Město si nebude moci stanovit cenu vody libovolně

Ministerstvo nyní určilo nová pravidla pro stanovování cen pitné vody. Mají zajistit, aby si vodárenské společnosti fungující v prakticky monopolním prostředí nestanovovaly příliš vysoké marže a jejich zisky nepřekračovaly určitou mez. Zdroj dobrého příjmu vyschl zejména pro zahraniční soukromé firmy, které nakoupily akcie měst a obcí. Po prodeji díky vysokým ziskům (např. až 45%) měla města trvalý vysoký příjem, i když většina zisku putovala zahraniční firmě.
Až do roku 1999 měly většinu akcií (až 93 procent) v držení města a obce potom se o jejich nákupy začaly zajímat soukromé společnosti (např. Anglian Water, Ondeo, Aqualia, Penta...), postupně připravily města nejprve o majoritu a následně i o blokační podíl. Většina peněz ovšem už zamířila na konta velkých majoritních společností, minoritní akcionáři vlastní jen 1,32 procenta akcií. Pokud by si v roce 1999 obce akcie společnosti nechaly, mohly by počítat nejen s milionovými dividendami, ale také například ovlivňovat cenu vodného a stočného.
Nová vyhláška ministerstva vodárenským společnostem přikazuje, aby nárůst celkového přiměřeného zisku nepřesáhl pět procent. Cena vody na příští rok se kalkuluje a schvaluje až na konci listopadu. Server Idnes.cz píše, že nový cenový výměr rozhodujícím způsobem cenu pro příští rok neovlivní. Vysoké zisky na vodném i stočném jsou u některých společností vysvětlovány tím, že společnosti vedle prodeje vody provozuje a vlastní i vodovodní příp. kanalizační síť. O tento majetek je třeba pečovat, je nutno jej obnovovat a dále rozvíjet. A to vše při absenci možnosti získat jakékoliv dotace či podpory ze strany státu či EU, takže peníze na rozvoj a údržbu sítě mohou soukromé vodárenské společnosti získávat jen z vlastních zdrojů.
Pokud jsou většinovými majiteli firmy města a obce, můžou žádat o dotace na vodovodní síť. Tím se snižují náklady na údržbu a nebylo potřeba prodávat vodu s vysokým ziskem (investovat je možné z vytvořeného zisku). To by se ve výsledku mohlo projevit i na ceně vodného a stočného snížením ceny nebo snížením růstu cen. Jak to je a může být i v České Třebové. Dosud činil zisk Vodárenské společnosti Česká Třebová, s.r.o.  8 - 12% (postupně rostl). Především proto, aby se nakumuloval zisk, nutný na financování přestavby ČOV a kanalizace. I tak bylo loni třeba půjčit 40 milionů korun (a ručit majetkem města). Půjčku bude nyní třeba splácet a budou se tím zvyšovat provozní náklady městské Vodárenské společnosti. Investice se do provozních nákladů nezapočítává. Podle nové vyhlášky bude možné realizovat zisk jen pětiprocentní a mělo by to znamenat, že i cena vodného a stočného neporoste tak rychle, jak se možná předpokládalo. Mezi spekulacemi o budoucí ceně vodného a stočného totiž nechyběla i taková úvaha, že si těžko můžeme představit, že bychom na jedné straně získali velikou více než 200 mld. dotaci EU a na druhé straně měli stále tak nízké ceny vody (v porovnání s jinými městy a vodárenskými firmami) jako dosud. Z výše uvedeného vyplývá, že tato souvislost se nikde vystopovat nedá. Kalkulace ceny vodného a stočného bude i nadále stát na provozních nákladech + nyní omezený 5% zisk. Nutné ovšem podotknout, že soukromé firmy si stanovily svůj zisk daleko výše než naše městská společnost, tam budou rozdíly daleko citelnější. Z hlediska obyvatel, tedy plátců vodného a stočného je možné nová pravidla o omezení zisku na 5% přivítat, z hlediska Města jako provozovatele, je třeba vidět, že akumulovaný zisk bude menší a omezí se tím tedy i rozsah investic do vodovodní či kanalizační sítě. Přitom na státní na dotace pro investice např. do nových sítí pro budoucí rozvoj města myslet dopředu moc nemůžeme. (mm)