Aktivní Mateřské centrum ROSA má právem KOHOUTA

Mezi letošními držiteli Ceny města „Kohout 2011“   bylo právem zařazeno českotřebovské Mateřské centrum ROSA. Návrh na ocenění vznikl v kulturní komisi města a oficiálním důvodem pro udělení byla aktivita  která přinesla do parku Javorka cyklus pořadů  „Léto s pohádkou“. Udělení ceny pak potvrdila  jak rada města, tak zastupitelstvo.  Cenu na slavnostním večeru dne 25. května přebírala  Lenka Jelínková a Mgr. Lenka Špaisová. Pro oceněné jsem připravil několik otázek:
 
Cenu města Kohout 2012, jistě plným právem nejen na Léto s pohádkou, ale i za další  velmi aktivní činnost a jistě vás i zavazuje.  Jak iniciativa k letnímu pohádkovému cyklu vznikla?

Nápad na „Léto s pohádkou“ vznikl po uspořádání první série divadelních představení pro nejmenší diváky přímo v prostorách MC Rosa. Tato měla za cíl zpříjemnit rodičům s dětmi dlouhé zimní podvečery, a protože se setkala s poměrně velkým úspěchem a navíc jsme při přípravě objevili mnoho zajímavých divadelních souborů napadlo nás rozšířit tu zimní část ještě o představení letní.
 
Máte na zajištění tohoto úkolu dost prostředků? Jak je zajišťujete? (v roce zavedení pomohl grant Pardubického kraje, loni jste se bez něho museli obejít…)

První ročník byl pro nás jako pořadatele trochu prodělečný, nicméně to určitě stálo za to, protože ve městě vznikl myslím zajímavý projekt. Nyní získáváme finanční podporu zejména od Města Česká Třebová (na PK každoročně též žádáme, ale zatím bezúspěšně). Část nákladů pokrývá též dobrovolné vstupné od diváků.
 
Léto je krásné, ale může být i deštivé. Loni (myslím) jste si déšť i užili. Máte nějaký alternativní prostor?

Pokud jde o počasí měli jsme dosud štěstí a ačkoli byl vždy náhradní prostor( herna MC), připraven nemuseli jsme jej nikdy využít. V letošním roce to bude trošku komplikované, vzhledem k tomu, že žádné vlastní prostory mít nebudeme. Vstříc nám však vyšlo kulturní centrum, kde jsme se dohodli na možnosti využití Malé scény v případě opravdu nepříznivého počasí.
 
Jaké bude Léto s pohádkou v letošním roce?

V letošním roce tento cyklus ještě o dvě představení rozšíříme. Diváci se tedy mohou těšit na 6 představení (3 v červenci a 3 v srpnu). Dramaturgicky opět vycházíme z osvědčených jmen, která k nám svá představení již povezou poněkolikáté, ale bude i několik „nováčků“. Diváci se letos v létě můžou těšit na pohádky o pirátech, ptáku ohniváku, klukovi z plakátu, bohatýrech nebo třeba i o kyklopech. Takže letošní  Léto pohádkou bude především  dobrodružné.
 
Potřeba rozšíření počtu tříd v MŠ U Stadionu vyhání MC ROSA z dosud užívaných prostor, kde ROSA před lety vznikla. Stěhujete z MŠ U Stadionu spíše s obavami nebo i s nadějemi? Je to  jistě velký problém, ale není to třeba také nová příležitost?

My to snad ani jako velký problém nevidíme. Vzhledem k tomu, že naši cílovou skupinou jsou zejména rodiče pečující na RD o děti ta problém s nedostatkem míst v MŠ vnímáme už delší dobu a dá se říci, že již také delší dobu stěhování očekáváme. Samozřejmě, že nějaké komplikace nám to přinese – máme například hodně využívané hlídání dětí, které mnohým rodičům, řeší právě problém s tím, že jejich dítě narozené v jarních měsících se nedostalo v loňském roce do MŠ a potřebují se vrátit do práce a nám pomáhá získávat nějaké finanční prostředky na provoz MC. Věříme, ale že změna s sebou přinese spíše pozitiva a trochu nás nastartuje.
 
Jaké budou Vaše nové prostory, co Vám umožní?  Jak předpokládáte po přestěhování obnovení činnosti? Akce mateřského centra  budou mít přestávku?

Pokud bude vše tak, jak se o tom zatím jedná, tak by naše nové prostory měly být adekvátní  k těm stávajícím. My bychom zde rádi hlavě zpestřili nabídku našich programů, proto už nyní pomocí dotazníků zjišťujeme, co návštěvníkům Rosy chybí, co by je zajímalo apod. Obnovení provozu předpokládáme od 1. 10. 2012, ale do té doby nebudeme samozřejmě zahálet J. Mimo divadelních představení máme na léto připraven ještě příměstský tábor pro děti od 3 do 6 let, kterým se snažíme vypomoci rodičům v době, kdy mají všechny mateřské školy ve městě zavřeno. V srpnu pak pořádáme již třetí ročník sportovně vzdělávacího tábora pro rodiče s dětmi „ Počítače v přírodě“, kde mají rodiče mimo příjemně a smysluplně stráveného času s dětmi i možnost naučit se něco nového na PC. Na konci srpna počítáme s tradičním „Pohádkovým lesem“ a v září se „Srazem malých motorkářů“. Mimo to bychom rádi zrealizovali i nějaké besedy či kurzy pro rodiče týkající se rodičovství, péče o dítě apod.
 
Děkuji za rozhovor Milan Mikolecký