Divácké dojmy a hodnocení Výstavy prací žáků výtvarného oboru Základní umělecké školy v České Třebové

Výstava se konal od 4.5.2012 do 16.5.2012 ve výstavní síni Kulturního centra.  Pořadatelé výstavy poskytly tři divácká hodnocení  z výstavní  návštěvní knihy, bohužel bez jmen hodnotitelů.
 
l Na výstavy výtvarného oboru Základní umělecké školy chodím už léta. Pokaždé jsou pro mě úžasným vizuálním zážitkem.  Není to jen díky úžasnému uspořádání a panelovému aranžmá, které má v režii paní učitelka Neradová, ale hlavně díky všem těm malým velkým dílům, kterých je vždy plný výstavní sálek Kulturního centra. Je vidět, že paní učitelka Neradová své malé i velké žáky opravdu odborně vede a učí je neustále novým věcem.  Takže výstavu od výstavy můžete sledovat jejich výtvarný růst a vyspívání jejich projevu. Letošní výstava nebyla výjimkou.  Od rozesmátých fantaskních zvířátek a hrozivě se tvářích bacilů od nejmladších autorů jste mohli zhlédnout i řadu děl od starších a nejstarších žáků, které měli opravdu široké technické a tematické rozpětí. Od hliněných studií zeleniny a ovoce byly k zhlédnutí kombinované techniky barevných papírů a fixů, vyobrazení lepené barevnými písky na tabulky skla, voskové batiky, linoryty, práce s olejovými a temperovými barvami, dokreslované obrazce nebo kreativní využití odpadních materiálů a písmen s číslicemi. Návštěva letošní výstavy, která byla pouze sestavena z prací žáku výtvarného oboru pro mě byla opravdu velmi příjemným zážitkem. Obsahovala řadu velice zajímavých, neokoukaných a nádherných děl mladých výtvarníků. Celou výstavu musím hodnotit jako velice povedenou. Byla demonstrací šikovnosti začínajících výtvarných umělců Českotřebovska a okolí. Určitě velké divácké díky patří i paní učitelce Neradové, která už léta všechny tyto děti velice dobře a odborně vede a která tuto výstavu celou zorganizovala a připravila.  Kvituji, že výstava nebyla spojena i s keramickým oborem jak jindy bývá – pak zpravidla není dostatek místa na řadu zdařilých prací z obou oborů.

 

l Výstava se mi celá velice líbila. Bylo to zajímavé, neotřelé a plné nápadů. Je vidět, že do výtvarného oboru chodí velice šikovní žáci a že mají výborné vedení. Celkově bych ji hodnotil jako velmi živou, osvěžující a precizně provedenou. Nejvíc jsem se pokochal panely s výkresy malých dětí, jejichž zvířátka, portréty a vidění světa byly naprosto dokonalými pohledy do jejich dětského světa. Nakonec jsem zastavil, zamyslel a důkladně si prohlédl práce starších a nejstarších žáků, které byly velice dobře provedené, silně individuální a originální. Takto kulturně obohacen jsem odcházel domů s pocitem, že se máme v dalších letech pořád na co těšit. Jen tak dále!

 

l Výtvarný obor při lidové škole umění vede již léta paní učitelka Libuše Neradová. Na každé z výstav, kterou se svými žáky a jejich výtvory pořádá, je vidět, že je paní učitelka opravdový odborník. Je to celé krásné, nápadité a náramný zážitek. A to i díla žáků z 1. ročníku. Výstavy se konají každé dva roky a každá z vystavených prací je originál. Paní učitelka zadává vždy nové a nové náměty svým žákům a pro ty nejstarší, pro ty, kteří navštěvují obor nejdéle, má vždy nové a nové výzvy. Pod jejím vedením je to opravdový výtvarný ateliér a pro diváky na výstavě krásný kulturní a estetický zážitek. Libuše Neradová vychovala již několik umělců, kteří u ní načerpali základy krásna a estetiky. Nám všem, kteří máme možnost zhlédnout dílka i díla dětí na výstavě výtvarného oboru, to přináší neskutečně mnoho nových otevřených pohledů na svět kolem nás.
 
Shlédnutí  výstavy přineslo pěkný kulturní zážitek.
Výtvarnému oboru přejeme další zdařilé výstavy a řady úspěšných a krásných výtvorů.
 
bad.angel.infinity@email.cz