Českotřebovský deník 172/2012 (16.7.)                                  
Salónní orchestr Brno zahájil cyklus letních koncertů v Javorce

Park Javorka:  zahájil cyklus pohádek i letních koncertů. Ve čtvrtek se konal první letní koncert, na kterém vystoupil Salónní orchestr Brno, stejně jako v minulých letech zahájil sezónu. Na programu byly skladby Johanna Strausse, Františka Kmocha a Josefa Vejvody, ale také Bedřicha Smetany a dalších skladatelů. Věřím, že letos je již s propagací tohoto tělesa všechno v pořádku, loni jsem se stal terčem útoku  jen za to, že jsem si dovolil použít název orchestru, veřejně plakátovaného všude po našem městě. Prázdninová nabídka letních koncertů pokračuje v červenci ještě  19.7., kdy vystoupí Medvědi a 26.7. si budeme moci poslechnout skupinu Carramba.  Českotřebovské Kulturní centrum letos  zve na kulturu každý čtvrtek a pátek. V pátek promítá kino, ve čtvrtek se zde uskutečňují koncerty. Navíc se zde ještě o prázdninových středečních podvečerech hraje divadlo, to zase díky velké aktivitě mateřského centra ROSA. 
Fotografie Martina Šebely ukazují, že  některé lavice v parku zůstaly ve čtvrtek 12. července zatím prázdné, snad díky počasí, které ve čtvrtek podvečer přece jen ten nedávný  letní ráz nemělo.
 
 
Každé město má pro léto své jiné přednosti 

V České Třebové je to především krásné okolí a park Javorka. Také relativní prázdninový klid. Město se vylidní a doma zůstávají především "nechataři". těch druhých, chatařů, je v rekreačních zónách okolo města totiž opravdu hodně. počtem registrovaných rekreačních staveb na katastru města patříme ke špičce  v našem kraji. Chataři žijí svým vlastním životním stylem a do dění ve městě se příliš nezapojují. Snad proto se zdá, jako by se město na dobu letních prázdnin vylidnilo. O tom, jak se "našinci" chystají do přírody v okolí svědčily i velké nákupy potravin před tradičními letními svátky na začátku prázdnin. Zatímco jinak se lidé spíše sjíždějí, pro Českou Třebovou to neplatí. každý pořadatel letního "fesťáku" nebo  jiné kulturní akce by určitě ekonomicky pohořel. Jako by ten "masový kulturní a společenský život" skončil ohňostrojem na Týdnu sportu. Obnoví se až začátkem září, spíše v jeho druhé polovině. 
Vraťme se do Javorky . Je krásným prostředím pro vycházky s dětmi, s kočárky i pro starší generaci. Javorku máme za humny, stačí  jen projít podchodem u hudební školy.  Můžeme si vyšlápnout na Hory či na Kozlovský kopec, nejlépe na kole.  Jde o cesty do slušného kopce, které mohou odradit. Proto máme ještě cyklostezku, tra však ze Třebové moc do přírody nevede, ale po cestách moc připomínajících silnici. Na její novou část do Rybníka a pak třeba do Srnova si zřejmě ještě počkáme, peníze na projekt byly z letošního rozpočtu vyškrtnuty a o dotaci jsme zatím nepožádali.
Do města lákáme turisty, např. na zimním veletrhu cestovního ruchu Holiday world.  Moc se to nedaří, "příliv" turistů se přes masivní snahu prezentovat město jako město  sportu, kultury, apod. nekoná. Turisté chtějí obdivovat něco co jinde nenajdou. Chtějí penziony a apartmány. Nejsou a zřejmě i proto, že by neměly ani koho ubytovat. Blízké centrum kultury je v Litomyšli, naopak slouží jako základna pro cesty i k nám, do našich lesů, na Kozlov. Lze u nás pěstovat i adrenalinové sporty: k lanovému parku přibude jistě brzo i bikepark. I ten je spíše pro omezený počet jedinců. Více přitažlivým prvkem by byla bobová dráha, to by pane bylo něco! V turistických oblastech  (naplněných  apartmány k pronajmutí) dobře funguje po celé léto, by´t se nejezdí za laciný  peníz. I na to dokázala přispět EU (např. Mladé Buky u Trutnova). Jenže kde na ni vezmeme.... A tak nám letos může přece jen pomoci nový minipivovar Faltus. Je to zajímavost, která potěší, přátel pivniho moku je hodně a všichni našeho Kohouta ještě neochutnali. Je to značka, která se teprve proslaví. Rozhodně už dnes znamená více, než "Českotřebovské pivo", uvařené v Nové Pace.
Máme však pro další rok přece jen naději. To bude otevřena nová expozice Městského muzea, která slibuje svým zaměřením opravdu pozitivní změnu. Připravme se na to a doplňme vše dalšími atrakcemi, přece jen svítá naděje, že v České Třebové bude přes léto něco k vidění. K Chaloupce v Kozlově a rotundě  sv. Kateřiny  přibude velká dopravní expozice přímo ve městě, pro naše město typická. Doplňme ji ještě dalšími aktivitami, které mohou do České Třebové přilákat více návštěvníků než to zatím dělají obchodní řetězce. K tomu by se mohla hodit třeba právě naše Javorka, kde by se (ještě častěji než dosud) něco zajímavého dělo. Stačilo by sem na léto přesunout jen pár aktivit ze zbytečně přecpaného Týdnu sportu.
 
ZMRZLINA JAKO ŽÁDNÁ JINÁ

Dříve se jezdilo za výbornou zmrzlinou na nádraží do Pardubic, ale nyní máme ještě lepší u nás v České Třebové. Denně má v prodeji čtyři druhy, jednu lepší než druhou. Udělejte si malou vycházku a navštivte malý stánek u Rolníka (vedle Besedy). Ochutnáte tu zmrzlinu jako málo kde. Denně má v prodeji čtyři druhy, jednu lepší než druhou. Často se píšou jen stížnosti, ale méně pochvaly. Proto bych chtěla zaslat pochvalu pro pana Rolníka ? za kvalitní a lahodnou zmrzlinu! Jitka Lopourová
 
Poděkování

Chtěla bych veřejně poděkovat paní Stanislavě Kopecké, zaměstnankyni skupiny ČEZ Distribuce, a.s. na Semanínské ulici. Při mém projednávání přepisu elektřiny jsem se setkala s vysoce profesionálním a lidským přístupem této pracovnice nejen u ni na pracovišti, ale též jí nebylo za těžko přijít v jejím osobním volnu pro chybějící dokumenty ke mně domů. V dnešní době je takové jednání až k neuvěření. Ještě jednou paní Kopecká děkuji a přeji Vám a celé rodině hodně štěstí a úspěchů.  Milada Šťastná

 

Službu nezajistili, peníze nevrátili   

Pěkně se píšou pochvaly, daleko více je však stížností. Jednu z  nich právě řeším a týká se nezajištění objednané a předem zaplacené služby v oblasti prodeje květin.  objednaná kytice k významnému jubileu nebyla laciná, a byla předem zapal cena. Ve stanovený den však nebyla k dispozici a ke vrácení peněz za neposkytnutou službu se nikdo nemá a čas plyne. I takové máme ve městě obchodníky a zaslouží si veřejné odsouzení. zatím však spolu s pisatelem stížnosti očekáváme, že  (nejmenovaný) obchod nakonec přece  sice pozdě. ale přece v sobě najde poslední zbytky solidnosti, aby uvedl všechno na pravou míru, vrátil peníze a ještě se za svoje nesolidní služby omluvil. Jinak mi nezbude, než všechno zveřejnit s plnými jmény a daty, zatím k tomu nemám souhlas stěžovatele. Takto zveřejněná poloinformace je na druhé straně nesolidní k těm poctivým, kterých se problém netýká. K problému se slibuji ještě vrátit. (mm)

 

Svatební vlak

Železničářská svatba se nemůže obejít bez svatebního vlaku. Vyjel ze stanice SVOBODA do stanice MANŽELSTVÍ, které však na naší mapě železniční sítě zatím nejsou zavedeny.
Proto uveďme ještě názvy konkrétnější: Výchozí stanicí byla Skuteč a cílovou destinací pak penzion "Stansky mlýn", ležící přímo u železničních kolejí, kde se konala svatební hostina.
Svatební vlak byl červený "Hurvínek" M131.1228 z pardubického depa a fotografie z této jízdy mohou být zajímavé nejen námětem, ale i tím, že na nich  najdete řadu  v České Třebové známých osobností, patřili totiž do svatební železničářské rodiny.... 
 
Více ZDE, je zde celý seriál od našich paparazzi....
 
 
 
 
Srdečně vás zveme na Den charity
V sobotu 8. září 2012 na farní zahradě v Ústí nad Orlicí
Program:
13.00-16.00 hod. Den otevřených dveří na provozovně Oblastní charity Ústí n.O., ul. 17. listopadu 69
14.30 hod. - mše sv. v kostele Nanebevzetí P.Marie v Ústí n.O.
15.30 hod..  - představení charitních služeb,  poděkování příznivcům, pěvecké vystoupení Radka Žaluda
17.00 hod. – TRABAND - koncert
Oblastní charita Ústí nad Orlicí, Na Kopečku 356, 561 51  Letohrad,   www.uo.charita.cz