Informace ze 79. jednání Rady Pardubického kraje           

Čtvrtek 12. 7. 2012 
R35: Petice souhlasí s rozhodnutím zastupitelů

Radní Pardubického kraje dnes projednali petici ve věci  Rychlostní komunikace R35. Petice podporuje červnové rozhodnutí Zastupitelstva Pardubického kraje, které doporučilo k veřejnému projednání návrh aktualizace Zásad územního rozvoje kraje s trasou R35 u Litomyšle ve variantě 1, tedy dále od města. „Z pohledu občanů podepsaných pod peticí se jedná o optimální variantu v tom smyslu, že na straně jedné se významně přibližuje městu a umožňuje jeho bezproblémové napojení, a na straně druhé si zachovává dostatečný odstup od města umožňující další rozvoj tímto směrem,“ seznámil s obsahem petice náměstek Roman Línek. Konečné rozhodnutí o výběru nejvhodnější varianty bude potvrzeno po vyhodnocení veřejného projednání Zastupitelstvem Pardubického kraje v roce 2013.
 
Ze 119 krajských projektů uspělo už 80 

Radní kraje dnes dostali průběžnou informaci o stavu projektů Pardubického kraje spolufinancovaných z evropských fondů. „K dnešku má kraj v rámci současného plánovacího období zásobník se 119 projekty v celkovém objemu potenciální dotace z evropských fondů ve výši 4,4 mld. Kč. Ty postupně připravuje a uplatňuje ve vyhlášených výzvách v rámci jednotlivých operačních programů. Uspěli jsme zatím u  80 projektů za téměř 2,4 mld.Kč,“ uvedl náměstek hejtmana Roman Línek. Těchto zmíněných 80 projektů je připraveno k realizaci nebo je již ve fázi realizace, případně ve fázi udržitelnosti. „Jedná se například o transformaci Domova sociálních služeb Slatiňany, rekonstrukci Regionálního muzea v Litomyšli, zateplení řady středních škol, silnice v pohraničí s Polskem, či silnici spojující Vysoké Mýto s Chocní. Těsně před realizací jsou například  rekonstrukce tříd 17. listopadu a Jana Palacha v Pardubicích a dvě velké investice v nemocnicích v Pardubicích a ve Svitavách,“ doplnil Línek. Pardubický kraj patří dlouhodobě mezi ty kraje České republiky, které jsou v čerpání evropských peněz poměrně úspěšné, a nehrozí, že by vlastní vinou možnou evropskou pomoc nedočerpal.
 
 
Kraj podpořil Labskou cyklostezku

Rada Pardubického kraje dnes schválila dohodu o partnerství a spolupráci kraje s občanským sdružením Labská stezka. V ní se kraj  jako signatář Memoranda o Labské cyklotrase bez bariér připojuje k projektu: Labská cyklotrasa - od pramene k moři – bez bariér a bude podporovat vznik bezbariérové trasy v koridoru řeky Labe a souvisejících služeb pro handicapované. Občanské sdružení už má také dohodu s Klubem českých turistů o spolupráci při značení a optimalizaci vedení Labské cyklotrasy. Logo Labská stezka bylo přihlášeno k registraci jako kombinovaná ochranná známka na Úřadu průmyslového vlastnictví. „Dohoda tvoří rámec spolupráce a počítá se, že se k ní postupně připojí všechny dotčené kraje a většina měst na Labi. Část této stezky v našem kraji je již hotová, a to i za přispění Pardubického kraje – od západní hranice Pardubic až po Kunětickou horu,“ řekl náměstek hejtmana Roman Línek. Radní pro cestovní ruch Miroslav Stejskal vidí v cyklotrase další potenciál: „Projekt Labská stezka usnadní také bezmotorové cestování handicapovaným spoluobčanům a umožní jim poznat krásnou přírodu podél Labe.“