prací přesáhne dvě stě tisíc korun. Tato částka je uvedena v rozpočtu města. Při provádění restaurátorského zásahu bude olejová malba mechanicky odstraněna, podkladové vrstvy budou zpevněny injektážemi a barevná výzdoba bude zrestaurována. Kaple Panny Marie Pomocné na Horách  není v majetku města jediná, podobně to je také rotunda sv. Kateřiny a kaple sv. Barbory na Lhotce ( z r. 1816) a kaple p. Marie Zbraslavské v Kozlově  (Zdroj Orlický deník)
 
Pronajmu nebytové skladové prostory  vhodné i na dílnu nebo jako d větší garáže, v ČT  u hlavní silnice. Cena dle dohody, tel. 605 510 517. 
Na krajské tripartitě se hovořilo o Vysokomýtské nemocnici 

Pardubice (12. 6. 2012) – V jednacím sále Rady Pardubického kraje se dnes konalo pravidelné setkání se zástupci krajské rady, zaměstnavatelů a odborových svazů. Na programu jednání se objevila řada aktuálních otázek. Jedním z nosných témat setkání tripartity bylo projednání situace ve Vysokomýtské nemocnici, která je zřizována Pardubickým krajem.
„Na minulém jednání vzbudilo toto téma velkou diskuzi. Jsem velmi rád, že po třech měsících od nástupu nového ředitele Josefa Diessla se situace uklidnila a zatím se daří stabilizovat hospodaření nemocnice. K poslednímu dubnu Vysokomýtská nemocnice vykazuje zisk ve výši 898 tisíc korun, přičemž v loňském roce byla ve ztrátě 903 tisíc,“ informoval Martin Netolický, radní Pardubického kraje zodpovědný za zdravotnictví. Příčiny zlepšeného hospodaření Vysokomýtské nemocnice lze najít také v intenzivnější spolupráci s Orlickoústeckou nemocnicí, a. s., když pro zásobování léky například využívá služeb nemocniční lékárny v Ústí nad Orlicí. Stejné je to v případě centrální sterilizace a laboratoří s cílem snížit celkové výdaje a zefektivnit hospodaření. Ve Vysokém Mýtě se rovněž podařilo lépe zaplnit lůžka následné péče. Problémovou oblastí však zůstává úhrada kumulované ztráty z minulých let a řešení nezbytných investic. „Nové vedení nemocnice naplňuje naše očekávání. Podařilo se vyřešit většinu problémů krátkodobějšího charakteru. Na druhé straně nás ještě čeká řada důležitých strategických rozhodnutí jako například nezbytná rekonstrukce operačního sálu užívaného pro jednodenní chirurgii,“ dodal krajský radní Martin Netolický.  
Záležitosti rozpočtu a rozpočtového výhledu Pardubického kraje prezentoval na setkání náměstek hejtmana Roman Línek. Náměstek Jan Tichý hovořil o situaci v dopravě, o výsledcích výběrových řízení na ředitele středních škol informovala radní Jana Pernicová.

 

Pronajmu byt 1+1 s příslušenstvím v České Třebové, na Křibu. Byt je v druhém nadzemním podlaží, má zařízenou koupelnu a kuchyň. Byt je nově zateplen. Nájem 5000 Kč. K nastěhování ihned.
V případě zájmu volejte na telefon 602778952.¨

 

Žamberecké Albertinum se otevřelo návštěvníkům  

Žamberk (12. 5. 2012) – Martin Netolický, radní Pardubického kraje zodpovědný za zdravotnictví se zúčastnil historicky prvního Dne otevřených dveří, který pro veřejnost uspořádala příspěvková organizace Pardubického kraje Albertinum, Odborný léčebný ústav v Žamberku. Návštěvníci se seznámili s celým areálem a činností jednotlivých oddělení. Součástí dne byl také bohatý doprovodný program se zapojením klientů a jejich rodin.
„Prezentační akce tohoto zařízení velmi vítám. Naše pozornost se trochu mylně upíná pouze na hospodaření pěti největších nemocnic. Máme tu ale řadu dalších zařízení celokrajského významu. Jedním z nich je právě Albertinum se svou bohatou historií. Již v roce 1905 zde byly poskytovány zdravotní služby pro děti nemocné tuberkulózou a skrofulózou. Od té doby se samozřejmě řada věcí změnila, ale Albertinum se vždy dokázalo přizpůsobit době a potřebám lidí v našem regionu,“ uvedl krajský radní Netolický, který nad celou akcí převzal osobní záštitu. V současné době má odborný léčebný ústav mnohem širší záběr činnosti. Vedle plicního oddělení se 106 lůžky zde velmi dobře funguje psychiatrické oddělení s kapacitou 36 lůžek určených zejména pro akutní případy. V budově rekonstruované na počátku jednadvacátého století je navíc umístěna léčebna dlouhodobě nemocných, která disponuje 35 dvoulůžkovými pokoji. Ústav rovněž nabízí 20 sociálních lůžek pro péči o občany s chronickými nemocemi, celkovou nemohoucností, jež nemají doma takové podmínky, aby mohli zůstat v domácí péči. „Obdobné akce určitě budeme podporovat i v budoucnu. Osobně jsem přesvědčený, že veřejnost ocení, když má dostatek informací nejen o zdravotní péči, ale může si také prohlédnout prostředí, ve kterém je poskytována,“ doplnil krajský radní Netolický.