Českotřebovský deník 155/2012 (20.6.2012)                          

Oslavte s námi 20 let knihkupectví Paseka v Č. Třebové 


Před 20 lety otevřel p. Ladislav Horáček, majitel nakladatelství Paseka, knihkupectví v Hýblově ulici. Jméno nakladatelství bylo vybráno podle jedné ze tří autobiografických postav z Váchalova Krvavého románu. Významným počinem p. Horáčka je záchrana maleb Josefa Váchala v Portmanově domě v Litomyšli, také je spoluzakladatelem litomyšlské Školy restaurování a konzervačních technik. Nakladatelství Paseka se zaměřuje hlavně na vydávání historické literatury a literatury faktu. Mezi hlavní české autory nakladatelství Paseka patří kamarád p. Horáčka Petr Šabach.


Knihkupectví Paseka připravilo pro své zákazníky :

od 25.6.2012 – 30.6.2012 – dárek při nákupu nad 200,-

27.6.2012 – den otevření -  sleva 20% na všechny tituly

Přijďte a slavte s námi, máme pro vás připraveno malé pohoštění

 

Ochránci přírody z Agrate Brianza přijedou opět do České Třebové 


Italští ochránci přírody  z Agrate Brianza.byli u nás již před 6 lety, když jsme zahajovali  sezónu v ekocentru na Podbranské. Tehdy to byla početně velká, organizačně náročná, akce. Letos jsme Italy pozvali zas, s tím, že na oplátku vyjedou naši členové na podzim do Agrate.  A teď je to tady ! Akce bude o něco komornější než při zmíněné první návštěvě.  Přijede 6 italských přátel ( mykologové, ornitologové, muži). Ubytováni budou rodinách.Připravený program je otevřený pro všechny členy ČSOP a budeme moc rádi, když se na něm budete podílet, v kterékoliv části.  Překladatelka bude k dispozici v pátek a sobotu.

Program : V pátek 22.6. večer cca v 19,00 příjezd Italů – společné posezení  hostů a členů ĆSOP v ekocentru, seznámení, večeře ze zdrojů členů ČSOP V sobotu 23.6. je v 9,00 odjezd od ekocentra na celodenní terénní exkurzi ( Semanín, Zlatá studánka - Kozlov -Křivolík - Hory – Č.T.). Večer v 19,00 bude prezentace – překládaná přednáška italských přátel na témata : Umělá ptačí rezervace Vasca volano, Houby hřbitovů ( podzemky) , Mykolog M. Moser.  Občerstvení, neformální posezení.

V neděli 24.6. 9,00  se dojíždí na celodenní výlet do podhůří Orlických hor – Žampach, Letohrad, Pastviny, Zemská brána, Nekoř, Kunvald, Česká Třebová – doprava vlastními auty. Odpoledne procházka parkem Javorka, večer cca 19,00 grilování.

ZO ČSOP Podorlicko

 

Dětský den ve Svinné 

2.6.2012 ve Svinné zásluhou členů osadního výboru, hasičů a sponzorů na 90 dítek všeho věku prožilo krásný „Dětský den“ plný radosti,smíchu a také sluníčka.Mnoho legrace si děti užily při závodech v pytlích a přenášení vajíček na lžíci.Trochu strachu překonávaly na chůdách a při jízdě na ponících.Vyzkoušely si stříkání hasičskou stříkačkou.Sílu změřily  na siloměru. Šikovnost procvičily při výrobě papíru.Byl tu i řetízkový kolotoč.Sladkou tečkou byl zmrzlinový pohár od „klaunů“. K tomu všemu hrála country kapela „Rozladěnci“. Za odměnu každé dítě dostalo dárkovou tašku plnou sladkostí,ovoce,omalovánek,pastelek a  dalších zajímavých a užitečných věcí.  Přejme si,ať je takových vydařených akcí pro děti více,neboť: kdo si hraje, rozvíjí se a nezlobí.  Eva Č.

 

Městské muzeum zve (nejen) o prázdninách pozvánky  na zajímavá místa 


Městské muzeum Česká Třebová Vás zve do

Chaloupky Maxe Švabinského v Kozlově.

Otevřeno červen - srpen: denně mimo pondělí 9 - 17 hodin  září a říjen: soboty, neděle a svátky 12 - 16 hodin.

 

Dále bude v době letních prázdnin  zpřístupněna rotunda sv. Kateřiny.

Otevřeno  červenec - srpen: denně mimo pondělí  9 - 12 a 13 – 17 hodin.

 

Navštivte též kostel sv. Bartoloměje v Semaníně, kde je nově otevřena expozice s názvem Semanínská renesance, kterou připravilo občanské sdružení Pro Semanín ve spolupráci s Městským muzeem Česká Třebová.

Otevřeno červenec a srpen: pátky 13-17 hodin  soboty a neděle 9-17 hodin

 

Výtvarná Svinná 2012 bude už 7. a 8. července


Všechny příznivce Svinné, výtvarného umění, hudby a tance srdečně zveme na už tradiční Výtvarnou  Svinnou 2012

V sobotu 7. července od 13 do 17 hodin bude v budově školy ve Svinné  otevřena přehlídka výtvarné a rukodělné tvorby autorů nějak souvisejících se Svinnou.  Sobotní odpoledne bude zpestřeno tanečním vystoupením skupiny C - DANCE, koncertem skupiny PPS ÚSTÍ NAD ORLICÍ  a možná přijede i divadlo….. Výstava bude přístupná také v neděli 8. 7. od 13 do 17 hodin.

 
Škola v přírodě na ZŠ Habrmanova

Děti 1. ročníků naší školy poprvé vycestovaly na ŠVP. Jelikož se jednalo o prvňáčky, nejeli jsme nikam daleko a za objekt jsme zvolili Rekreační zařízení Obora v Lanškrouně, kam jsme se vydali vlakem. Pobývali jsme tu v termínu 4.6. - 8.6. 2012. Počasí nám celkem přálo, pláštěnky zůstaly nevybalené. Svítilo i sluníčko, takže jsme mohli nosit trička a kraťasy.  Na ŠVP děti získávaly nové poznatky z přírody, při hrách i soutěžích. Stihli jsme i pexesový turnaj, koloběžkové závody, soutěž rýmovaček,...atd.. Každý si také vyrobil své vlastní tričko. Nechyběl ani táborák nebo noční hra. Všichni si zaručeně přišli na své. Touto cestou bychom chtěli poděkovat všem rodičům, kteří nám darovali ceny do soutěží nebo finanční hotovost. Děti si tak mohly odvézt diplomy se spoustou odměn a sladkostí. Velké poděkování patří i rodičům, kteří nám dopravili zavazadla až do objektu a zpět ke škole. Jelikož máme od rodičů i dětí spoustu pozitivních ohlasů, věříme, že za rok opět něco podnikneme. Děkujeme za podporu a spolupráci.   ZŠ Habrmanova

 

ČESKOTŘEBOVSKÉ VOLEJBALISTKY BOJOVALY V ÚSTÍ


Poslední květnový víkend patřil v Ústí nad Orlicí 17. ročníku Mezinárodního volejbalového turnaje kadetek. Na Velké ceně města Ústí nad Orlicí bojovalo 16 družstev mladých volejbalistek ve čtyřech skupinách. Přijely kadetky ze Slovenska i z polské Bystřice Kladské, dva reprezentační výběry kadetek ČR a šest extraligových týmů. Turnaje se zúčastnily i mladé českotřebovské volejbalistky  vedené MARTINEM KNÍŽKEM. Skončily v tvrdé konkurenci dvanácté. Ve finále bojovala šestka reprezentace „A“ proti vojebalistkám z Přerova. Ty byly nakonec úspěšnější a tak letos putovala Velká cena  Města Ústí nad Orlicí na Moravu. MR.

ČESKOTŘEBOVSKÉ KADETKY S TRENÉREM -  TŘEBOVAČKY proti TŘEBECHOVICÍM   Foto: M. Richter

 

 

AUDIENCE NA ÚSTECKÉ KOCIÁNCE.

Občanské sdružení Rozhoupej město uspořádalo v prosluněnou neděli 17. června ve spolupráci s Konfederací politických vězňů oblastní pobočka číslo 66 v ústeckém parku KOCIÁNKA divadelní představení. Hru VÁCLAVA HAVLA „Audience“ představili ochotníci  českotřebovského spolku „Triarius“ ALEŠ DVOŘÁK a JOSEF JAN KOPECKÝ. Tragikomická jednoaktovka o bezvýchodnosti a absurditě, z prostředí pivovaru  se divákům líbila. Motto, více jak výstižné: „Je to všechno na hovno“.
TENTO POŘAD NEBYL NIKÝM DOTOVÁN, NATOŽ POTOM MĚSTEM ÚSTÍ NAD ORLICÍ.  MR.
AUDIENCE NA KOCIÁNCE    Foto: M. Richter

 


15.ročník streetballového turnaje TSR Streetball Cupu - Memoriálu Mistra Jana Husa

Letos se uskuteční opět ve sportovním areálu ZŠ Ústecká v sobotu 7.července. Ceny vítězům předá hráč Mattoni basketbalové ligy. Nabízíme všem jedinečnou příležitost změřit síly s těmi nejlepšími streetballisty z celé republiky. Zveme fanoušky na kvalitní podívanou, které se může zúčastnit opravdu každý.

 

Nabídka speciálních pomůcek 

Oblastní charita Ústí nad Orlicí nabízí k zapůjčení speciální pomůcky pro handicapované občany, které jim umožňují a usnadňují pohyb v přírodě. Jedná se o elektrický skútr, tandemové kolo, tandemovou tříkolku, kolo se sedačkou pro handicapovaného a odlehčené invalidní vozíky.  Pomůcky pořídila Oblastní charita díky partnerství v projektu „Orlické hory pro všechny“, který je výsledkem spolupráce místních akčních skupin MAS ORLICKO,  MAS NAD ORLICÍ a MAS POHODA venkova.  Všechny výše uvedené pomůcky je možné si zapůjčit v Regionální půjčovně kompenzačních pomůcek v Letohradě, Na Kopečku 356, tel. 731 598 830 nebo 465 620 249, e-mail: pujcovna.let@orlicko.cz  Bližší informace naleznete na www.uo.charita.cz

Počítáme s vámi, řekl radní v Litomyšli

Litomyšl (19. 6. 2012) – V Litomyšlské nemocnici, a. s., se tento týden uskutečnilo pravidelné setkání managementu se zaměstnanci nemocnice. Ti byli seznámeni s hospodářskými výsledky za rok 2011. Jednání si nenechal ujít radní Pardubického kraje zodpovědný za zdravotnictví Martin Netolický. Přítomným představil záměry Pardubického kraje v oblasti poskytování akutní péče a investic do místní nemocnice.
„Kraj si uvědomuje význam Litomyšlské nemocnice, počítá s ní i nadále. Nejlepším důkazem je řada připravovaných investic jako například schválený záměr vybudování iktového centra pro východní část kraje či zakoupení mamografu. Intenzivně budeme pokračovat také v obnově další zdravotnické techniky,“ ujistil zástupce a zaměstnance nemocnice krajský radní Martin Netolický. V Litomyšlské nemocnici dále hovořil o změnách v řízení nemocnic a zhodnotil činnost personálně sjednocených dozorčích rad a statutárních orgánů. Účastníci získali také informace o závěrech nezávislé analýzy o hospodaření nemocnic. „Považuji za nutné přímo informovat zaměstnance nemocnice o krocích, které Pardubický kraj v nejbližší době chystá. Slýchám nejrůznější „zaručené“ informace, jež se rychle šíří a vzbuzují velkou nervozitu. Přitom se nezakládají na pravdě.  Obdobné příležitosti považuji za ideální pro komunikaci s lidmi v našich nemocnicích,“ ozřejmil hlavní důvod své návštěvy radní Netolický. V následné diskuzi zazněly dotazy na stabilizační plány nemocnic či srovnání jejich výkonnosti v návaznosti na výši vyrovnávacích plateb.  „Hodlám nadále přistupovat ke krajskému zdravotnictví jako celku, proto odmítám dílčí srovnávání nesrovnatelných parametrů mezi jednotlivými nemocnicemi. Problémy jedné z nich jsou problémem všech, protože krajský rozpočet je jenom jeden. S ohledem na finanční situaci bude muset každý ustoupit ze svých pozic. Nicméně pacient posuzuje zdravotnictví pouze podle kvality a dostupnosti zdravotní péče. Dovolím si říci, že se občanům v našem kraji takové péče dostává,“ doplnil Netolický. Jedním z dalších bodů programu bylo hodnocení spokojenosti pacientů, kteří v nemocnici vyplňovali dotazník. Debatovalo se také o projektu rekonstrukce a přístavby psychiatrického oddělení ve Svitavách či realizaci střednědobé koncepce ve zdravotnictví.
 
Orlické hory jsou přístupné i pro handicapované

Pardubice (19. 6. 2012) – Radní Pardubického kraje pro neziskový sektor Pavel Šotola  se v Letohradu zúčastnil prezentace speciálních pomůcek pro handicapované občany. Ty jim mají usnadnit pohyb po horách.
„V neziskovém sektoru se často setkávám s lidmi, kteří mají řadu dobrých nápadů a smysl pro spolupráci. To často bývá předpokladem pro vznik prospěšného projektu, jako je ten který byl představen v Letohradě na Dni partnerských měst,“ řekl radní Šotola. Unikátní projekt Orlické hory pro všechny je určen pro handicapované lidi a spočívá mimo jiné v pořízení speciálních kompenzačních pomůcek a v provozování regionální půjčovny.  Díky odlehčenému invalidnímu vozíku, elektrickému čtyřkolovému skútru, tandemovému kolu či tříkolce mohou lidé se sníženou mobilitou podniknout výlet s rodinou po Orlických horách a navštívit řadu krásných míst. Půjčovnu pomůcek v Letohradě provozuje Oblastní charita Ústí nad Orlicí, která se společně s MAS Orlicko a dalšími organizacemi podílí na realizaci projektu. Přestože charita poskytuje hlavně odborné zdravotní a sociální služby, tak tímto projektem významně přispívá k rozvoji cestovního ruchu v Pardubickém kraji.  Všechny výše uvedené pomůcky je možné si zapůjčit v Regionální půjčovně kompenzačních pomůcek v Letohradě, Na Kopečku 356, tel. 731 598 830 nebo 465 620 249, e-mail:                   
Bližší informace o pomůckách naleznete na www.uo.charita.cz
Bližší informace o projektu naleznete na www.mas.orlicko.cz
 
Prezident a hejtman:  dvakrát naposledy 

Pardubice (20. 6. 2012) -  Předseda správní rady  Radko Martínek a prezident Václav Klaus už od příštího roku budou jezdit na Smetanovu Litomyšl jako čestní hosté. Oba ve své funkci končí. Pardubický kraj, kam prezident zavítal ve svém volebním období třikrát, mu budou připomínat grafické listy darované hejtmanem Martínkem k narozeninám. Mezi gratulanty byt také hejtmanův náměstek Roman Línek. Mezinárodní hudební festival Smetanova Litomyšl je největším pravidelně konaným festivalem klasické hudby u nás a pro Pardubický kraj má nezastupitelný kulturně společenský význam.   „Centrem festivalového dění je již tradičně litomyšlský zámek, zapsaný před třinácti lety na prestižní seznam světového kulturního dědictví UNESCO. V jeho renesančních prostorách se každoročně synergicky spojuje mistrovská vážná hudba s ladnou krásou architektury, což pochopitelně umocňuje fakt, že se zde jeden z největších hudebních velikánů Bedřich Smetana narodil. Letošní festivalový ročník bude navíc zajímavý tím, že hudba bude v atmosféře arkád a sgrafit vzdávat hold těm, kdo zámek v minulosti vystavěli, tedy Pernštejnům, neboť si letos připomínáme 425. výročí svatby představitelů dvou předních českých šlechtických rodin Polyxeny z Pernštejna a Viléma z Rožmberka,“ uvedl  hejtman Radko Martínek. „Letos bude uveden rekordní počet pořadů, přičemž dramaturgie si zaslouží poděkování, neboť je orientována tak, aby oslovovala zejména mladé zájemce o vážnou hudbu. To  je předpokladem k tomu, že se festival nebude muset v budoucnosti o svoje publikum obávat. Všem, kteří letos do Litomyšle přijedou a dostane se na ně některá z téměř třiceti tisíc festivalových vstupenek, přeji co nejvíce uměleckých zážitků a příjemný pobyt ve Smetanově rodišti i Pardubickém kraji,“ přidává pozvánku do Litomyšle hejtman.

 

Malí posluchači odcházeli z muzikálu s puzzlem   

Litomyšl (18. 6. 2012) -  Pardubický kraj  myslí na mladé posluchače Smetanovy Litomyšle.  Hejtman Radko Martínek již počtvrté převzal záštitu nad dětským představením. Do zcela zaplněného hlediště na druhém zámeckém nádvoří usedly jako každý rok také děti z dětských domovů. Muzikál  Čert a Káči aneb Peklo v pekle bude malým návštěvníkům připomínat malá pozornost. Dáreček, puzzle pro děti, věnovala prostřednictvím Pardubického kraje firma Ravensburger z Poličky.  Hejtman Radko Martínek se po nástupu do čela Pardubického kraje, kdy se stal předsedou správní rady pořádající organizace Smetanova Litomyšl,   domluvil s pořadateli Smetanovy Litomyšle,  že převezme záštitu nad pořady pro děti a mládež.  „Jsem potěšen, že  organizátoři  myslí na budoucnost a vychovávají si příští návštěvníky. Dárek je jen malou podporou  ušlechtilé myšlenky,“ je přesvědčený hejtman.  Po pardubickém perníku, pastelkách a  balónech si letos děti odnášely z litomyšlského zámku krabičky puzzle s obrázky oblíbených pohádek.  V dramaturgii Smetanovy Litomyšle se každoročně objevuje  představení pro malé diváky. Jak uvedl ředitel společnosti Smetanova Litomyšl Jan Pikna, o pořady  je obrovský zájem, a tak se to letošní přesunulo ze Smetanova domu na hlavní festivalovou scénu do zámeckého nádvoří s kapacitou až 1250 míst. Dodal, že muzikál Čert a Káči aneb Peklo v pekle vyprodán mezi prvními a byla opravdu radost vidět úplně zaplněné hlediště malými a dobře se bavícími dětmi.