CHODNÍKY, CHODNÍKY, CHODNÍKY                                             

Končí školní rok, za dveřmi jsou prázdniny. Čas krásný, bezstarostný, plný pohybových aktivit. Čas obav o vlastní zdraví u nás dospělých. Už jistě víte, kam mířím. Ano, na chodníky. na chodníky poslední dobou zvýšeně okupované cyklisty na úkor nás chodců. S postupujícím jarem, a posléze létem, se jejich počet na chodnících zvyšuje a to už nejen cyklistů z řad mládeže, ale, bohužel, i dospělých. Stalo se módou se zde prohánět a mít radost z uskakujících chodců, kteří na některých chodnících, díky jejich neutěšenému stavu, mají problém po nich projít tak, aby si prostou chůzí sami nepřivodili úraz. Inu, každý se baví, jak umí.
Dnes jsem proto znovu zašla na Městskou policii, abych se přesvědčila, jestli se něco ohledně přítomnosti cyklistů na chodnících nezměnilo. Loni mi bylo řečeno, že cyklisté na chodnících jezdit nesmějí a pokud budou přistiženi, zaplatí pokutu ve výši 2000 Kč. Letos se situace trochu změnila. Cyklisté skutečně na chodník nesmějí, ale děti do 10 let po chodnících jezdit mohou, neboť do tohoto věku smějí být účastníky provozu na komunikacích jen v doprovodu dospělé osoby. Tomu rozumím, malé dítě do provozu nepatří, pokud nemá nad sebou dohled, ale patří na chodník, kde často svou rychlou jízdou ohrožuje chodce? Má to logiku? Myslím, že logičtější by bylo, aby děti do 10 let mohly jezdit bez dozoru na kole jen na hřištích, či jiných místech k tomu určených a k přesunu na ně používaly chodníky jen tak, že by kolo vedly. Chodníky v našem městě jsou místy dost úzké na to, abychom se tam vešli všichni i s malými dětmi na kolech. Nechci domyslet, co by se mohlo stát, kdyby se malý cyklista vyřítil zpoza rohu na malé dítě, nebo starého člověka. A nemusí to být zpoza rohu. Na většinu chodníků ústí z domů dveře, to už tak bývá, z nich může někdo vyjít, nebo dítě vyběhnout rozjetému jezdci do cesty a kdo bude potom zodpovědný za případný úraz? Chápu, že strážníci nemohou být najednou všude, bylo mi řečeno, že pokud někoho věkem odpovídajícího při jízdě na kole na chodníku dopadli, byl pokutován, ale zřejmě to nestačí. Ono by stačilo, aby si všichni starší 10 let uvědomili, že na kole na chodník nepatří, a malé děti, aby si kolo po chodníku převedly na místo, kde se mohou bezstarostně prohánět.
Pokud to nepůjde, mám návrh na řešení. Nalinkujte nám, chodcům, prosím, na silnice po obou stranách čáry, za kterými budeme moci nerušeně a beze strachu chodit a chodníky přenechejte cyklistům. Jen aby pak zase nějakého cyklistu nenapadlo, že ten prostor za čárou patří jemu…. Pak se, my chodci, budeme muset naučit létat.                                                  IS