Regionální potravina Pardubického kraje zná své letošní vítěze (Praha, 6. června 2012) Odborná porota soutěže Regionální potravina 2012 vybrala devět výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi z Pardubického regionu. Dnes jejich výrobci slavnostně převzali v Rytířských sálech pardubického zámku ocenění z rukou náměstka ministra zemědělství Aleše Kendíka a hejtmana Pardubického kraje Radko Martínka. Do soutěže Regionální potravina Pardubického kraje letos přihlásilo 27 výrobců 100 výrobků (vloni 66 výrobků od 17 výrobců). V šestém ročníku soutěže MLS Pardubického kraje hodnotitelé posuzovali 130 výrobků od 33 výrobců. (V roce 2011 to bylo 87 výrobků a 20 výrobců). Nejsilněji byla zastoupena kategorie masných výrobků tepelně opracovaných a kategorie pekařských výrobků. Odborná porota uděluje ocenění v devíti kategoriích. Logo Regionální potraviny pro daný rok může získat vždy jen ten nejlepší ve svém oboru. Mezi letošní vítěze Pardubického kraje patří v kategorii Masných výrobků tepelně opracovaných Rosické špekáčky (Zemědělské družstvo Rosice u Chrasti), mezi Masnými výrobky trvanlivými porota ocenila Mailandr salám (Zdeněk Kořínek), v kategorii Sýrů včetně tvarohu byl vyhlášen jako nejlepší Polooštěpek – pařený sýr (Miltra B s.r.o.), z Mléčných výrobků ostatních porota vybrala Choceňský smetanový jogurt – brusinka (Choceňská mlékárna s.r.o.), z Pekařských výrobků vyhrál Borovský kulatý chléb (Věra Krejčí), v kategorii Cukrářských výrobků zvítězily Perníkové minidezerty (JaJa Pardubice s.r.o.), mezi Alkoholickými a nealkoholickými nápoji kralovala Hlinecká medovina (Medovinka s.r.o.), v kategorii Ovoce a zeleniny Čerstvá hlíva ústřičná (Jiří Paseka) a cenu v kategorii Ostatní získal Med medovicový – lesní od Pavla Valenty. Do soutěže se mohou každý rok se svými výrobky přihlásit malí a střední potravinářští producenti. O tom, kdo zvítězí, rozhoduje komise tvořená odborníky Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Potravinářské i Agrární komory, Státní veterinární správy, Státní zemědělské a potravinářské inspekce a v každém kraji samozřejmě v porotě zasedají i zástupci kraje. Soutěž Regionální potravina se uděluje nejlepším potravinám ve 13 regionech České republiky od roku 2010. Ocenění získalo již přes 170 výrobků. Ministerstvo zemědělství vynaloží v letošním a příštím roce 70 milionů korun na marketingovou podporu značky a dalších 25 milionů korun na organizování soutěže.
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|