Českotřebovský deník 183/2012 (16.7.)                                  
Nejvyšší soud potvrdil 16 let vězení za žhářský útok na chatu

Za žhářský útok na dům rodiny na Orlickoústecku si pachatel Ivo Hovorka s konečnou platností odpyká 16 let ve vězení. Jeho dovolání v červenci odmítl Nejvyšší soud jako zjevně neopodstatněné. Justice čin posoudila jako pokus o vraždu. Motivem údajně byly sousedské spory. Při požáru se zranili čtyři lidé. Hovorkova obhajoba v dovolání například uváděla, že pachatel jednal spontánně a nepromyšleně. Byl si prý jistý tím, že oheň nemůže obyvatele domu ohrozit, protože mají nainstalované kamery a požární hlásiče. Nepodařilo se prokázat úmysl ani objasnit motiv, tvrdila obhajoba. Podle Nejvyššího soudu je však evidentní, že Hovorka útok připravoval a musel být srozuměn s možnými vážnými následky. "Samotná představa, že obviněný za popsaných podmínek a uvedeným způsobem zapálil převážně dřevěnou chatu a současně předpokládal, že její obyvatelé nebudou ohroženi na svých životech, je naprosto absurdní," stojí v rozhodnutí senátu s předsedou Františkem Hrabcem.V kauze figuroval také druhý obžalovaný Roman Klimeš. Podle státního zástupce právě on kvůli sousedským sporům navedl Hovorku k zapálení chatky a slíbil mu za to 10.000 korun. Soudy ale Klimeše zprostily obžaloby. V chatě byli čtyři lidé včetně dítěte. Hovorka počkal, až se v domku zhasne, poté polil vchodové dveře benzinem a podpálil je. Oheň se dále rozšiřoval na verandu i do vnitřních prostor chaty. Obyvatelé se před požárem zachránili skokem z okna ložnice v podkroví.
Jedna žena utrpěla těžké zranění, nezletilý chlapec se zranil lehce. Další dva muži se zranili při hašení požáru.
Klimeš v minulosti u soudu popřel, že by Hovorku k útoku navedl. Devatenáctkrát trestaný recidivista Hovorka se k spáchání útoku přiznal, ale uvedl, že chtěl rodinu pouze vystrašit a neměl v úmyslu nikoho usmrtit. Nyní mu zbývá už jen možnost podat ústavní stížnost.
 
Informační centrum v Litomyšli patří k těm nejlepším v republice

Pardubice (25. 7. 2012) - Během letošního léta testovala redakce Mf DNES patnáct turistických informačních center z vybraných lokalit České republiky, které navštěvuje mnoho českých i zahraničních turistů. Za Pardubický kraj bylo testu podrobeno Turistické a informační centrum v Litomyšli.  V hodnocení skončilo jako druhé nejlepší v republice.
„Test měl dvě části. První spočívala v zodpovězení e-mailového dotazu v mateřském  jazyce na možnosti ubytování a stravování, koupání, celodenního výletu, kultury a doporučení na program pro děti.  Druhou částí byl telefonický dotaz v anglickém a ruském jazyce na ubytování, tipy na výlet a restaurace,“ informoval radní Pardubického kraje pro cestovní ruch Miroslav Stejskal. „Celorepublikové hodnocení nevyznělo  příliš optimisticky, ale naše litomyšlské centrum obstálo na výbornou,“ pokračoval radní.  Turistické informační centrum v Litomyšli bylo ohodnoceno známkou 1,3 (na 5stupňové škále) a zařadilo se tak na druhé místo v České republice. „K umístění mu napomohl profesionální přístup personálu a angličtina velmi dobré úrovně,“ dodal Stejskal. E-mailový dotaz byl v Litomyšli do hodiny perfektně odpovědi a přidali doporučení na slevové programy. V  příloze zaslali zájemci mapku města s vyznačenými důležitými body.  Test ukázal, že pracovníci centra si dobře poradí s cizími jazyky a jejich celková znalost i ochota je vynikající. Pardubický kraj si uvědomuje důležitost informačních center pro turisty a význam jejich kvalitní práce pro rozvoj cestovního ruchu. „Každoročně je proto podporujeme třemi miliony korun. Peníze nedostávají automaticky, ale rozdělujeme je podle parametrů, kde sledujeme především kvalitu a množství poskytovaných služeb. Jsem rád, že se tak potvrzuje smysl vynaložených krajských finančních prostředků,“ řekl Stejskal. 
Budova záchranky ve Skutči  bude připomínat skalpel

Skuteč (23. 7. 2012) –  Ve Skutči se staví  za necelých pět milionů nové stanoviště  záchranné služby.   Staveniště si tento týden prohlédl hejtman Pardubického kraje Radko Martínek. Uvedl, že stavbu budovy, jejíž tvar připomíná skalpel, podpořil Pardubický kraj částkou 3,2 milionu korun. Finančně přispěly  také obce, město Skuteč vložilo pozemek a  projektovou dokumentaci.  Hotovo by mělo být v říjnu, posádka záchranné služby začne sloužit od ledna 2013.      
„Pardubický kraj výhledově počítal se stavbou budovy pro záchrannou službu. Dlouhodobě jsme usilovali o to, abychom měli celý region pokrytý výjezdovými sanitami, což se nám nyní podařilo.  Jakmile jsme se dohodli na úhradě provozních nákladů,  tak  jsme na tuto investici uvolnili prostředky z krajského rozpočtu,“ uvedl hejtman Radko Martínek při své návštěvě Skutče. „Jsem rád, že  na Skutečsku a  Prosečsku, kde převládají kopcovité terény,  budou vyjíždět posádky záchranné služby k pacientům přímo ze Skutče,“ vyjádřil spokojenost hejtman.  Dosud dojíždějí do  Skutče a okolních obcí  posádky záchranné služby  z Chrudimi, nebo Hlinska. „To by se od ledna příštího roku mělo změnit,  stejně jako dojezdové časy. V některých místech se pohybují okolo 25 minut, což je o pět minut déle, než stanoví novela zákona,“ dodává hejtman. Na území Pardubického kraje je v nepřetržitém 24hodinovém provozu celkem 25 výjezdových skupin. Mimo pracovní dobu a v noci je v pohotovosti 11 skupin.  

 

Nové spoje vozí hlavně turisty 

Pardubice (24. 7. 2012) – V souvislosti s novými jízdními řády podpořil Pardubický kraj také vznik řady spojů, které umožní  cestovat zejména o víkendech do turisticky atraktivních míst. „Lidé se s touto nabídkou postupně seznamují a přitom zjišťují, že rodinný výlet veřejnou dopravou může být mnohem levnější, než autem,“ říká náměstek hejtmana Jan Tichý. Celodenní jízdenka pro celou rodinu (2 dospělé a až 3 děti) stojí jen 260,- Kč a lze s ní cestovat ve většině vlaků a autobusů v celém kraji. Na kratší cestu lze pak využít přestupní jízdenky. A kam lze konkrétně vyrazit?
 
Seč
Oblíbená Sečská přehrada je i o víkendu velmi dobře dostupná v pravidelných tříhodinových intervalech z Pardubic. Spoje linky 606 odjíždějí v 6.25, 9.25, 12.25, 15.25 a 18.25  a za necelou hodinu dorazí přes Heřmanův Městec na Seč. Zpět ze Seče se lze vracet např. v 10.32, 13.32 a 16.32. Přes letní sezonu je v provozu i cyklobus, který odjíždí z Pardubic v 8.45 a pokračuje přes Chrudim, Nasavrky, Trhovou Kamenici a Horní Bradlo na Seč a na Hoješín. Zpět ze Seče jej pak lze využít v 17.35. Dobré spojení na Seč existuje i z Chrudimi linkou 706 a to spoji s odjezdy v 8.35, 12.35 a 15.35, nazpět potom v 10.40, 13.40 a 16.35, přičemž trasa je vedena přes chatové oblasti u Křižanovic a Ústupky a přímo přes přehradu.
 
Třemošnicko
V této oblasti lze navštívit zříceninu hradu Lichnice, expozici vápenictví v historické Berlově vápence v Závratci nebo třeba uskutečnit příjemnou procházku Hedviččiným údolím. I sem se lze pohodlně dostat přímými autobusovými spoji linky 604, které odjíždějí z Pardubic např.  v 7.30, 10.30 a 13.30 a jsou vedeny přes Heřmanův Městec, Prachovice, Podhradí do Třemošnice. Vybrané spoje navíc v letních měsících zajíždějí i ke koupališti na Konopáči. Zpět z Třemošnice lze odjet např. ve 12.39, 15.29 a 17.55.
 
Luže, Nové Hrady, Toulovcovy Maštale
Snadno se lze o víkendu dostat na Novohradsko, kde lze kromě zámku v Nových Hradech navštívit i skalní útvary Toulovcovy Maštale. Spojení sem zajišťuje jednak linka 785 z nádraží v Chrasti přes Luži a Nové Hrady do Proseče, která navazuje na vlaky od Pardubic, a linka 813 z Vysokého Mýta a Litomyšle. Nejlepší spojení je spěšným vlakem v 7.49 z Pardubic a v Chrasti ihned navazuje autobus, který přijede do Nových Hradů v 9.06. Pro zpáteční cestu je možné využít spoje s odjezdem z Nových Hradů ve 13.42 nebo v 16.42 (od září v neděli až v 17.42).
 
Veselý Kopec
Když už se zabýváme dopravou v návaznosti na cestovní ruch, nemůžeme opomenout skanzen Veselý Kopec. Ten patří k nejnavštěvovanějším místům v Pardubickém kraji. Turisté mohou pro návštěvu lidového souboru staveb i o víkendu využít autobusy. Konkrétně linku 750 z Chrudimi přes Nasavrky a Trhovou Kamenici do Hlinska. Spoje odjíždějí z Chrudimi v 8.30, 12.30 a 15.30, vždy po dojezdu přípojného vlaku a autobusu z Pardubic. Nazpět pak lze z Veselého kopce odjet v 10.57, v sobotu ve 14.57 a 18.27, v neděli ve 13.57 a 17.57. Z Chrudimi pak lze vlakem či autobusem pokračovat do Pardubic.