LITOMYŠL JE KULTURNÍ VELKOMĚSTO

Ve čtvrtek 14. června byl odpoledne na nádvoří bývalého zámeckého pivovaru otevřen 8. ročník Smetanovy výtvarné Litomyšle 2012. Až do 8. července je zde k vidění „SRDCE PRO VÁCLAVA HAVLA“, které vzniklo ze svíček přinesených na pietní místa  v mnoha městech a místech České republiky. . Dílo LUKÁŠE GAVLOVSKÉHO a ROMANA ŠVEJDY měří na výšku dva metry a váží  2300 kg. Mnoho lidí se stalo spolutvůrci tohoto díla tím, že se podíleli na procesu jeho vzniku od úklidu svíček přes zpracování vosku až po instalaci. OTEVŘENO DNNĚ OD 10 do 18 hodin.
Sály bývalého zámeckého pivovaru, rekonstruovaného podle návrhu architekta JOSEFA PLESKOTA, hostí výstavu fotografií OLDŘICHA ŠKACHY nazvanou „HAVEL NAVŽDY“. Autor OLDŘICH ŠKÁCHA (1941) fotografoval VÁCLAVA HAVLA více jak čtyřicet let. Od  začátku 70 let až do prosince 2011 pořídil tisíce fotografií. Na výstavě jsou rozčleněny do tří oddílů: disidentského, prezidentského a občanského. OTEVŘENO DENNĚ od 10 do 18 hodin až do 8. července 2012. Večer před zahájením Smetanovy Litomyšle si obě výstavy prohlédl i prezident České republiky  VÁCLAV KLAUS.
Výstava obrazů ke 180. výročí narození litomyšlského rodáka JULIA MAŘÁKA je až do 8.7. k vidění ve druhém patře Městské obrazárny zámku Litomyšl. OTEVŘENO DENNĚ od 10 do 18 hodin. Ve dnech konání pořadů Mezinárodního operního festivalu Smetanova Litomyšl se výstava uzavírá pro veřejnost 90 minut před začátkem představení a 60 minut před ním je  vyhrazena pro jeho návštěvníky.
Až do 15. července je otevřena výstava děl  JULIA MAŘÁKA a jeho slavných i méně slavných žáků z českých i zahraničních soukromých sbírek v GALERII KROUPA. OTEVŘENO DENNĚ 10 – 18 hodin.
„ZÁŘIVÝ MĚSÍC A SVĚŽÍ VÍTR“ se jmenuje výstava otevřena v GALERII MIROSLAVA KUBÍKA až do neděle 29. července 2012. Vystavuje zde deset zářivých fenoménu současnosti napříč všemi generacemi: KAREL MALICH – MILAN GRYGAR – VLADIMÍR KOPECKÝ – JAN MERTA – KIŘÍ KOVANDA – JOSEF PLESKOT – FREDERICO DIAZ – LUKÁŠ JASANSKÝ – MARTIN POLÁK – KRIŠTOF KINTERA – RAFANI. Do 8. července je výstava přístupná DENNĚ od 10 – 17 hodin, poté od čtvrtka do neděle od 10 do 17 hodin.
GALERIE ZDENĚK SKLENÁŘ otevřela výstavu ke stému výročí narození KAMILA LHOTÁKA. Výstava navazuje na upřímné přátelství dvou malířů ZDEŇKA SKLENÁŘE (1910 – 1986) a KAMILA LHOTÁKA (1912 – 1990). „Na císařské louce – Velká loď – Skleník – Terč – Balony v ohradě – Krajina snů – U viaduktu – Pumpa v zahradě – Planeta – Balón nad Eiffelovou věží – Železniční objekt – Žirafa“  a další. Skvosty jsou k vidění až do 20. července 2012. Po dobu festivalu otevřeno DENNĚ OD 11 do 19 hodin, následně čtvrtek až neděle od 10 do 17 hodin.
Zajímavá výstava je rovněž k vidění v nedalekém Osíku (3 km). V soukromé White GALERY MARTINA JANDY. Výstava kvaší z let 1911 až 1930 FRANTIŠKA KUPKY nazvané „Okolo bodu“. Výstava u příležitosti 100. výročí konání  10. podzimního salonu v Paříži je zapůjčena ze sbírek JANA a HEDY MLÁDKOVÝCH. Otevřeno DENNĚ: od 13 do 17 hodin až do 10. července 2012. V překrásné Litomyšli je k vidění ještě daleko  více kulturních pokladů, třeba PERSKÁ VĚŽ ZDEŇKA FRANKA.  MR.
 
SRDCE PRO HAVLA – OLDŘICH ŠKÁRA s LUKÁŠEM GAVLOVSKÝM  a ROMENM ŠVEJDOU – V GALERII KUBÍK – VÁCLAV KLAUS – Z VERNISÁŽE – WHIT GALERY – PERSKÁ VĚŽ    Foto: M. Richter