Českotřebovský deník 162/2012 (30.6.)                                 
Řetůvanka vystoupila pod záštitou senátora Petra Šilara na Kulturním létu ve Valdštejnské zahradě


Praha /Valdštejnská zahrada - Těsně před začátkem období prázdnin a dovolených - ve čtvrtek 28.6.2012 přijela, v rámci Kulturního léta Senátu, do Valdštejnské zahrady reprezentovat orlicko-ústecký region dechová hudba Řetůvanka. Záštitu nad jejich vystoupením přijal senátor Petr Šilar. „Jsem rád, že jsem mohl v prostorách Senátu uvítat a hlavně v krásné Valdštejnské zahradě pražskému publiku představit, tuto skvělou kapelu. Dechová hudba a venkov patří k sobě,“ říká Petr Šilar. „ Mojí celoživotní prioritou je právě venkov a zemědělství a i toto je jednou z možností prezentace našeho regionu s potvrzením toho, že není malých obcí a všude žijí lidé, kteří si zaslouží pozornost a podporu. Všem muzikantům Řetůvanky, pod vedením kapelníka Jiřího Zemana, děkuji za krásné vystoupení. Ať jim i nadále vydrží elán a ve vztazích nepřehlédnutelně kamarádská atmosféra,“ uzavírá senátor.
Dechová hudba ŘETŮVANKA vznikla na podzim roku 2006 v obci Řetůvka rozkládající se v malebném údolí kolem potoka s místním názvem „Husí Krk“, o její založení se zasloužili manželé Věra a Jiří Zemanovi. Z původně malé party muzikantů zanedlouho vzniklo těleso s počtem pětadvaceti hráčů. Všichni tito amatérští muzikanti se pod taktovkou kapelníka Jiřího Zemana ihned a s velkým nadšením vrhli do přípravy repertoáru, ve kterém vsadili na skladby osvědčených a populárních autorů - Karla Vacka, Ladislava Kubeše a Jaromíra Vejvodu.
Už od těchto prvních vystoupení, si Řetůvanka získávala stále více příznivců a obdivovatelů. S postupem času se rozšiřoval repertoár o další skladby i autory. Za zmínku určitě stojí jejich, dnes již tradiční vystupování na českotřebovských oslavách Dne matek, pořádaných městskou organizací KDU-ČSL v České Třebové – potažmo Koalicí pro Pardubický kraj, viz následující odkaz:
http://www.zpravodaj.probit.cz/2012/5_12_WEB/Den_matek_Javorka13_5.htm
Není bez zajímavosti, že tato kapela má mnoho posluchačů a fanoušků mezi mladší generací, což lze zdůvodnit i jejím personálním složením. Účinkují zde totiž většinou mladí muzikanti. To vše dává tomuto tělesu jistou výjimečnost nejen v orlicko-ústeckém regionu. Během své existence, hrála Řetůvanka na různých společenských akcích i soutěžích a to nejen v České Republice, ale i v zahraničí.
Koncerty Kulturního léta Senátu 2012 ve Valdštejnské zahradě, budou po celé prázdniny pokračovat. Například vystoupením brněnské kapely Svítání a to 19.července - tentokrát pod záštitou senátora Stanislava Juránka a pak si určitě nenechte ujít 2.srpna pardubický Sunday Sextet, kdy záštitu přijala senátorka Miluše Horská. Petr Čada. Foto Alois Vvyroubal

 

Se školou plaveme  za školu

"Pod tímto názvem se 1.6.2012 v Krytém plaveckém bazénu v České Třebové uskutečnila akce, která rozvířila vodní hladinu bazénu. TJ Plavecké středisko Česká Třebová pod osobní záštitou radní Pardubického kraje ing. Jany Pernicové a za podpory města Česká Třebová zorganizovalo pro žáky 1.-5. tříd základních škol zábavně-soutěžní dopoledne pod názvem  "Se školou plaveme za školu". Soutěže se zúčastnili žáci 7 základních škol: ZŠ D.Třebová, Semanín, Speciální škola Ústí nad Orlicí a českotřebovské  základní školy Habrmanova, Ústecká a Nádražní ul. Pozvány byly všechny školy, které během celého školního roku navštěvují kurzy plaveckého výcviku organizované plaveckou školou v České Třebové, ale jenom výše jmenované měly chuť a hlavně čas s dětmi přijet a zasoutěžit si v netradičních plaveckých disciplínách, které pro děti připravily  instruktorky plavání z výše uvedené plavecké školy. Za každou třídu závodili jeden chlapec a jedna dívka. Jednotlivé soutěže byly vymyšleny  tak, aby se jich mohli zúčastnit jak plavci, tak i neplavci. Plavecké středisko má pro plavecký výcvik žáků k dispozici širokou škálu  plaveckých pomůcek, se kterými se žáci učí plavat, zdokonalovat se v základních plaveckých disciplínách, používat plavecké pomůcky tak, aby  se nemuseli obávat o svoji bezpečnost a také je využívat na hraní, zábavu. A jednotlivé soutěže žáky prověřily jak v jejich plavecké  dovednosti, tak i umění používat všechny druhy plaveckých pomůcek ke zvládnutí soutěžních prvků. Nutno říci, že některé disciplíny daly  zabrat závodním plavcům více, než žákům, kteří se k plavání dostanou jen při plaveckém výcviku. Spolu se žáky si v poslední disciplíně zasoutěžil  i doprovázející pedagogický doprovod a bylo moc hezké se dívat na to, jak žáci fandí svým učitelům a učitelé fandí svým žákům. Před vyhlášením  výsledků si závodníci užili tobogánu, vířivky, páry i malého bazénu s vodními masážemi. V tomto bodě musíme velice poděkovat Krajskému úřadu v Pardubicích a městskému úřadu v České Třebové za poskytnutí finanční  částky, která přispěla k tomu, že všichni účastníci závodů odcházeli s medailí a diplomem a vítězové s krásnými poháry. Zároveň velice děkujeme  Zdravotní pojišťovně Ministerstva vnitra, Všeobecné zdravotní pojišťovně, České spořitelně a firmě Mika a.s. za  poskytnutí dárkových  předmětů pro vítězná soutěžící družstva a firmě EkoBi za poskytnutí prostor. Sladkou tečku k výše uvedeným cenám darovala plavecká škola - 2  veliké koláče pro každé vítězné družstvo, které upekla pekárna Sázava. Výsledky soutěžního dopoledne: 1.místo - ZŠ Nádražní, 2.místo - ZŠ Ústecká, 3.místo - ZŠ Habrmanova  z České Třebové." Za TJ Plavecké středisko Česká Třebová Klaclová Renata."
Kraj se dohodl s pojišťovnami 

Pardubice (28. 6. 2012) – V tomto týdnu proběhla dlouho očekávaná schůzka mezi Pardubickým krajem, nemocnicemi akutní péče a zdravotními pojišťovnami. „Prvním potěšujícím výsledkem trojstranného jednání je, že se všemi pěti nemocnicemi akutní péče pojišťovny uzavřou smluvní vztah i po 1. lednu 2013. O jeho rozsahu a obsahu budeme dále jednat,“ konstatoval Martin Netolický, radní Pardubického kraje zodpovědný za zdravotnictví.
Jednání na půdě Pardubického kraje se uskutečnilo v návaznosti na memorandum o restrukturalizaci lůžkového fondu. To 20. června uzavřely zdravotní pojišťovny s Ministerstvem zdravotnictví. Součástí memoranda jsou tzv. obecná a odborná kritéria, která budou vodítkem při rozhodování zdravotních pojišťoven při nasmlouvání zdravotní péče po 1. lednu 2013.  Pojišťovny se zároveň zavázaly, že nejpozději do 30. června letošního roku zveřejní seznam poskytovatelů zdravotních péče a jejich zřizovatelů, s nimiž došlo k dohodě v oblasti restrukturalizace lůžkového fondu. Těm bude nabídnuto uzavření smlouvy o poskytování a úhradě zdravotních služeb.
Dodnes byly smlouvy s krajskými nemocnicemi ze strany pojišťoven jednostranně vypovězeny. Nebylo zřejmé, které zařízení obstojí v daných podmínkách také v příštím roce. Využili jsme nové struktury orgánů nemocnic a jednali se zdravotními pojišťovnami společně. Dohoda s pojišťovnami o uzavření smluv se všemi pěti nemocnicemi je jednoznačným signálem, že spekulace o zániku některé z nemocnic se nezakládají na pravdě a všechna zařízení zůstávají nedílnou součástí krajského zdravotnictví,“ uvedl krajský radní Martin Netolický. O konkrétním naplňování dohody se rozhodne v průběhu měsíce srpna, kdy se uskuteční další setkání. Nemocnice v Pardubickém kraji mají v republikovém měřítku nejméně akutních lůžek, přesto budou muset nemocnice za dané situace předložit návrhy, které povedou k rozumným úsporám. Pardubický kraj chce realizovat pouze takové kroky, na kterých bude mezi nemocnicemi panovat obecná shoda. „Pojišťovny pochopily, že zásadní rozhodnutí čeká příští samosprávu vzešlou z podzimních voleb. V následujících měsících budou rozhodovat především emoce a populismus namísto věcných a odborných argumentů. Strategická rozhodnutí by se měla činit v období relativního klidu, nikoli v čase předvolebního boje, kde často vítězí demagogie. Ostatně obdobné náznaky jsme slyšeli na posledním zasedání zastupitelstva,“ okomentoval jednání Netolický.
 
Částečná uzavírka silnice I/35 u Svitav

29.6.2012 Silnice I/35 v úseku Svitavy – Moravská Třebová, na 180 kilometru bude do 25. listopadu 2012 částečně uzavřena. Důvodem uzávěrky je provádění stavebních prací na silnici, jejichž součástí je oprava stávajícího silničního mostu v nezastavěné části obce Koclířov. Doprava bude vedena po staveništi po jedné ze stran mostu, kyvadlově, za pomocí světelné signalizace. V dopravní špičce lze očekávat vznik menších kolon vozidel.