Družstvo Solea CZ Rybník získalo ochrannou známku "Práce postižených"
25. května se na obecním úřadu v Rybníku konalo oficiální předání ochranné známky Práce postižených nově schválené společnosti SOLEA CZ, výrobní družstvo. Tím se družstvo stalo první licencovanou společností, která vyrábí produkty převážně pro automobilový průmysl. SOLEA CZ výrobní družstvo zaměstnává 85 osob se zdravotním postižením a patří mezi vzorové zaměstnavatele zdravotně postižených osob nejen ve svém regionu. Známku předala nově oceněnému ukázkovému zaměstnavateli zdravotně postižených v České republice paní Hana Potměšilová, ředitelka Nadačního fondu pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením (NFOZP) za příto,mnosti Jiřího Hrdličky, starosty obce Rybník, a Ing. Antonína Šípka, ředitele Sdružení automobilového průmyslu. Předání plakety byla také přítomna také poslankyně Poslanecké sněmovny ČR Ing. Vladimíra Lesenská (ČSSD), členka Výboru pro sociální politiku - podvýboru pro osoby se zdravotním postižením a sociálně potřebné. Všichni jmenovaní oceňovali přístup družstva Solea, které vytváří pro zaměstnávání zdravotně postižených dobré podmínky a snaží se zajišťovat dostatek pracovních příležitostí i v současné době. Právě získání ochranné známky "práce postižených" umožní družstvu získávat další zakázky s vyšší přidanou hodnotou.  Starosta obce Jiří Hrdlička ocenil přístup družstva z hlediska zajištění zaměstnanosti v obci i dobrou spolupráci. Spolu s  ředitelem družstva Solea přišli také zástupci zaměstnanců. Při příležitosti předání ochranné známky se také uskutečnila exkurze do výrobních prostor družstva, které sídlí v bývalém provoze VKDI Orlík. Orlík tyto prostory začátkem devadesátých let opustil, potom byly budovy několik let prázdné.  Nově vytvořené družstvo Solea CZ  pak muselo vybudovat a vybavit svoje prostory úplně znova od začátku. podobně jako  dříve Orlík, tak i Solea vsadilo na využití práce osob se změněnou pracovní schopností.
 

 

Pro Českotřebovský zpravodaj jsem požádal ředitele družstva Leoše Jiřele o odpovědi na několik otázek:

 

1) Jaký je současný výrobní program družstva?
Již více než 9 let vyrábíme plastové díly, zejména pro automobilový průmysl. Našim zákazníkům zajišťujeme i následné operace jako je například montáž, potisk, sorting a balení. Další částí firmy je nástrojárna s kovovýrobou.
2) Kolik máte zaměstnanců a jak se programu podílí pracovníci se změněnou pracovní schopností?
Počet zaměstnanců se pohybuje kolem 85 lidí z toho je 65 osob se zdravotním postižením, kteří pracují zejména na montážích, v lisovně plastů, ale i na dalších důležitých pozicích.
3) Hodně se mluví o tom, že řada zdravotně postižených byla nedávno „administrativně uzdravena“, aniž se přitom změnil jejich zdravotní stav. Máte s tím u Vás  také nějaké zkušenosti?  
Bohužel ano, v letošním roce byly takto uzdraveny dvě kolegyně. Nyní jsou administrativně bez zdravotních potíží, ale realita je v podstatě opačná. Nicméně prioritou firmy je udržení jejich pracovních míst.
4) Vaše družstvo pracuje i pro automobilový průmysl, kde jsou velké požadavky na kvalitu a včasnost dodávek. Jak se Vám daří tyto požadavky plnit?
Podmínky tohoto odvětví jsou velmi náročné, ale u všech zákazníků se nám daří být trvale v hodnocení A nebo AB, tedy plně vyhovující. Důležitým signálem o spokojenosti našich odběratelů je i rozšiřování objemu vzájemné spolupráce.
 
5) Máte dostatek zakázek, daří se Vám zajistit vhodnou práci i v současných složitých ekonomických podmínkách?
Na jaře jsme měli zakázek méně než bychom potřebovali, nyní se situace stabilizuje a výhledy na konec léta a podzim vypadají více než pozitivně. Snažíme se zaměřovat na činnosti s vyšší přidanou hodnotou, které mají perspektivu, ale usilujeme i o zakázky v jednodušších činnostech, abychom zajistili dostatek práce pro spolupracovníky s těžkým zdravotním postižením.
6) Co pro Vás znamená získání ochranné známky práce postižených? 
Zejména další výrazné vymezení se od spekulantů, kteří zaměstnávají zdravotně postižené pouze na papíře a poškozují skutečné zaměstnavatele OZP. Získání známky také vnímáme jako ocenění úsilí všech lidí ve firmě, za které bych chtěl všem našim zaměstnancům poděkovat.   
 
 
Fotografie z předání ocenění: