Českotřebovský deník 150/2012 (15.5.)                                  
Na  veřejně přístupném sportovišti v areálu škol vznikají škody - brání lepšímu vybavení areálu

Mezi budovou gymnázia a červenkou je krásný prostorný sportovní areál, který byl rozhodnutím rady města otevřen  pro sportování veřejnosti. Mohl by být  vybaven i lépe, avšak brání tomu občasné vandalské činy, které se zde páchají neorganizované skupiny mládeže, ale někdy i dospělých. O možnosti využití areálu je informována veřejnost na tabulích, kde je uveden provozní řád. je např. v chodu na "umělou trávu" od Habrmanovy ulice, nebo na vstupu od ulice Krátké. Areál musí mít svého pána, proto byla ustavena funkce správce sportovního areálu, který  má své povinnosti v uzavřené smlouvě.  Správcem je pan Kyselo, školník z gymnázia. Dříve, kdy bydlel ještě v suterénu školy, býval vždy po ruce a na sportovištích byl pořádek. Ve vegetačním období také sekal trávu. Areál pak býval jako ze škatulky. V současné době  již bydlí správce mimo areál a je zde mnohem méně často. Také město svěřilo sekání trávy  pracovníkům Ekobi, i když vše předtím fungovalo velmi dobře, areál byl vždy pěkně krátce sestřižen, kdy to bylo nejvíc potřeba.  Je možné zařídit trvalý dohled bez finančních nároků"? Řešení existuje. Existuje možnost využít veřejnou službu z úřadu práce, nabídka z místní pobočky ÚP existuje. Je jen třeba uzavřít smlouvu. Nejlépe s gymnáziem, především proto, aby byla zajištěna spolupráce dohlížejících pracovníků posílaných úřadem práce se správcem areálu, zaměstnancem gymnázia. Přesto, že se uskutečnilo několik schůzek, tak se řešení nepřibližuje a čas běží. "Domnívám se, že by se měla tato možnost alespoň vyzkoušet,  při dobrém výběru dohlížejících s potřebnou autoritou by zde mohl být nastolen trvalý pořádek, ubylo by vandalismu a nebáli bychom se do areálu investovat a lépe ho vybavit," řekl Zbyněk Slavík, ředitel ZŠ Habrmanova. "Důležité také bude  řádně opravit porušené oplocení  areálu, v první řadě jde o výměnu devíti plotových polí od Krátké ulice. " dodal. Prohlédl jsem si také obnovené hřiště s umělou trávou, užívané velmi intenzivně a  také zdarma. Potřebovalo by oživit nový povrch, jinak jej budeme opět moci brzo odepsat. Nestačí jen hřiště realizovat, ale také udržovat a to se prostě neděje. Měla by to zajistit firma, která hřiště postavila a každoročně "dosypávat" materiál alespoň po zimě, jinak i nový povrch dopadne jako ten první zničený, byť obnova hřiště nebyla laciná. Investorem akce bylo město, také rada města rozhodla o tom, že zde bude možné  bezplatné sportování, snad na jediném takovém hřišti v okolí. Obdobné školní hřiště s umělým povrchem pořízené s příspěvkem města má také VDA, ale pro veřejnost otevřeno není a nevyužívá jej ani sousední základní škola. V areálu je také lezecká stěna, kterou má ve výpůjčce horolezecký oddíl. Je dobře zabezpečena pomocí zámku s kódem a využívá se pod dohledem školených instruktorů. zde byly problémy s využitím vyřešeny, ostatní areál zatím na vyřešení čeká. Nemělo by být zase tak daleko.                                          (mm - fotografie porušeného plotu v Krátké ulici)

Vyměním městský byt 1+1 na Trávníku za větší družstevní nebo v osobním vlastnictví. Doplatím. Tel. 605 736 982

 

Vyměním městský byt 1+1 na Trávníku za větší družstevní nebo v osobním vlastnictví. Doplatím. Tel. 605 736 982
14. TÝDEN SPORTU 2012 - jaký bude

Akce „Týden sportu“ se bude konat v roce 2012 již po čtrnácté. Termín akce je od neděle 17. 6. až pátku 22. 6. 2012. Hlavním pořadatelem je AMS-Lubomír Vašina, TOP partnerem je Město Česká Třebová, generálním partnerem pak firma Metrans  a spolupořadatelem sportovní komise rady města. Na organizování akcí se podílejí sportovní oddíly města, DDM, mateřské, základní a střední školy, DDM, MC Rosa, Evroservis cz s.r.o., Taneční škola Česká Třebová, Sport – Ekobi.. Akce se koná každý den v dopoledních a odpoledních hodinách na sportovištích města a na Starém náměstí, které se na tento týden stane centrem celého dění.
Každý den začne v odpoledních hodinách zábavný program na Starém náměstí, na kterém vystoupí nejenom českotřebovské zájmové skupiny, hudební skupiny, ale i mediálně známí umělci. Konferovat celý „Týden sportu“ budou konferenciéři Jan Čenský, Mirek Konvalina a Petr Jančařík. Každý den se budou vyhlašovat nejlepší sportovci, družstva, školy, rodiny, které se účastní v disciplínách na sportovních a společenských akcích. Již pošesté se této akce účastní i občané z družebních měst Agrate Brianza, Olawy a Svitu. Týden sportu bude slavnostně zahájen v pondělí navečer na Starém náměstí v České Třebové a zakončen v pátek koncertem hudební skupiny Katapult a tradičním velkým ohňostrojem.
Plakát, informace a bulletin akce jsou k dispozici na webových stránkách www.tyden-sportu.cz   Lubomír Vašina
 
Ing.Miroslav Valter - výuka angličtiny Nabízím skupinové (5-6 účastníků), popřípadě individuální kurzy angličtiny pro začátečníky, mírně a středně pokročilé. Vaše píle a vytrvalost a mé devatenáctileté zkušenosti s výukou jazyka Vám přinesou zasloužený úspěch. Neboť, jak říkají v Anglii, "Time and perseverance drive snails to Jerusalem". Kontakt:e-mail: akcel@unet.cz, tel.: 732655173

Sjednocení kontrolních a statutárních orgánů nemocnic přispělo k jejich stabilizaci

Pardubice (14. 6. 2012)  – Seznámit se zpracovanými stabilizačními plány nemocnic v Pardubickém kraji a zhodnotit půlroční působení jejich personálně sjednocených orgánů bylo cílem setkání valné hromady těchto akciových společností (tedy Rady Pardubického kraje jako jediného akcionáře), všech členů dozorčích rad a členů představenstev. Jednání svolal na základě žádosti členů Rady Pardubického kraje krajský radní zodpovědný za oblast zdravotnictví Martin Netolický. Projednány byly výsledky aktuální analýzy zpracované externím poradcem. Stejným způsobem s ní budou 21. června 2012 seznámeni členové krajského zastupitelstva a jeho zdravotnického výboru.
Cílem analýzy bylo navrhnout soubor smysluplných procesních a organizačních opatření s dopadem na náklady a výnosy, opatření, která jsou zároveň realistická a proveditelná již v tomto roce.  Autoři analýzy se zabývali výkonností nemocnic v oblasti hospodaření s léčivy a zdravotnickým materiálem, reprodukce zdravotnické techniky, ale především samotnou výkonností nemocnic a tzv. klinicko – ekonomickými profily. „Srovnávali jsme jednotlivá naše zařízení, avšak nikoliv pouze z hlediska jejich hospodářského výsledku, ale také podle struktury péče, kterou poskytují. V minulosti jsem měl pocit, že srovnáváme hrušky s jablky, je zapotřebí srovnávat skutečně srovnatelné,“ vysvětluje Martin Netolický.
Je paradoxní, že například Orlickoústecká nemocnice vykazuje řadu parametrů, které dokládají, že nemocnice pracuje efektivně – ve využití lůžkového fondu, pobytu pacientů na „drahých“ akutních lůžkách, v krátké době hospitalizací atd. Přesto je tato nemocnice v provozní ztrátě. Zatímco Pardubická krajská nemocnice má ještě potenciál pro úspory, v Orlickoústecké nemocnici je již tento potenciál téměř vyčerpaný. Bez finanční podpory kraje není schopna sama přežít, budou-li platby od zdravotních pojišťoven nadále ve stávající výši. Proto je nutné se zástupci pojišťoven intenzivně jednat. Již 18. července 2012 se uskuteční schůzka hejtmana Pardubického kraje Radko Martínka a radního Martina Netolického s ředitelem VZP. „Jsme připraveni složitou situaci projednat a naše tvrzení ohledně nízkých plateb, zejména v Orlickoústecké nemocnici a Pardubické krajské nemocnici, doložit,“ říká Martin Netolický.
Ze závěrů externího zpracovatele též vyplynulo, že je nezbytné upravit systém řízení nemocnic z úrovně kraje. „Uvědomuji si, že nadále neudržitelný byl stav pěti zcela samostatných akciových společností bez toho, aniž by kraj využil všech svých práv jediného vlastníka. K tomu přispělo sjednocení kontrolních a statutárních orgánů. Účastníci jednání se shodli v názoru, že model se jeví jako životaschopný,“ říká Martin Netolický. Příští samospráva Pardubického kraje, jejíž složení vzejde z podzimních voleb (a to bez ohledu na jejich výsledek), bude muset podle nezávislých poradců provést tzv. externí optimalizaci poskytování zdravotnické péče řízenou z krajské úrovně. „Odborníci zcela jednoznačně považují tuto možnost za jedinou variantu pro zachování veřejného zdravotnictví v Pardubickém kraji. Bez jakýchkoli změn ve struktuře zdravotnické péče jsme schopni dosáhnout zefektivnění provozu ve výši řádově několika desítek milionů korun, potřebujeme však stovky milionů,“ dodává Martin Netolický.