Českotřebovský deník 171/2012 (15.7.)                                  
NOVÉ  DĚTSKÉ  HŘIŠTĚ  VE  SKUHROVĚ 

Osadní výbor ve Skuhrově již od loňského roku  chystal výstavbu nového  dětského hřiště plného atrakci a letos se jim podařilo akci dokončit,. dovybavit prostor, loni připravený s pomocí Regionu Orlicko – Třebovsko. Tím byl prostor obsahující také sportovní plochy pro fotbal a volejbal (nohejbal) doplněn  a  bude planě využit pro mládež a nakonec i dospělé. Podobný vybavený prostor dosud ve Skuhrově chyběl. Nyní je již hřiště během letních prázdnin  plně využito.  Předseda Osadního výboru děkuje ve svém článku odboru investic a firmě Rydo, jistě správně, ale myslím, že je třeba poděkovat také právě jemu a celému osadnímu výboru, kteří dokázali  vybavit  významný prostor v obci za velmi levné peníze, aniž by bylo potřeba do Skuhrova směrovat další dodatečné investice. Velkým kladem sportovního a dětského areálu ve Skuhrově je také tok, že jde o areál otevřený, není oplocen a zamřen, jak se tím setkáváme v jiných místech.  během letní části roku se zde navíc koná pravidelně řada akcí,  kterých se účastní  většina obyvatel obce. Osadní výbor ve Skuhrově  si za svou práci zaslouží skutečné uznání. Společenský život a práce s dětmi přitom ve Skuhrově  nekončí s podzimem. Také v zimním období je zde plně využita klubovna v místní pobočce městské knihovny. (mm)
 
U vymáhání poplatků zvažte právní formu, vyzývá Netolický nemocnice

Pardubice – Radní Pardubického kraje Martin Netolický, zodpovědný za  oblast zdravotnictví, vyzval tento týden v dopise ředitele jednotlivých nemocnic akutní péče v Pardubickém kraji, aby zvážili právní formu u vymáhání nezaplacených poplatků. Upozornil je na problematické případy při vymáhání pohledávek z krajských zařízení zvláště u formy směnek, kde není povinné posílat upozornění o dluhu. „Přestože víme, že placení regulačních poplatků je zákonnou povinností, je třeba zvážit právní formu, která je uplatněna při vymáhání pohledávek. Osobně se domnívám, že vhodnější forma je uznání dluhu,“ uvedl ve svém dopise. Řešení těchto otázek je ovšem na vedení nemocnic.
 
Perspektivní zaměstnání s rekvalifikací Prodavač“

Dne 1.5.2012 byla zahájena realizace projektu „Perspektivní zaměstnání s rekvalifikací Prodavač“. Jeho hlavním cílem je zvýšení zaměstnanosti 99 osob cílových skupin při návratu do zaměstnání v Pardubickém a v Královéhradeckém kraji. V rámci projektu získá 50 účastníků pracovní uplatnění.
Účastníci absolvováním projektu získají odbornou kvalifikaci pro profesi prodavač a praktické zkušenosti v rámci praxí u zaměstnavatele. Dále si zvýší sebevědomí a motivaci, zlepší komunikační dovednosti a získají aktuální informace z oblasti trhu práce.
Účastníci absolvují:
- motivační aktivity
- rekvalifikační kurz Prodavač (teoretická část)
- praxi u zaměstnavatele (praktická část rekvalifikace)
- poradenství
- zprostředkování zaměstnání
Účast osob cílových skupin v projektu bude podpořena poskytnutím doprovodných a podpůrných opatření – příspěvek na jízdné, stravné a zdravotní průkaz. Všechny aktivity projektu včetně výukových materiálů jsou zdarma.
Výběrový seminář pro okres Ústí nad Orlicí bude 19.9.2012v 1000  na Úřadě práce v Ústí nad Orlicí
Pokud máte zájem se zúčastnit: kontaktujte na úřadě práce svého zprostředkovatele zaměstnání, který Vám poskytne bližší informace nebo kontaktujte realizátora projektu společnost IdeaHELP, o.p.s.; kontaktní osoba: Ing. Dana Marková, tel:  734 578 768; e-mail: markova@ideahelp.cz
 
Natáčení filmové komedie Jedlíci aneb Sto kilo lásky odstartovalo

Komedie, která má váhu. Takový podtitul nese nový český film, který na filmová plátna vrátí hned několik bývalých hereckých hvězd, a jehož první klapka dnes padla. Vedle Martina Stropnického, Veroniky Žilkové nebo Jana Šťastného se tak v hlavních rolích objeví také Ivana Andrlová, Dagmar Patrasová a Ilja Racek.
„Obě dámy už dvacet let nedostaly roli, kterou by si s ohledem na svůj talent zasloužily. Proto jsem rád, že jsme jim takovou mohli nabídnout. A po prvních záběrech mohu říct, že obě svými výkony překvapí všechny případné pochybovače,“ říká producent a režisér filmu Tomáš Magnusek, kterého na námět přivedla věta jeho syna, který mu jednou řekl: „Tati, nežer tolik, nebo nám umřeš.“. Film se podle tvůrců ponese se ve stylu Účastníků zájezdu, tedy ve stylu nevážně vážné komedie, která dokáže oslovit diváky všeho věku, a která se na život dívá z té pozitivní stránky. Cílem není řachanda ve stylu Kameňáků, ale úsměvná komedie, kdy vám po celou dobu nezmizí lehký úsměv z tváře. Jedlíci vyprávějí příběh pětice hrdinů, kteří přijíždějí do právě otevřeného hotelu s cílem zhubnout, ale každý z nich k tomu má jiný důvod. Tomáš (Tomáš Magnusek) se bojí, že jeho břicho bude časem větší než láska jeho atraktivní ženy k němu. Lenku (Dagmar Patrasová) právě zcela podle pravidel všech životních klišé podvedl manžel (Václav Svoboda) se sekretářkou. Miky (Milan Chára) býval slavnou rock´n´rollovou hvězdou, ale když si jeho daňový poradce odjel za všechny jeho úspory užívat do Karibiku, začne plánovat velkolepý comeback na koncertní pódia. Veronika (Ivana Andrlová) je letitá Mikyho fanynka, která se stará o svého starého otce (Ilja Racek) a hubnoucí kúru podstoupí jen proto, aby byla svému idolu nablízku. Jediný Luboš (Luboš X. Veselý) je zde proti své vůli. Jako rozhlasový moderátor uzavřel sázku, že když prohraje, podstoupí „zeštíhlení“. A tak tu teď všichni podstupují nejroztodivnější procedury a cvičení, to vše navíc bez jídla, alkoholu a sexu, čímž se pro většinu z nich pobyt v sanatoriu stává noční můrou. Svérázní jsou ovšem i zaměstnanci sanatoria. Terapeut Mirek (Karel Heřmánek Jr.), který má slabost pro silnější ženy. Sestřička Simona (Kamila Nývltová), která má slabost pro Mirka. A primář (Martin Stropnický), který všem pije krev, a který má jedno přísně utajované tajemství. Film se bude natáčet v průběhu léta v Náchodě, Rychnově nad Kněžnou, Dačicích a v Praze, nejbližší natáčení je v pondělí 16. července v hotelu Studánka v Rychnově nad Kněžnou. Kromě zmíněných herců se v něm objeví také Ladislav Županič, Eva Decastelo, Daniel Rous a zpěvák Petr Janda v roli sebe samého. Premiéra nové české filmové komedie Jedlíci aneb Sto kilo lásky je plánována na únor příštího roku.
 
Kramářova chata opět v plném lesku

  • Suchý vrch  – Tento týden navštívil nově otevřenou dominantu na Suchém vrchu náměstek hejtmana Roman Línek. Znovuobnovení Kramářova chaty je úspěšným projektem v cestovním ruchu v našem kraji, na který přispěly i evropské fondy. „Celkové náklady činily včetně úpravy příjezdové komunikace přes 48 milionů korun a z toho šlo 25 milionů z Regionálního operačního programu Severovýchod,“ konkretizoval částky Línek. Kramářova chata má bohatou historii od první republiky, která byla bohužel přerušena devastujícím požárem v roce 2003. Pro občany Orlickoústecka má toto místo stejný význam poutního bodu jako Kunětická hora pro občany Polabí. Obnovy chaty se naštěstí ujal soukromý investor za pomocí evropských fondů. „Musím vyjádřit upřímný obdiv všem včetně Evropské unie, kteří se na zmrtvýchvstání Kramářovy chaty podíleli,“ uvedl Línek. „V minulých letech jsem toto místo několikrát navštívil na kole i na běžkách a pohled na chátrající budovu a spáleniště byl opravdu žalostný. O to radostněji se tam já, a jistě i mnoho dalších návštěvníků, budeme nyní vracet. Využijeme přitom jak logistické zázemí chaty, kde je bufet, restaurace i ubytování,  tak se i pokocháme jedinečnými výhledy z rozhledny.“
     
    Dny města Svit 2012
    Tak, ako avizoval plagát – všetko sa do bodky naplnilo. Oceňovanie, športové zápolenia i skvelá zábava sprevádzali Dni mesta Svit 2012. Olympiáda detí materských škôl na štadióne, kvapka krvi, odovzdávania Cien mesta a Cien primátora mesta a bohatý program pri kolibe.  Sprievodné podujatia – turnaje vo futbale a nohejbale v areáli ZŠ na Mierovej ulici. Nohejbalu sa zúčastnilo 8 družstiev(Svit.V.Lomnica,Jakubany,Č.Třebová). Víťazom sa stalo družstvo Svit 1 (F.Procházka,M.Hulín a M.Klein), za najlepšiehop hráča turnaja bol vyhlásený Milan Dvořák z Č.Třebovej.Verejnosti bola sprístupnená výstava výtvarných prác absolventov a žiakov ZUŠ vo Svite nad poštou. Popoludní pri Kolibe odštartovali bohatý program divadelníci z Divadla Commedia z Popradu .Nemilosrdná dažďová prehánka pokropila kostýmy detí z Fantázie i tanečníkom z FS Jánošík, ktorí statočne, už v slušnom daždi čardáš dotancovaBez dažďa , vo veľkej horúčave mali deti možnosť zahrať sa i rôzne súťaže a hry a zúčastniť sa tvorivej dielne , ktorú pripravilo CVČ. Po Jánošíčku a Štýle zo ZUŠ vo Svite tancovali deti z Fantázie a vystúpila i domáca DH Sviťanka, ktorá si pripomenula 70.výročie založenia. Po Sviťanke spustila koncert DH Popradčanka z Popradu a divákov potešila zaujímavá a kvalitná Kapela z Fantázie so speváčkou Monikou Piekielnickou, ktorá ponúkla originálne autorské piesne . Na svoje si prišli i milovníci country – zahrala im obľúbená skupina Longhorns. Hlavný hosť programu Peter Ondria alis Louis Armstrong prišiel s dobovým originálnym mikrofónom a trúbkou – dokázal, že je vynikajúcim interprétom tejto už nežijúcej legendy džezu. Zábava so skvelou kežmarskou skupinou Systém dala sobotňajšiemu programu bodku.. Pri Kolibe bolo naozaj veselo, pristavilo sa i množstvo divákov z Popradu a okolia.  (Dny města Svit se konaly 26. - 30.6. 2012)                                                              (www.svit.sk)
     
    Ceny města Svit a ceny primátora města Svit 2012                                                                              


    Svedkami slávnosti odovzdávania Cien mesta a Cien primátora mesta dne 29.6. boli aj delegácie družobných miest Česká Třebová a Knurów z Poľska. Cenu mesta prevzal:
    Alexander Tokár za významný prínos pre rozvoj mesta a obetavú činnosť pre kultúrno-spoločenský život seniorov.
    Ceny primátora prevzali:
    Mgr. Mária Smatanová za dlhoročnú pedagogickú a riadiacu prácu v ZŠ Komenského ul. vo Svite
    Jozef Klein za dlhoročnú obetavú prácu s mládežou a vzornú reprezentáciu mesta v oblasti stolného tenisu a kickboxu
    Michaela Drobná za osobný prínos pre rozvoj ženského basketbalu v meste Svit
    Ing. Milan Rúčka za zásluhy o rozvoj textilného priemyslu a úspešné aktivity v lyžiarskom športe
    Mgr. Ján Čuchran  za osobný prínos pre rozvoj duchovného života občanov mesta
    Vedenie mesta Knurów pri príležitosti 20. výročia prvých družobných kontaktov medzi mestami Svit a Knurów.
    Po odovzdávaní Cien zazneli v sále piesne v podaní populárnej skupiny Old Time band FUNNY FELLOWS.      (www.svit.sk)