Českotřebovský deník 187/2012  (31.12.)                              
Mládí v Červeňáku  (aneb kdeže loňské sněhy jsou)

S přibývajícím věkem a větší nostalgií stále více oprašujeme vzpomínky na dětství prožité
v Červeňáku hned vedle fotbalového hřiště, ještě předtím než bylo zničené a zastavěné bůhví- čím. Vzpomínáme na cvrnkání kuliček na dvorku, stavění májek, nošení dříví a skládání uhlí, na křik domovnice, když jí banda dětí letěla po čerstvě umytých schodech, na to, že jsme se všichni dobře znali, že kdo šel po pavlači, přesně věděl, kde se co vaří, podle rozpisu dole věděl, kdo bude prát apod. Protože jsme si říkaly, že zavzpomínat si nás třeba chce víc, rozhodly jsme se uspořádat v restauraci Pod Skalkou SRAZ „PAVLAČOVÝCH DĚTÍ“. Bude se konat v pátek 21. 9. 2012 v 18:00. Abychom věděly, kolik se nás sejde, zřídily jsme
e-mailovou adresu  xcervenak@seznam.cz     , kam směřujte své přihlášky, popřípadě dotazy.   
Kontaktujte nás jakýmkoliv způsobem, přes své známé, přes naše známé, přes známé Vašich i našich známých, ať se nás sejde co nejvíce. Někdy stačí, když se sejdou dva,  a mají si celý večer co povídat ,  protože zjistí, že všechno u Červeňáku nějak začíná, končí, nebo s ním nějak souvisí. Pokud můžete, dejte vědět všem, na které máte nějaký kontakt.
Těšíme se na setkání s Vámi!
Za přípravný výbor Hana Kuncová – Frühaufová ze 3. patra, byt číslo 6
                              Daša Plívová – Chadimová z 1. patra, byt číslo 55
Děti potřebují vyrůstat v rodině – vlastní či pěstounské..

Matka čtyřletého Ondry onemocněla těžkou depresí, je v léčebně a o jejího syna se nyní postarají pěstouni. Pěstouni budou s Ondrou za mámou chodit, povídat si s ním o mámě, starat se o něj do doby, než bude máma zase zdravá. Pro Ondru je těžké být bez mámy, ale spolu s pěstouny to zvládne. Nemusí tak do dětského domova, bude chodit do stejné školky, kde to zná, bude mít pěstouny pořád nablízku...Devítiletá Markéta zažila ve své rodině týrání, už se k rodičům nebude moct vrátit. Péče dlouhodobých pěstounů jí ale umožní vyrůstat v rodině, mít někoho, kdo ji má rád a kdo se o ni postará, kdo jí pomůže zvládnout těžká trápení, která zažila. Rodina pěstounů teď už bude až do dospělosti Markéty pětičlenná – pěstouni, jejich dvě vlastní děti a Markéta...
Být pěstounem znamená nabídnout lásku, přijetí, bezpečí a zázemí svého domova dítěti, které aktuálně či dlouhodobě nemůže vyrůstat u svých rodičů. Být pěstounem je nelehké, ale velmi obohacující „poslání“. V pěstounské péči se děti učí rodinným vzorcům, rituálům, vztahům, napodobují v mnoha věcech své náhradní rodiče a připravují se tak na samostatný život, tak jako každé dítě ve své rodině. Pěstounství je nejen posláním, ale i profesí – s úkolem zajistit, aby dítě bylo spokojené a šťastné..
Přijměte pozvání občanského sdružení Amalthea na Setkání s pěstouny 24. září od 17,00 v Klubu 29 v  Pardubicích, Divadlo 29, ul. Anežky České 29. Přijďte si popovídat s pěstouny, kteří již nyní v pěstounské péči děti mají!
Přijďte se zeptat na všechno, co Vás o pěstounské péči zajímá – pěstounů i odborníků!
Amalthea o.s. Vám pomůže na Vaší cestě k pěstounství!  Více informací se dozvíte v Amalthea o.s.: na tel. čísle 773 952 819, webu http://amalthea.pardubice.cz nebo pište na e-mail pestouni@amalthea.pardubice.cz
Informace ze 43. mimořádného jednání Rady Pardubického kraje

Ředitelem pardubického Gymnázia v Dašické se stal Luděk Burian
Novým ředitelem Gymnázia Dašická v Pardubicích se stal Luděk Burian. Rozhodla o tom rada Pardubického kraje na  mimořádném zasedání v úterý 31. 7. 2012. Respektovala tak stanovisko výběrové komise, která Luďka Buriana doporučila radním Pardubického kraje jako nejlepšího z pěti kandidátů. Osmačtyřicetiletý pedagog Luděk Burian je absolventem Pedagogické fakulty v Prešově Univerzity J. P. Šafárika v Košicích, kde vystudoval obor zeměpis – tělesná výchova. V průběhu vysokoškolského studia přijal dvouleté sportovní angažmá ve francouzském klubu Girondins Bordeaux. V letech 1984 – 1985 působil jako sportovní instruktor ve středisku plavecké výuky v Plzni, od roku 1995 vyučuje na Gymnáziu Pardubice, Dašická. Je držitelem II. trenérské třídy v plavání a předsedou Krajského plaveckého svazu.

 

Uzavírka na hlavní trase  na Vysočinu

Pardubice (31. 7. 2012) - Pardubický kraj  povolil úplnou uzavírku silnice č. I/34 v úseku Hlinsko – Chlum, mezi odbočkou na Studnici a Chlumem, a to v termínu od 1. do 26. srpna 2012.  Uzavírka neplatí pro průjezd vozidel integrovaného záchranného systému v případě nouze a vozidla stavby. Objížďka je dlouhá přibližně 17 kilometrů. Objízdná trasa se nařizuje takto: V Hlinsku vozidla odbočí na silnici II/343 a pojedou přes místní část Rváčov do Trhové Kamenice. V Trhové Kamenici vozidla odbočí vlevo na silnici I/37 a po ní budou pokračovat až do Ždírce nad Doubravou, kde se napojí na silnici I/34. Objízdná trasa je  o b o u s m ě r n á , pro veškerý provoz.

 

Letní zahradnická Flora Olomouc 2012


Dožínková slavnost i biblická zahrada

Ve dnech 16. – 19. srpna se brány Výstaviště Flora Olomouc opět otevřou zahradnické akci s více než půlstoletou tradicí – letní etapě mezinárodní zahradnické výstavy a veletrhu FLORA OLOMOUC.
Největší expozicí, která ponese název „Zahrada Getsemanská – zahrada botanická“,  se tentokrát pochlubí pavilon H. Jejím tvůrcem je přední český zahradní architekt  Ivar Otruba. Expozici se vzrostlými olivovníky, která návštěvníkům přiblíží exotickou floru z úpatí biblické Olivetské hory, vytvoří Unie botanických zahrad ČR.  
Pavilon  E bude patřit floristům,  účastníkům soutěže v aranžování květin - letos se budou vázat kytice a věnce na téma „Dožínková slavnost“. Letní floristické klání doplní přehlídka jiřinek a expozice Zahradnické a Agronomické  fakulty brněnské Mendlovy univerzity. V pavilonu najdou  také stánek Sdružení pěstitelů a zpracovatelů léčivých rostlin PELERO CZ s nabídkou bylinek a dobrými radami pro budoucí pěstitele. Gladiolami, jiřinkami, bylinkami, trvalkami, vodními rostlinami a hlavně  spoustou růží se v pavilonu G pochlubí čeští a moravští zahrádkáři. Návštěvníky potěší i výstavou letního ovoce a zeleniny a oblíbenou zahrádkářskou poradnou.  Zelený rámec pestré kráse květin vrcholícího léta vytvoří expozice okrasných dřevin Svazu školkařů ČR.
Na zájemce bude čekat i bohatá nabídka zahradnických trhů s prodejem květin, rostlinného materiálu, zahradnickými pomůckami a hobby potřebami. Zdarma se otevřou sbírkové skleníky výstaviště s exotickými zajímavostmi z celého světa, botanická zahrada a rozárium v Bezručových  sadech s více než 500 odrůdami růží. Volný vstup bude také do botanické zahrady  Univerzity Palackého Olomouc. Pro chvíle oddechu  pak pořadatelé připravují doprovodný program plný hudby a soutěží.
Brány výstaviště budou otevřeny denně od 9 do 18 hodin. Plné vstupné je 100 Kč, zlevněné (pro důchodce a studenty) – 80 Kč, děti od 6 do 15 let – 40 Kč, 210 Kč - rodinné vstupné (dva dospělí  + 1 až 4 děti). Zdarma je vstup na výstavu pro děti do 10 let v doprovodu rodičů a návštěvníky s průkazem ZTP a ZTP – P.