Českotřebovský deník 186/2012 (30.7.)                                  


Poslední sobota v červenci je zamluvena pro setkání přátel létání na českotřebovském letišti U Dvora.  Letos se počasí vydařilo, jen večer se čekala velká bouřka s deštěm, nakonec se to vyplnilo.  Nabídka letadel byla na letišti spíše skromnější, bývaly roky  bohatší. I tak si přišli zájemci o sportovní létání na své, takových akcí by bylo třeba na našem letišti dělat více.  Ke slovu přišli také letečtí modeláři. Létání je zatím stále drahý sport, je ale dobře, že se podařilo ve Třebové zajistit zatím alespoň ty základní podmínky. Třeba se je podaří dále rozvinout a vylepšít.


Nad bikeparkem Peklák se rozednívá. V srpnu se  začne jezdit  

O patálii s podpisem nájemní smlouvy mezi majitelem pozemků (Lesy ČR, a.s.) a městem Česká Třebová resp. českotřebovskou městskou obchodní společností Eko Bi  se psalo již koncem června a ještě před několika dny byla situace nejasná. Orlický deník ale dnes zprávu o zvratu, o tom, že se Město a Lesy  ČR mezi sebou dohodly a  uzavření nájemní smlouvy, tedy o možném užívání lesních cest na pozemcích lesů ČR  v okolí sjezdovky Peklák pro bikery.  Bez těchto pozemků nemá cenu bikepark provozovat, jsou pro něho velmi potřebné. orlický deník uvádí, že podle tvrzení lesů ČR českotřebovská společnost Eko Bi postavila v lesích u sjezdovky Peklák bikepark bez jejich vědomí a bez jejich souhlasu.   ke změně došlo po návštěvě českotřebovského starosty  na generálním ředitelství lesů ČR. Situace se změnila tak, že nová adrenalinová atrakce v areálu Peklák bude moci zahájit "na zkoušku" snad do poloviny srpna.  „Domluvili jsme se, že bude mezi Lesy a Eko Bi uzavřena nájemní aby se bike-park do čtrnácti dnů spustit," informoval starosta Orlický deník. Jak dodal, město zahájí proces směny pozemků, který však nebude jednoduchý ani krátkodobý   Jestli na ni Lesy ČR přistoupí, je otázka. Jejich mluvčí k ní je totiž skeptický: „Směna nebo prodej pozemků není reálná, protože předmětná část lesa tvoří ucelený komplex hospodářského lesa, spravovaný Lesy ČR."  Pro město a společnost Ekobi, která chce provozovat na Pekláku bikepark, by ovšem bylo nejlepší, kdyby Město mělo všechny potřebné pozemky přímo ve svém vlastnictví.  všechno ostatní je již technicky připraveno, tratě jsou vyznačeny, dokonce vyzkoušeny, rozděleny podle obtížnosti na modrou, červenou a černou trasu, lyžařský vlek je upraven a technicky připraven na vyvážení  bikerů do horní stanice vleku a zcela jistě je připravena také restaurace na terase u vleku. Lanový park tak dostane další adrenalinovou konkurenci.  Již v srpnu bude možné vyzkoušet, kolik zájemců z řad veřejnosti přijede. Byl jsem se podívat na obdobném zařízení v Mladých bukách v Krkonoších, kde zařízení funguje, ale zájem o bikepark zatím velký není. Daleko větší zájem je o vedlejší bobovou dráhu a dětské hřiště v jejím sousedství.. V Malých bukách to vše dokázali postavit jako letní využití skiareálu z evropské dotace.  podrobnosti a termín zahájení bikeparku Peklák  se jistě brzo dočteme   na webu www.peklak.cz, zatím se tam dnes ještě stále píše o administrativních překážkách spuštění této atrakce.(mm)
Silnice I/14 do Třebovice bude měsíc uzavřena.  Opravu potřebuje opravdu komplexní

Z důvodu rekonstrukce povrchu komunikace silnice I/14 bude od 13.08.2012 do 13.09.2012 zcela uzavřen úsek silnice I/14 od křižovatky, odbočka Rybník u firmy Korado po obec Třebovice. Objížďka bude vedena přes obec Semanín.