Českotřebovský deník 163/2012 (2.7.)                                    

  • V polovině roku se život ve městě zpomaluje, začínají prázdniny. Neplatí to o investičních akcích ve městě, právě o prázdninách je třeba mnohé zahájit, třeba práce ve školních budovách.  Letos třeba probíhá výměna části oken na ZŠ Habrmanova, ZŠ Nádražní i na Parníku. Skutečně nebývalé tempo nabrala dostavba a rekonstrukce  budov Městského muzea v Klácelově ulici.  O rekonstrukci a stavbě muzea se připravuje samostatný příspěvek.   další kapitolou jsou městské komunikace. I když není v rozpočtu jmenovitá akce, byla na tzv. "výspravy" přidána taková částka, která umožní  i některé investice. Jednou z nich je nový povrch, obrubníky a sjezdy v další části ulice Na Skalce, Nová úprava se tak protáhla asi o 100 metrů ve směru ke Klubu Modrý trpaslík, kde však již na úpravu parkoviště peníze nebyly. Také veřejné osvětlení  v tomto prostoru musí počkat až na příští rok, jde o poměrně vyšší investice,  není to jen oprava.  město však ještě upraví poslední část ulice Tylovy, která tvoří ve svém posledním úseku mezi ulicí Pražského a Moravskou poměrně strmou uličku vedoucí kolem domu. p. Johanidese.  Na fotografiích je zachycen současný stav, vjezd je zde zakázán, průjezd by byl také velmi obtížný a nebezpečný. Po nové úpravě zde bude několik schodů a nově upravený chodník. Úpravu by si v souvislosti s dokončením investiční akce "městské muzeum" zasloužila také Školní ulice, kde je však zapotřebí také rekonstrukce sítí a osvětlení. Proto se vydláždění Školní ulice v celé délce provede až v dalším roce 2013.

     


  • Změny na novém náměstí
    Restaurace Trávník uzavřena, o víkendu končí také samoobsluha potraviny Hejla na Novém náměstí

    a výpověď také dostali i asijští obchodníci. V dalších 2 - 3 měsících se celý tento komplex dočká velkých. Nový majitel  hodlá do budovy investovat a přeměnit ji na obchodní centrum, kam bude zajímavé zajít nakoupit.  Vznikne zde supermarket Qanto s řadou dalších obchůdků a zřejmě i restaurace. Od otevření tohoto komplexu služeb vybudovaného s rámci přestavby sídliště Trávník III uplynulo nyní třicet let a to je  právě akorát na omlazení a revitalizaci. Mělo by to opět podstatně oživit Nové náměstí, je velká šance na to, že zde vznikne smysluplný komplex s dobrým umístěním v centru města. Během léta zde však bude určitá stagnace. Také sousední hotelový dům jde do útlumu. V pátek 29. 6. ukončila činnost ubytovna v sousedním "Hotelovém domě", České dráhy objekt prodávají , má zde vzniknout bytové družstvo. Aby se zabránilo tomu, že volné byty dosavadní ubytovny odkoupí ke spekulaci některá soukromá firma, hodlá  do družstva vstoupit i Město  prostřednictvím společnosti Teza. O podmínkách odkoupení družstevních podílů jedná město již  několik měsíců. V sobotu 30.6. již byly ubytovna uzavřena.
     
    Výročí Korzárů  - 80 let od vzniku trampské osady se již nikdo ze zakladatelů nedožil

    Přesně před 80 lety založila parta třebovských mladíků první trampskou osadu ve městě pod názvem Korzáři. Dnes už nikdo z nich nežije, známí a kamarádi si jistě toto výročí rádi připomenou, stejně jako já, dcera Honzy Dubišara.  (D. Divišová)
     
     
    Popis k fotografii: vlevo dole Jan Dubišar (otec pí Divišové), nad ním je Vácha Alois (z Lidické ul.), nad ním jeho bratr Adolf Vácha z Křibu .Vpravo s vlajkou Antonín Znamenáček. Od něho vpravo František Hřebíček z Lidické ul. (nedávno zemřel v Domově pro seniory), pod ním p Kovář, šerif Korzárů z Lidické ul. a zcela vpravo nahoře je Jaroslav Krása - Jim a pod ním dole  Jindřich Slezák (bývalý vedoucí a také ředitel Pramene)
     
    Poznej letní pecky Pardubického kraje a vyhraj zajímavé ceny

    Pardubice (29. 6. 2012) – Viktoriiny vodopády v Holicích v Čechách? Lanový park a bobová dráha na Dolní Moravě? Klukovské dobrodružství v Hřebečských důlních stezkách? Návrat do historie ve skanzenu v Hlinsku? Prožijte léto plné zážitků na 23 nových turisticky atraktivních místech Pardubického kraje a zapojte se do prázdninové soutěže Letní pecky, poznej všecky. Startujeme již 1. července. Na vítěze čeká víkendový pobyt v krásném hotelu pro 4 osoby na Dolní Moravě.
    V posledních letech se podařilo přinést do kraje více než 1,3 miliardy korun z evropských peněz na rozvoj cestovního ruchu. Pro milovníky všech druhů turistiky tak vznikla řada zajímavých míst k poznání a navíc si mohou zasoutěžit. Velkou letní soutěž připravila Destinační společnost Východní Čechy ve spolupráci s Pardubickým krajem. „Turisté se letos v Pardubickém kraji mohou těšit na opravdové letní pecky, které určitě stojí za to navštívit. Některé objekty otevírají skutečně až v červenci. Každý si v této bohaté nabídce určitě nalezne své, ať už se jedná o rodiny s malými dětmi, zamilované dvojice či nadšence do historie,“ říká o letních novinkách Radko Martínek, hejtman Pardubického kraje. 
    Prázdninová soutěž je založena na principu sbírání razítek do tzv. Vandrovní knížky. Soutěžícím stačí nasbírat sedm razítek z 23 možných a dostanou se do slosování o bohaté ceny. Razítka mohou sbírat až do 16. září. „Například u Letohradu se dokončuje obnova středověké tvrzi Orlice, ve které bude od července knihtiskařká dílna. Další novinkou letošního léta je opravená a moderně vybavená Kramářova chata na Suchém vrchu. Z vedlejší rozhledny je nádherný výhled na široké okolí,“ odhaluje některá z dalších soutěžních míst Miroslav Stejskal, krajský radní zodpovědný za cestovní ruch.  
    Podle krajského radního mohou do regionu přilákat další turisty právě pěkné ubytovací kapacity. „To potvrzují i výsledky návštěvnosti v zimní sezóně. V Pardubickém kraji se však všichni snaží připravit turistům nejen rekonstruované památky a  moderní ubytovací zázemí, ale i zajímavý program a zábavu,“ shrnuje Stejskal. 
    Vandrovní knížku si turisté mohou vyzvednout zdarma na každém informačním centru v Pardubickém kraji i na všech vybraných památkách. Samozřejmě jsou k dispozici také na internetu kraje a destinační společnosti ke stažení.
    Více informací o soutěži naleznete na www.vychodni-cechy.info a www.pardubickykraj.cz
    Seznam soutěžních míst
    - Dolní Morava – centrum turistického ruchu (razítko obdržíte v infocentru v chatě U Slona)
    - Památník Dr. Emila Holuba v Holicích
    - Soubor lidových staveb Vysočina – Betlém Hlinsko
    - Hřebečské důlní stezky (razítko obdržíte v infocentru Moravská Třebová)
    - Hrad Svojanov
    - Areál středověké tvrze Orlice
    - Zámek Pardubice
    - Kramářova chata na Suchém vrchu
    - Vojenské muzeum Králíky

     

    Kandidáti TOP 09 a Starostové do krajských voleb se sešli v Žamberku 
    V Žamberku se při příležitosti Dnů dřeva v sobotu 23. června sešli kandidáti do krajských voleb za TOP 09 a Starostové. Při příležitosti městských Svátků dřeva je pozval předseda regionální organizace Ústí nad Orlicí Miroslav Vohník. Po oficiální části schůzky si pak společně prošli areál zámku, ve kterém své umění se dřevem představili desítky vystavovatelů. Tým do krajských voleb TOP 09 a Starostové vede starosta České Třebové Jaroslav Zedník, který spolu s dalšími třemi starosty a starostkou, třemi radními měst a zastupiteli tvoří desítku politiků s mimořádnými zkušenostmi ze samosprávy. „Zastoupení TOP 09 a STAN je na celé kandidátce, která bude dále sestavena formou „zipu“, vyrovnané,“ vysvětluje krajský předseda TOP 09 Miroslav Nádvorník. „Více než polovina kandidátů má zkušenost s vedením měst z pozice starostů i zkušenosti z celostátní politiky. Spolupracují s týmy odborníků na analýzách situace v kraji a v současné době dopracovávají programy,“ uvedl krajský předseda TOP 09 v Pardubickém kraji Miroslav Nádvorník.       Zdenka Hanyšová Celá
     
    V České Třebové se v krajských volbách mezi sebou utkají dva Třebováci a kandidáti na hejtmana 

    Potvrzením Jaroslava Zedníka na čele kandidátky TOP 09 a starostové pro krajské volby 2012 dojde v České Třebové k zajímavé konfrontaci: ne volebních obvodech našeho města se mezi sebou utkají dva kandidáti na hejtmana Pardubického kraje: JUDr. Martin Netolický, který vybojoval první místo na kandidátce ČSSD již v jarních měsících a Jaroslav zedník, jehož první místo na kandidátce je prezentováno na facebokovém profilu TOP 09.  Zatímco TOP 09 ve své prezentaci kandidátky sází na zkušenosti několika kandidátů v komunální politice měst a obcí, je na kandidátce ČSSD řada kandidátů již se zkušenostmi z politiky krajského formátu.  mezi takové můžeme jistě zařadit i českotřebovského zastupitele Martina Netolického, který vystoupil na jaře ze stínu ostatních a provádí samostatnou a  transparentní politiku v  nelehké oblasti zdravotnictví, tak současně zvládá nahlas hovořit i do dalších důležitých oblastí, tedy např. regionální dopravy v rámci celého našeho kraje nebo i do oblasti středního školství.O dvacet let mladší Martin Netolický  stačil během posledního volebního získat v oblasti řízení kraje takovou praxi, že rozhodně nebude svému zkušenějšímu soupeři outsiderem. Naopak za ním stojí poměrně velmi silná krajská organizace ČSSD s velkými organizačními možnostmi.(re)
     
    Smetanova "Litomyšl: Diváci mají volno, festival přesto neodpočívá 

    Po nabitém víkendu, který přinesl hned šest pořadů, se letos poprvé objevuje v návštěvnickém kalendáři volný den. V pondělí 2. a také v úterý 3. července se nekoná žádný pořad, festivalový život se však nezastavil. V zámku Nové Hrady se intenzivně zkouší a ještě i dotváří mimořádný projekt vlastní inscenace barokní opery Královna víl, do litomyšlského zámku přijíždí technika Národního divadla, aby připravila dvě operní inscenace - Dvořákova Jakobína a Verdiho Traviatu. Zkoušky ale probíhají i v Praze. Tam Thomas Hampson se Symfonickým orchestrem hl. města Prahy FOK chystá první uvedení cyklu orchestrálních písní Lingua angelorum