Českotřebovský deník 174/2012 (18.7.)                                 


Prázdninové odpoledne pro děti ve Skuhrově v režii hasičů


V sobotu 14.7.2012 proběhlo ve Skuhrově už tradiční Prázdninové odpoledne pro děti. Děti si zasoutěžily v několika disciplínách. Odměnou za jejich snahu byly Skuhrovské dukáty, za které si mohly nakoupit různé drobnosti, výrobky a hračky v Dětském obchůdku. I dospěláci si přišli na své, když pod vedením Majky Pakostové proběhla ukázka drezůry koní a jako host se představil svým westernovým show bič - laso Jan Betlach. Vrcholem odpoledne byla vyrobená pěna dobrovolnými hasiči z Ústí nad Orlicí, kde se děti náležitě vyřádily. I přes nepřízeň počasí se akce vydařila a tímto bychom chtěli poděkovat všem, kteří se na akci podíleli.

Výbor SDH Skuhrov


Českotřebovský pivovar Faltus chválím a všem vřele doporučuji!


Počátkem července jsem využil salonek v nové restauraci na menší rodinnou oslavu. Již při zařizování akce jsem byl příjemně překvapen vstřícností  a ochotou personálu této restaurace. V den konání vše klapalo a probíhalo bez jediného problému. Jídlo výborné, kvalitně servírované, obsluhující personál též výborný. Jsem rád, že Česká Třebová je obohacena o tuto novou restauraci. Všem doporučuji si tyto služby vyzkoušet a jsem přesvědčen, že budete spokojeni. Chválím a dávám jedničku podtrženou. A.Šrajer

Zklamání v květinářství Šárky Neradové 

Vážený pane redaktore, obracím se na Vás jako na zástupce města, kam léta jezdím z Prahy k příbuzným svého manžela a kde se mi velmi líbí. Nyní mám problém se kterým nevím kam se obrátit. Pro oslavu červnového významného životního jubilea v rodině, o kterém jste se mimochodem zmiňoval ve Vašem Českotřebovském zpravodaji, jsem si v dobré víře objednala v květinářství fy Šárka Neradová, Staré náměstí 34, IČO 15 59 55 36, DIČ:159063670  dvě reprezentativní kytice. Dohodla jsem se s majitelkou, že jí poskytnu předem 1200,- Kč zálohu a bylo mi vydáno potvrzení. Byla jsem upozorněna, že květiny mi budou vydány zastupující kolegyní, která provede i vyúčtování protože, v daný den majitelka nebude přítomna. Asi si umíte představit, jak jsme byli nepříjemně zaskočeni, když jsme přišli spolu s manželem v dohodnutý den (sobota 23.6.2012)  květiny vyzvednout a dozvěděli jsme se, že žádná zakázka pro nás připravená není. Zastupující kolegyně se majitelce před námi nedovolala a složenou zálohu, nám vrátit nemohla, protože částku 1200,- Kč v kase údajně neměla. Manžel rozhodl, ať nám tedy peníze vrátí převodem na účet. V pondělí 25.6. přislíbila majitelka telefonicky, že se tak do týdne stane. Bohužel, doposud nám částka převedena nebyla. A již není reagováno ani na telefonické volání. Situaci s květinami nám pomohly vyřešit prodavačky v květinářství proti kostelu. Byli velmi ochotné a k naší situaci vstřícné, za což jsme jim byli vděční. Můžete-li, poraďte mi prosím, na koho bych se mohla obrátit na Městském úřadě, aby některé firmy nedělaly ostudu vašemu městu na úkor jiných firem. Jsem občasnou čtenářkou Českotřebovského zpravodaje a proto jsem zvolila tento postup komunikace.   (VK)

Poznámka:  Nespokojenost pisatelky se službami uvedené prodejny  jsme vyjádřil již před dvěma dny  v Českotřebovském deníku 172/2012. Poznámka popisující výše uvedenou situaci  bez uvedení přesného místa prodejny byla v kontextu s dalšími pochvalnými články. Vzbudila velkou pozornost především v tom smyslu, že má-li být kritika účinná,m musí být adresná. Nakonec jsem v tomto smyslu i úvahu v článku dokončil. Naprosto právem se ozvali další majitelé květinářských prodejen, že mnou zvolený způsob  kritiky není šťastný, a proto jsem se rozhodl  uvést celý text čtenářky. Současně jsem si ověřil, že popsaná situace  v uvedený den nastala v a v prodejně květinářství u kostela dokázali pisatelce vyjít vstříc. Za předchozí "poloinformaci" se majitelům ostatních solidních květinářských prodejen, dobře fungujících pro své zákazníky omlouvám.    (mm)

 

KABELOVÁ TELEVIZE CZ oznamuje,


že dne 14. 7. 2012 byl spuštěn nový televizní program FANDA. Tento program naladíte v Omezené volné nabídce – digitál na frekvenci 170 MHz a Klasické volné nabídce - digitál na frekvenci 378 MHz.  KABELOVÁ TELEVIZE CZ s.r.o.

PRODÁM NADSTANDARDNĚ ZAŘÍZENÝ BYT 3 +1 V CENTRU MĚSTA Česká Třebová           

Byt i dům je po  kompletní rekonstrukci, plastová okna, nová kuchyně + spotřebiče, zděné jádro, dveře + zárubně z masivu, nové podlahy. V bytě zůstává nové uvedené vybavení vše v ceně přes 400 000,-. CENA   1 390 000,-  Kontakt : 604 366 152
 
Chystá se zajímavá akce v Borku

Ve dnech 4. - 6. 8 proběhne v prostorách střediska Naděje a na náměstí 17. listopadu akce pro děti. Připravuje ji Junák - svaz skautů a skautek, a to konkrétně uchazeči o vůdcovskou zkoušku v rámci vzdělávacího kurzu Gemini. Akce je určena pro veřejnost a půjde o 3 dětské dny. Děti si budou moci vyzkoušet množství sportovních, výtvarných i jiných aktivit. Program je připraven i na večery (posezení u ohně, talentová soutěž).
 
Zahájení provozu Bikeparku Peklák není zatím stále vyjasněno  

Jako důvod se uvádí administrativní problémy.  Informace o odkladu stále platí. Dotazy na toto téma dostávám každý den. Zahájení se opravdu chystalo již na konec června, mělo uskutečnit 29. června a mělo být slavnostní.  Problémem je podle informace starosty města konkrétně to, že nebyla podepsána smlouva  o užívání pronajatých částí pozemků s majitelem, tedy firmou Lesy ČR, a.s.  Majitel se zalkl toho, že by mohl odpovídat za případné pády či havárie a z nich vyplývající zdravotní poškození a odmítl připravenou smlouvu podepsat.  Hledají se nové formulace, připravuje se smlouva nová a současně se pracuje na možnosti výměny lesních pozemků kolem skiareálu Peklák tak, aby výše uvedené problémy již byly odstraněny. jak to vše dlouho potrvá je zatím těžké určit. Bikepark připravuje sportovní divize Eko Bi jako další rozšíření letních možností využití našeho skiareálu. Připravují se tratě různých obtížností, od černých pro zkušené downhill ridery, červené technické tratě vhodné i pro zkušené XC jezdce a modré pro širokou veřejnost zvládající alespoň základy jízdy v terénu. Bikepark bude jistě oživením, rozšířením možností, ale nebude masově využit, můžeme se o tom přesvědčit i jinde, kde jsou obdobné tratě ve více vyhledávaných rekreačních oblastech...
 
Korupce prosákla i do malých obcí, většinou zůstává neodhalená 

Propojování podnikatelských, lobbistických nebo poradenských firem se zástupci veřejné správy nepostihuje jen politiky na vládní a parlamentní úrovni, ale prorůstá i komunální sféru. Odhalených případů sice přibývá, jde ale stále o špičku ledovce, varuje zpráva, kterou zveřejnilo Nejvyšší státní zastupitelství.Podle BIS jsou vlivové skupiny v řadě měst schopny zasahovat do rozhodování zastupitelstev a eliminovat vliv funkcionářů samosprávy, kteří jim nevycházejí vstříc,“ píše se ve zprávě.„Vyšetřování závažných případů, u nichž existuje podezření, že došlo k trestněprávnímu jednání, komplikují politické konsekvence a možná podjatost místních orgánů činných v trestním řízení,“ stojí dále. (Právo 17.7.)
Metrans rozšiřuje svůj lokomotivní park o další tři lokomotivy

Operátor kombinované dopravy Metrans rozšiřuje svůj lokomotivní park třetí akvizicí u výrobce Siemens Mobility. Zakázka zní na tři dieselelektrické lokomotivy Siemens ER20 Cargo, v Česku označené řadou 761. Začátkem roku 2013 tak bude tento dopravce disponovat již sedmi lokomotivami této řady, jenž jsou využívány především na území Slovenska, Maďarska a Slovinska na vlacích Dunajská Streda - Košice - Velká Ida a Dunajská Streda - Budapešť - Hodoš. Společnost Metrans pořídila v roce 2010 tři dieselelektrické lokomotivy řady 761, které byly dodány v první polovině roku 2011. V roce 2012 byla uzavřena smlouva o dodání další lokomotivy, která má být dodána v nejbližších týdnech a konečně v červnu 2012 byla uzavřena smlouva na dodání dalších třech lokomotiv řady 761 s datem dodání v průběhu léta 2013. Společnost Metrans zajišťuje pravidelnou údržbu těchto lokomotiv v kolínských dílnách Metrans Dyko Rail Repair Shop vlastními pracovníky za podpory specialistů a logistického zázemí společnosti Siemens. Zde se provádí také údržba elektrických vícesystémových lokomotiv Bombardier F140MS Traxx nasazovaných mj. na vlaky Praha - Rotterdam.  (www.zelpage.cz)

 

Prof. Pavel Kovář stále aktivní 

Botanik a krajinný ekolog Prof. Pavel Kovář je vysokoškolským učitelem Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy (m.j. také dlouholetým děkanem této fakulty) a absolventem našeho českotřebovského gymnázia. Letos na prahu léta oslavil šedesátku. I když léta působí v Praze, na Českou Třebovou nezapomněl a pravidelně sem jezdí  jak za rodiči (nyní již jen za maminkou) a také za dalšími přáteli, čas od času přednáší i pro zdejší ochránce přírody. Je to člověk aktivní a proto nemůže ujít pozornosti ani Českotřebovského zpravodaje. Právě jeho šedesátka je důvodem k tomu,  že připravujeme alespoň částečnou exkurzi do jeho některých aktivit, které by mohly zajímat i čtenáře z našeho regionu. Jako ukázku jeho aktivit přikládám ukázky dvou  knih, na kterých spolupůsobil. Je to jednak  nedávno vydaná "evropská" kniha "High Nature Value Farming in Europe" . Vydali ji editoři v Německu, v níž o titulním tématu pojednává  35 evropských států. Kapitolu za Českou republiku  vytvořil se dvěma spolupracovníky právě Pavel Kovář.  Minulý týden 12.7. proběhl křest této knihy v Bruselu (bylo to spojeno s "minikonferencí"). Další kniha z "dílny" Pavla Kováře  je pro změnu výuková, letos na jaře vydaná učebnice ekosystémové a krajinné ekologie (vyšla těsně před  pražským knižním veletrhem, takže ji tam již nabízeli na pultě).