Lékaři polikliniky česká třebová začali pacientům předepisovat elektronické recepty

Poliklinika Česká Třebová, která patří do skupiny AGEL, spustila jako jedna z mála zdravotnických zařízení v zemi pilotní provoz eReceptu. Lékaři tak začali pacientům předepisovat elektronické recepty. Na nový systém eReceptu je připravena i tamní lékárna, takže si pacienti mohou svůj lék okamžitě v přízemí polikliniky vyzvednout. Novinku si chválí nejen pacienti, kteří už nebudou muset docházet k lékaři jen kvůli receptu, ale také lékárníci, neboť nový systém znemožní jejich falšování.
Pan Karel chodí pravidelně ke svému internímu lékaři na Polikliniku Česká Třebová, kde si léčí vysoký krevní tlak. Obvykle zde zamíří jen kvůli receptu na léky snižující jeho tlak. Včera mu lékař místo klasického receptu dal lístek stejného formátu, ale bez vypsaných osobních údajů i bez názvu léku. Na čistě bílém podkladu byl pouze nápis eRecept a čárový kód. „Vidím to poprvé, ale pan doktor mi vše vysvětlil. Myslím, že je to dobrá věc. Nebudu muset do ordinace jen kvůli receptu, lékař mi totiž může recept poslat e-mailem a já si léky vyzvednu, aniž bych kvůli tomu musel vystát frontu v čekárně ambulance,“ svěřil se pacient.
Pilotní projekt jsme spustili teprve před pár dny. Všem pacientům vysvětlujeme výhody i to, že si léky mohou vyzvednout ve zdejší lékárně, nebo v několika dalších lékárnách. Pokud je však někdo z menší obce, kde by s elektronickým receptem neuspěl, a nemá u sebe například peníze na doplatky, dostane recept normální,“ říká provozní ředitel polikliniky Ing. Bohuslav Kolář, MBA s tím, že systém elektronických receptů bude plnit svou úlohu na plno až tehdy, kdy se do něj zapojí všechny lékárny. „Kromě toho, že ulehčí situaci některým pacientům a znemožní falšování receptů, pomohou kontrolovat náklady na léky i jejich spotřebu,“ líčí ředitel. Podle něj budou moci lékaři posílat e-mailem recepty například alergikům. Naopak kardiaky nebo další chronicky nemocné lidi bude chtít vidět alespoň jednou za čtvrtletí, takže eRecept dostanou během návštěvy.
Nový systém elektronických receptů si chválí nejen lékaři a pacienti, ale také lékárníci. „Jsme rádi, že se systém elektronických receptů spustil, přináší totiž řadu výhod. eRecept není možné vyplnit nesprávně nebo neúplně, takže zvyšuje pacientovo bezpečí a zároveň usnadňuje práci nám i lékařům. Lékaři dává lepší kontrolu nad preskripcí, pro lékárníka znamená výdej eReceptu rychlejší práci a absolutní jistotu správného výdeje léku. Recept se tak nedá zfalšovat,“ líčí Mgr. Eva Brettlerová, vedoucí lékárny v Poliklinice Česká Třebová, která spadá do zdravotnické skupiny AGEL. Do projektu se postupně v průběhu roku zapojí kromě jejich poliklinik také její zdravotnická zařízení, kterých provozuje společnost v současnosti celkem jedenáct, především v Olomouckém a Moravskoslezském kraji.