Českotřebovský deník 156/2012                                              


Místo 21:00 hodin začaly ve středu večer hrát Bacily až ve 22:20 a jelikož ve 4 ráno vstávám - nemohl jsem tam být až do konce... Posílám pár nevšedních snímků z tohoto nevšedního zážitku. Luboš Kozel


 

Knapovecká pouť


Poslední červnovou neděli 24. 6. 2012 zveme do Knapovce na pouť. Bohoslužba začíná v 15.00 hod. v kostele sv.Petra a Pavla a doprovodí ji rytmická kapela mládeže z Ústí nad Orlicí. Po 16. hodině následuje pod břízami u kostela doprovodný program: koncert kapely PPS Ústí nad Orlicí, kolotoče a houpačky, občerstvení a pouťové koláče. Knapovecká pouť se koná pod širým nebem na louce pod kostelem, v případě nepříznivého počasí je změna vyhrazena. Přijďte se potěšit a posedět. Akce je podporována Městem Ústí nad Orlicí.

 

Včera 20. června konečně odhalili přístavbu muzea

Měla jsem z toho obavy, ale jako celek to vypadá kupodivu pěkně. Škoda jen, že ten vedlejší barák čp. 9  před lety "zlikvidovali" a nenechali tam původní balkónek s věžičkou, Teď by to byla paráda. nevím, jestli vůbec je někde nafocený. Hezké prázdniny VV
 

Finále MČR dvojic v kuželkách se hrálo v České Třebové 

V sobotu 9. června 2012 se uskutečnilo Mistrovství ČR dvojic 2011–2012. Finále mužů bylo na kuželně v České Třebové a přineslo záplavu pěkných výkonů. Padlo 16 šestistovek a celkem 7 dvojic překonalo hranici  1200 bodů. Mistry ČR se stala jihlavská dvojice Jan Kotyza – Stanislav Partl výkonem 1250 kuželek. Hráli zde také Třebováci Petr Holanec, Pavel Jiroušek a Jiří Hetych ale umístili se až v druhé desítce Závodníků.
 
Zlatý kříž odměnou pro dárce krve

Ústí nad Orlicí (21. 6. 2012) – Oblastní spolek Českého červeného kříže Ústí nad Orlicí včera odměnil bezpříspěvkové dárce krve za jejich obětavost. Zlatý kříž obdrželo celkem 73 dárců. V obřadní síni města Ústí nad Orlicí ocenili opakované dárcovství také Martin Netolický, radní Pardubického kraje zodpovědný za zdravotnictví a ústeckoorlický místostarosta  Zdeněk Ešpandr. Pardubický kraj přispívá každý rok na odměňování dárců částkou 100 tisíc korun.
„V současnosti stále slyšíme o hodnocení kvality poskytovaných služeb ve zdravotnických zařízeních. I když si to málokdo uvědomuje, tak kvalita péče není jen o odbornosti lékařů a přístupu zdravotních sestřiček. Je také o dárcích, kteří jsou ochotní bez nároku na odměnu darovat svou krev, aby nemocnice mohla zachránit život někomu jinému. Zaslouží si náš obdiv a velké poděkování,“ uvedl krajský radní Martin Netolický.
V rámci okresu Ústí nad Orlicí se našlo 66 dárců, kteří již absolvovali 80 odběrů. Za svou vytrvalost získali Zlatý kříž třetí třídy. Ještě vyššího vyznamenání se v podobě Zlatého kříže první třídy dočkalo sedm statečných dárců. Na pomyslném kontě dokonce mají 160 bezplatných odběrů. „Dárce může poskytnout krev maximálně čtyřikrát do roka. Ten, kdo získá toto ocenění, musí v sobě mít dlouhodobé odhodlání pomáhat,“ objasnil Jiří Preclík, ředitel Oblastního spolku Českého červeného kříže. Akce se konala za podpory Pardubického kraje a města Ústí nad Orlicí.

Dárcovství krve za rok 2011 za okres Ústí nad Orlicí
Počet registrovaných dárců – celkem:                     6 521
Počet nově registrovaných dárců:                               777
Počet bezplatných odběrů krve:                               9 484
Počet bezplatných odběrů plazmy:                          7 335

Informace z 20. jednání Zastupitelstva Pardubického kraje


Čtvrtek 21. 6. 2012 

Aktualizace Zásad územního rozvoje Pardubického kraje 

Zastupitelstvo Pardubického kraje vzalo na vědomí informaci o postupu pořízení a doporučilo pro veřejné projednání koridor rychlostní silnice R 35 v prostoru u Litomyšle podle varianty 1 (severní). Konečné rozhodnutí o výběru nejvhodnější varianty bude potvrzeno po vyhodnocení veřejného projednání při schvalování aktualizace Zásad územního rozvoje Pardubického kraje zastupitelstvem. V roce 2010 byla zahájena aktualizace Zásad územního rozvoje Pardubického kraje, jejímž hlavním úkolem je vymezení koridoru pro umístění stavby rychlostní silnice R 35 v úseku u Litomyšle, který byl zrušen rozsudkem Nejvyššího správního soudu čj. 7 Ao 1/2009 – 56.  Pro společné jednání s dotčenými orgány a sousedními kraji, které se uskutečnilo dne 18. 10. 2011, byly předloženy dvě varianty koridoru pro umístění rychlostní silnice R35 v prostoru u Litomyšle.  Další etapou bude veřejné projednání, které již nesmí obsahovat variantní řešení. Na základě vyhodnocení stanovisek dotčených orgánů, uplatněných v rámci společného jednání a s přihlédnutím ke všem dostupným podkladům i k probíhajícímu procesu EIA k záměru „Rychlostní silnice R 35 v úseku MÚK Ostrov – MÚK Staré Město“, vyplynulo pro veřejné projednání doporučení výběru varianty s koridorem rychlostní silnice R 35 podle varianty 1 (severní).