Českotřebovský deník 168/2012 (7.7.)                        


Výtvarná Svinná zahájila v sobotu, pokračuje v neděli

72 autorů vystavuje své práce v sále rekonstruované bývalé školy ve Svinné a to je  zřejmě rekord. první den víkendové akce byl úspěšný, "na návsi" před školou se konal také celoodpolední sobotní doprovodný kulturní program - hudební vystoupení, scénický tanec a nechybělo ani divadlo v podobě vybraných výstupů a písniček z letos nastudované operety Mamzelle Nitouche, vše pod dozorem režiséra Jiřího Jireše a za technické spolupráce Jana Jasanského.  Pozoruhodnou výstavu  nabízející stejně jako v minulých letech opravdu pestrou nabídku výtvarných žánrů a technik můžete navštívit ještě v neděli 8. července.  pořadatelé se rozhodli uskutečnit program za každou cenu, proto měli diváci množnost shlédnout program pohodlně pod stanovým přístřeškem. Naštěstí to nebylo potřeba,  ač několikrát zahřmělo, tak se déšť Svinné tentokrát vyhnul a slunce zase až tolik nepálilo.  Fotoreportáž z akce uvedu zítra, zatím jen několik snímků jako námět na výlet:
 

Agilní poliklinika Agel 

Agel slyšíme z mnoha reklam, představuje velmi aktivní složku ve zdravotnictví v České republice a také na Slovensku ať jde o touto společností převzaté nemocnice nebo i polikliniky. Agel změnil bývalou "Železniční polikliniku" na otevřenou "Polikliniku Česká Třebová" a dokáže zajistit  zdravotnické služby, jaké tu vždy nebývaly. A to máme přitom ve městě jako konkurenci další "městskou polikliniku", které většina lidí říká postaru "zdravotní středisko". Vypadá to, jako bych tato zařízení nekriticky chválil, jako by to byla reklama.  Všude se najde nějaký problém, existuje i tady.Součástí obou poliklinik v České Třebové je také biochemická laboratoř, vybavená jistě přesnými přístroji. Dokážou rychle provést objednaná vyšetření krevní plasmy a předat výsledky zpět lékaři, který provedl odběry nebo si zde práci objednal. Obě laboratoře v českotřebovských poliklinikách mají problém v tom, že nespolupracují s informačním systémem Orlickoústecké nemocnice a tedy i dalších nemocnic Pardubického kraje. Při případné hospitalizaci v ústeckoorlické nemocnici se lékař tedy nedostane k výsledkům laboratorních vyšetření provedených u pacienta v souvislosti s jeho předchozí léčbou u svého praktického lékaře např. před rokem i dříve. Ostatní (biochemické) laboratoře v okrese (mimo ČT a Žamberk) ukládají své výsledky do společné databáze, ze které lze čerpat celou historii, tedy třeba i dvacet let dozadu. To může být pro lékaře při stanovení diagnózy v nemocnici jistě velkou výhodu. Pokud chodíme "na krev" u nás doma ve Třebové, tak se zatím naše výsledky do nemocniční databáze nedostanou. "Snaha o změnu existuje, ale zatím není úspěšná," řekl pro Českotřebovský zpravodaj primář OKBD Orlickoústecké nemocnice Dr. Kohoutek."Některá vyšetření pro Českou Třebovou a zdejší pacienty v ústecké nemocnici děláme, ty se do naší databáze dostanou. Je však skutečností, že např. posílá raději vzorky na složitější vyšetření   např. do Šumperka nebo Frýdku-Místku, neboť zde má své vlastní laboratoře," dodal.  Ze soukromé laboratoře v městské poliklinice zase některé vzorky cestují  např. do Žamberka. Je zřejmé, že provozování biochemických laboratoří, rentgenů, ultrazvuků apod, tedy tzv. komplementární zařízení se ekonomicky vyplácí a nelze se divit, že neprobíhá spojování či slopupráce s konkurencí. Ve prospěch pacientů to ale není. (mm)
 
Ritercup 2012  

MUŽI: Dvojitá Minářova kořist
Mužské finále podle očekávání ovládl Ivo Minář, nasazená jednička mezi muži. Divákům na tribuně zatrnulo ve druhém gamu, kdy si Minář zavolal doktora k ošetření. Důvodem bylo nepříjemné kousnutí hmyzu. I přes drobnou komplikaci si Minář vcelku v pohodě dokráčel pro svůj první turnajový titul v Ústí nad Orlicí. Minář tak přidal ke své čtvrteční výhře v deblu s Tomášem Pitrou i titul ve dvouhře a svým dvojitým vítězstvím napodobil loňského šampiona Lukáše Rosola.
Minář (1) – Šátral (3) 6:3, 6:1
Esa: 0:2, dvojchyby: 3:1, vyhrané míče: 66:44. Brejkboly: 5/5 – 1/5.
 
ŽENY: Skočdopolová obhájila a pyšní se již třemi tituly ve dvouhře  

Ve finále žen tahala za kratší konec lana Petra Krejsová. Za úmorného vedra se nakonec ze třetího titulu radovala Zuzana Skočdopolová, která tak obhájila loňské prvenství. O vítězce se rozhodlo v třísetové bitvě po dvou hodinách a dvaceti minutách. Krejsové se povedlo zdramatizovat první set, když za stavu 2:5 a servisu Skočdopolové dokázala srovnat na 5:5 a měla brejkbol při soupeřčině servisu. Skočdopolová však zabojovala a první set dotáhla do vítězného konce.
Ve druhém setu dominovala Krejsová, která se zlepšila a přestala zbytečně kazit. Třetí set byl vyrovnaný do stavu 3:3, v sedmém gamu se štěstí přiklonilo na stranu Skočdopolové, když míček Krejsové skončil dvakrát těsně v autu. Skočdopolová brejk využila a set i zápas dotáhla k třetímu titulu na ústeckoorlické antuce.
 
Skočdopolová (5) – Krejsová (1) 7:5, 1:6, 6:3
Esa: 0:1, dvojchyby: 2:4, vyhrané míče: 102:102. Brejkboly: 5/11 – 5/17.
Skočdopolová: „Petra nehrála až tolik takticky, ale soustředila se na svůj tenis. Hrála velmi dobře a v některých fázích utkání byla i lepší. O výsledku rozhodl dlouhý game na 4:3 ve třetím setu, tam se Petra zlomila. Fyzicky jsem vyčerpaná, ke konci jsem měla pocit, že už mi to neletí, naopak soupeřka hrála čím dál lépe.
Pokud i příští rok bude sloužit zdraví, především moje kolena, tak se sem ráda vrátím. Iveta Gerlová má čtyři tituly a mě chybí už jen jeden, abych ji vyrovnala. S organizací jsem spokojená, dlouhodobě to tu šlape. Hráčky si to chválí, ale já tu tolik času netrávím. Mám to domů 40 minut a doma se i rozehrávám, takže do Ústí přijedu vždy jen na zápas.“
Krejsová: „Byla jsem první nasazená, ale Zuzka tady umí zahrát, což dnes potvrdila, a před turnajem jsem ji brala jako největší favoritku. Z druhého místa smutná nejsem, ale je to škoda, že jsem to nedotáhla, každé vítězství se cení. V prvním setu jsem využila toho, že Zuzka přestala hrát, ale na zisk setu to nestačilo.
Celkově jsem tu hrála především proti mladým tenistkám a musela jsem potvrzovat roli favoritky. V semifinále to na mě trochu dolehlo, ale finále mi neuteklo. S organizací jsem spokojená, hračská party byla skvělá. Jediné, co mi tu nesedělo, byly míče. Přišlo mi, že moc neletí.“