TSR Streetball Cup 2012 - ohlédnutí                                    

Memoriál Mistra Jana Husa  7. července 2012 

Výsledky 15. ročníku

Turnaj družstev:

1.CHRLIČ    ( M. Dylowicz, J. Nohal, L.Moravec, J.Špaček, P.Andres – Č.Třebová/Svitavy)
2.MILF´S     ( B.Zoubková, Z.Hanzlík, P.Nguyen, L.Bulušek – H.Králové/Chomutov/Neratovice)
3.BAD BOYS   (D.Bugasco, K.Kolodziej, M.Borzemski, D.Pieloch– Walbrzych, Polsko)
4.XSTREAM    ( J.Koprnický, J.Hofman, T.Mahler, K.Křížová – Praha/H.Králové)
5.My3–Ústí /Litomyšl,    6.UNITED SQUAD-Žamberk,   7. KRIKRI Jaroměř,   8.MOTÝLCI – V.Mýto

 

Individuální ocenění: 

Nejlepší trojkař: Zdeněk Hanzlík (Chomutov)
Nejlepší smečař: Jan Špaček (Svitavy)
Nejkurióznější koš: Johan von Liberec
Nejužitečnější hráč: Patrik Nguyen (Neratovice)
Srdcař turnaje: Josef Koprnický (Praha)

 

Opět po roce se do České Třebové sjeli basketbalisté z různých koutů České republiky, aby se zúčastnili již tradičního streetballového turnaje nesoucí název TSR Streetball Cup aneb Memoriál Mistra Jana Husa. Letošní jubilejní 15.ročník se uskutečnil druhý prázdninový víkend opět v areálu ZŠ Ústecká pod záštitou místního basketbalového klubu SKB Česká Třebová. Pořadatelům se k tomuto malému jubileu podařilo sehnat vydatnou  podporu sponzorů a skvělé ceny. Turnaj si během minulých let získal velkou popularitu, což se potvrdilo i letos, když byla opět naplněna maximální možná kapacita 24 týmů. Mezi přihlášenými se našlo velké množství týmů, které se na Memoriál pravidelně vrací, aby změřily své síly s týmy, kteří na turnaj zavítají poprvé. Zájem každoročně roste, proto se rozmanitost míst, odkud účastnici turnaje dorazí, neustále rozšiřuje. V České Třebové se tak představilo přes 100 hráčů z Prahy, Neratovic, Hořic, Jaroměře, Jílemnice, Hradce Králové, Pardubic, Přelouče, Chocně, Vysokého Mýta, Litomyšle, Žamberka, Ústí nad Orlicí, Svitav, ale i z Bystřice pod Pernštýnem, Olomouce a samozřejmě z České Třebové. Letos poprvé také dorazily týmy z Chomutova, Uničova a dokonce i polského Walbrzychu, čímž se turnaj stal mezinárodním. O celkové vítězství, hodnotné ceny a tradiční putovní pohár letos bojovalo i spousta aktivních ligových hráčů a mládežnických reprezentantů, což zaručilo velice kvalitní podívanou. Na třebovském asfaltu se představili např. již tradičně Luboš Moravec (USK Praha/Svitavy), Jan Špaček (Pardubice/Svitavy), Jiří Jelínek (Pardubice, Kolín), Zdeněk Hanzlík (Nymburk/Chomutov) nebo Kateřina Křížová, hráčka Hradce Králové, Valosunu Brno, Strakonic a reprezentačního výběru ČR. Největším lákadlem byl však bezesporu Tomáš Hampl, reprezentant ČR a hráč španělského Bilbaa, se kterým si letos zahrál i nejlepší klubovou soutěž – Euroligu. V současné době je na hostování v týmu Adriatické ligy Cibona Záhřeb.
Na druhou stranu se turnaje účastní hráči, kteří si chtějí zahrát pro radost, potkat se po čase s kamarády a prožít nezapomenutelnou streetballovou atmosféru. Přestože se hraje bez rozhodčích, turnaj proběhl fairplay a bez vyhrocených emocí, k čemuž přispěla opět i aktivní účast několika dívek, které příjemně obohatily celý turnaj. Memoriál se stal jedinečný tím, že se ho může zúčastnit opravdu každý. I letos si díky pěknému letnímu počasí našla na turnaj cestu spousta příchozích diváků, kteří opět viděli netradiční hrací systém a velkou porci zápasů. Nehrálo se totiž klasickým vyřazovacím pavoukem, ale byly vytvořeny 4 skupiny po 6, takže všechna družstva si zahrála 5 zápasů v základní skupině, teprve poté opustila turnaj třetina z nich, další třetina se rozloučila po šestých zápasech ve vyřazovacím kole, zbývající třetina týmů  hrála 2 čtvrtfinálové skupiny, z nichž nejlepší 4 týmy postoupily do semifinále a boje o medaile. V průběhu celého dne probíhaly také oblíbené dovednostní soutěže, které měly opět vysokou úroveň, ale hlavně měly
za úkol pobavit všechny zúčastněné, což se povedlo. Nejlepším trojkařem se stal Zdeněk Hanzlík z Náchoda, smečařský titul obhájil Jan Špaček ze Svitav a nejkurióznější koš vstřelil nejmladší účastník turnaje Johan z Liberce.
Turnaj nabídl velice vyrovnaný průběh ve většině zápasů, které tak končily nejtěstnějším rozdílem, proto i papíroví favorité často zaváhali. Do finále se nakonec prokousal tým MILF´S tvořený hráči z Hradce Králové a Chomutova a obhájce titulu tým CHRLIČ tvořený třebovskými a svitavskými hráči. Nejprve však ve vyrovnaném zápase o 3. místo nestačil tým XSTREAM na svého polského soupeře BAD BOYS. Až poté  přišel na řadu vrchol dne. Nutno podotknout, že oba finalisté se rozjížděli pomaleji, ale po počátečních
nezdarech nabrali formu a zaslouženě došli až do finále. Ve výborné atmosféře finálového utkání a před skvělou diváckou kulisou nakonec CHRLIČi využili svých bohatých zkušeností a nejtěsnějším rozdílem obhájili své loňské prvenství. Nejužitečnější hráčem turnaje byl zvolen Patrik Nguyen z Neratovic. Nově byla udělena cena Srdcař turnaje za oddanost Josefu Koprnickému z Prahy. Hodnotné ceny všem vítězům a oceněným přišla předat americká opora svitavského prvoligového celku Boris Meno.
Letošní jubilejní ročník patří k nejpovedenějším jak po organizační, tak herní stránce a posunul tak pomyslnou laťku zase o kousek dál. Pořadatelé by touto cestou chtěli poděkovat všem hráčům a příchozím divákům za skvělý turnaj, ale hlavně všem sponzorům a partnerům, kteří se podíleli na letošním ročníku a pomohli tak uspořádat tradiční basketbalový turnaj v našem městě. Hlavně pak firmám TSR Czech Republic s.r.o., FAKRO Czech s.r.o., CZ LOKO a.s., EKOLINE Group s.r.o., Boutique Sabrina – Alena Němcová, BARAKA Bar Chrudim, Revitalia s.r.o., Firmsport.cz a JL VIZUALIZACE – Ing.Luděk Jekl. Bez jejich významné pomoci by tento největší streetballový turnaj ve východních Čechách nešlo uskutečnit. Celé sportovní klání se neslo v přátelském duchu, což je ta nejlepší pozvánka na již 16.ročník Memoriálu Mistra Jana Husa v roce 2013!  (mtr)