Pěkné místo pro všechny - přírodní tělocvična ZŠ praktické Česká Třebová


Je to výsledek druhého projektu školy v programu Škola pro udržitelný život nadace Partnerství a Středisko ekologické výchovy a etiky Sever. V prvním projektu s názvem „Cesty do neznáma“ vznikla naučná stezka, která spojila  Českou Třebovou s blízkou obcí Semanín. Stezka byla otevřena v červnu 2011. V jedné z dílčích aktivit při přípravě stezky vznikl „Strom přání,  na kterém vyrostlo i přání dětí mít okolí školy hezčí a mít možnost si někde hrát.“

V roce 2010, po převodu budovy  a pozemku do  majetku školy, byla  vyčištěna a upravena plocha za školou, na které byla do té doby černá skládka, náletový porost a roky nesekaná tráva. V roce  2011 podala škola další žádost o dotaci projektu „Pěkné místo pro všechny“ s cílem vytvořit  sportovní  a odpočinkovou zónu za školou. Žádost školy Nadace  Partnerství  přijala a podpořila.

Na podzim 2011 byl projekt představen na shromáždění rodičů a přátel školy. Do jara se o sportovní a hrací ploše hovořilo a plánovalo, psalo, počítalo , malovalo v rámci všech vyučovacích předmětů.

Na jaře firma Rozmarýn Smyčkovi ze Semanína vyměřila místo pro umístění jednotlivých prvků a budování začalo. Chlapci i dívky pomáhali odkopávat hlínu, převáželi ji na místo, kde bylo potřeba pozemek vyrovnat. Natřeli dřevěné konstrukce hřiště a plechový přístřešek u školy. Nejvíce času věnovali rozvážení speciálního písku  na dopadové plochy.

Souběžně s venkovními pracemi probíhaly i přípravy na slavnostní otevření 19.6.2012. Všichni připravili výzdobu školy a hřiště. Namalovali a vyrobili z různých materiálů spoustu květin, ptáčků , motýlů a zvířátek. Některá díla vznikla v keramickém kroužku, kde mají k dispozici pec na vypalování. Motýli, ve kterých budete těžko hledat pet lahve, vyletěli z hodin  pracovního vyučování . Starší dívky ušily sáčky na byliny s ručně malovanými přírodními motivy.Nejmenší žáčci vytvořili pozoruhodné papírové polštáře.

Ve zvláštním projektovém dnu si děti z novinového papíru vyrobily a vyzdobily klobouky a štítky, které budou mít na hlavách při zahajovacím dnu.  

Jak bude tento den probíhat:

Na tento den jsou pozváni zástupci organizací a firem, kteří se školou spolupracují. Přijdou také žáci ze ZŠ Pramínek v Semaníně.

Po zahájení vystoupí děti z přípravné třídy a zazpívají se svou paní učitelkou několik písniček, které se ve škole naučily. Žákyně 9. ročníku Dominika Miková předvede svůj moderní tanec. Jako host vystoupí Eva Provazníková s ukázkou břišního tance.

Po přestřižení pásky vypuknou na hřišti soutěže družstev nejmenších dětí,  žáci  4. a 5. ročníků  obou škol budou hrát vybíjenou. Pokud zbude čas a bude přát počasí, přijde na závěr malá diskotéka.

Program bude  komentovat  Miroslav Konvalina, moderátor českotřebovského Týdne sportu, o zvuk se postará Miloš Lána.

Někteří chlapci a dívky  6. – 9. ročníku nebudou na zahájení u školy, ale budou v Lanovém centru na Pekláku zkoušet svou dovednost a odvahu. Do centra půjdou s pedagogy na skupinovou vstupenku, kterou dostali od firmy EKO Bi za vytvoření modelu sběrného dvora, který byl v České Třebové nedávno vybudován.

Škola děkuje sponzorům, kteří pomohli: BÖHM plast technik(nátěrové materiály), Rydo Novák(dovoz písku),EKO Bi (odpadkový koš a pomoc při úpravě plochy),  ČOKO Klasik a Mika a.s. – drobné odměny pro žáky,  ing. Smyčkovi z firmy Rozmarýn Smyčkovi, který realizoval projekt za sumu škole velmi příznivou.

Vedení školy děkuje všem pedagogům a dalším zaměstnancům za ochotu a aktivitu, se kterou přistoupili k realizaci. Všichni věnovali realizaci spoustu úsilí a energie. Díky tomu máme za školou místo, které je potěšením pro oči a doufejme, že takové zůstane napořád a že se ještě změní k lepšímu, protože naše aktivity nekončí. Podali jsme žádost o grant Ministerstva životního prostředí podporující školní výuku v přírodě. Z tohoto grantu by mělo na ještě volných místech kolem přírodní tělocvičny  vyrůst malé arboretum, zážitkový chodníček, přístřešek, konstrukce pro rozvoj dalších smyslů a CNS,a tabule využitelná  pro výuku i malování dětí. Realizací tohoto projektu by se zvýšila využitelnost kdysi nevábného, dnes příjemného, místa pro všechny.

 

Mgr. Hana Konvalinová, zást. řed.  a  koordinátor projektu

 

V úterý 19.6. došlo ke slavnostnímu otevření za přítomnosti p. místostarosty Keprta, zástupců nadace Partnerství, sponzorů, bývalých zaměstnanců školy, rodičů a dalších přátel školy. Více na fotografiích, na kterých je možné rozpoznat  původní stav, práce při výstavbě i snímky ze slavnostního otevření.