Českotřebovský deník 181/2012   (14.7.)                                
Za měsíc  se  již bude na zimáku ledovat

V plánu Eko Bi je zahájit ledování již od pondělí 20. srpna, týden před plánovaným a objednaným letním soustředěním hokejistů.   O víkendu 25. / 26 srpna již bude možné poprvé vytáhnout brusle a provětrat je na prvním veřejném bruslení sezóny. V sobotu 25. srpna se bude bruslit od 13:30 do 15 hodin a ve stejnou dobu také v neděli 26. srpna. Od pondělí 27.8. bude na ZS soustředění hokejistů a s dalším veřejným bruslením se počítá opět 1. a 2. září, potom již podle pravidelného rozpisu. Podrobnosti na www.ekobi.cz.
 
Mládí v Červeňáku  (aneb kdeže loňské sněhy jsou) 

S přibývajícím věkem a větší nostalgií stále více oprašujeme vzpomínky na dětství prožité
v Červeňáku hned vedle fotbalového hřiště, ještě předtím než bylo zničené a zastavěné bůhví- čím. Vzpomínáme na cvrnkání kuliček na dvorku, stavění májek, nošení dříví a skládání uhlí, na křik domovnice, když jí banda dětí letěla po čerstvě umytých schodech, na to, že jsme se všichni dobře znali, že kdo šel po pavlači, přesně věděl, kde se co vaří, podle rozpisu dole věděl, kdo bude prát apod. Protože jsme si říkaly, že zavzpomínat si nás třeba chce víc, rozhodly jsme se uspořádat v restauraci Pod Skalkou SRAZ „PAVLAČOVÝCH DĚTÍ“. Bude se konat v pátek 21. 9. 2012 v 18:00. Abychom věděly, kolik se nás sejde, zřídily jsme
e-mailovou adresu  xcervenak@seznam.cz     , kam směřujte své přihlášky, popřípadě dotazy.   
Kontaktujte nás jakýmkoliv způsobem, přes své známé, přes naše známé, přes známé Vašich i našich známých, ať se nás sejde co nejvíce. Někdy stačí, když se sejdou dva,  a mají si celý večer co povídat ,  protože zjistí, že všechno u Červeňáku nějak začíná, končí, nebo s ním nějak souvisí. Pokud můžete, dejte vědět všem, na které máte nějaký kontakt. Těšíme se na setkání s Vámi!
Za přípravný výbor Hana Kuncová – Frühaufová ze 3. patra, byt číslo 6 Daša Plívová – Chadimová z 1. patra, byt číslo 55
 
Rozhledna na Kozlovském kopci otevřena přes prázdniny každý den od 10 do 18 hodin. Vstupné 20 Kč.
 
Svinnský kros bude 27.7.2012

Zhoř 59, Němčice u České Třebové 17:00 - 19:00 hodin
Přihlášky: v místě startu od 16:00 hodin, nejpozději 30 minut před startem kategorie
Startovné: 50 Kč - dospělí 20 Kč - děti
Popis tratě: Délka: 5,4 km a méně
Ceny pro vítěze:  dle možností organizátorů, v tombole 2x běžecké boty NB v hodnotě 2.000 Kč
Zájem o značku Regionální potravina vzrostl téměř o čtvrtinu

(Praha, 24. července 2012) V minulých dnech zakončila hodnotitelská komise v Moravskoslezském kraji koloběh posuzování přihlášených výrobků do letošního ročníku soutěže Regionální potravina  v 13 krajích České republiky. Po slavnostním udělení certifikátu ministra zemědělství Petra Bendla tak bude tuto značku na svém obalu mít dalších 104 potravin. Do letošního ročníku výrobci přihlásili přes tisíc výrobků.
„Letošní třetí ročník soutěže přinesl rekordní počet přihlášených producentů i výrobků. A to je pro stále ještě mladou značku dobrá zpráva. Vzrůstající zájem ze strany regionálních farmářů a sedláků ukazuje, že jdeme dobrým směrem a že jim značka Regionální potravina pomáhá. Ať už v marketingu nebo při vyjednávání s obchodními řetězci,“ říká ministr Petr Bendl. Projekt Regionální potravina je zaměřen především na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin.
Oproti loňskému roku se letos přihlásilo o 23 % žadatelů více, celkem 347 producentů. Do soutěže přitom vyslali 1021 výrobků, což oproti roku 2011 znamená 29% nárůst. Rok 2012 tak přináší nejlepší čísla v krátké historii soutěže.
 Logo se symbolicky zobrazenou krajinou tak budou moci spotřebitelé od letošního podzimu vidět již na 274 výrobcích. To bude celkový počet oceněných regionálních produktů za tříletou existenci soutěže. I když vítězné výrobky znají v současné době již ve všech krajích, některé na konečné stvrzení ministrem zemědělství ještě čekají. „Hodnotitelské komise totiž pouze doporučují ministrovi ty nejlepší výrobky pro udělení značky Regionální potravina. On pak svým podpisem jejich výběr oficiálně potvrdí,“ vysvětluje proces udílení značky náměstek ministra zemědělství Martin Hlaváček.
Oficiální předání certifikátu Regionální potravina se zatím uskutečnilo jen ve čtyřech krajích, a to v Plzeňském, Pardubickém, Karlovarském a Jihočeském. V ostatních regionech se tamní koordinátoři soutěže rozhodli spojit slavnostní vyhlášení s některou z významných akcí kraje, které se mnohdy konají až v  srpnu nebo září. Poslední slavnostní vyhlášení bude 11. října 2012 v Olomouckém kraji. Značku Regionální potravina uděluje Ministerstvo zemědělství od roku 2010 ve 13 krajích České republiky tomu nejlepšímu z potravinářské produkce jednotlivých krajů. Oceněné výrobky musí být vyrobeny minimálně ze 70 % z lokálních surovin a mít vazbu na svůj kraj – ať už tradičním způsobem výroby či originální regionální recepturou.

Statistický přehled soutěže Regionální potravina v letech 2010 – 2012

 

2010

2011

2012

 

Počet žadatelů

Počet výrobků

Počet oceněných výrobků

Počet žadatelů

Počet výrobků

Počet oceněných výrobků

Počet žadatelů

Počet výrobků

Počet oceněných výrobků

Celkem

318

927

71

281

790

99

347

1021

104