Jednání zastupitelstva města dne 25.6. 2012                         
Na jednání bylo přítomno pouze 21 zastupitelů z 27, šest omluveno: JUDr. Martin Netolický,  Bohumír Nejedlý, Mgr. Marek Hylena, Felix Mehl, Ing. J. Carba a Ing. Cindr. Jednání bylo usnášeníschopné.

1. Majetkové záležitosti.  Všechna doporučení rady města byla zastupiteli přijata, k žádnému z projednávaných problémů nebyla rozsáhlá diskuze. Mezi návrhy  označené jako "majetkové záležitosti byla i záležitost uzavření smlouvy o poskytnutí finančního příspěvku na činnost - provoz zimního stadionu v loňské zimní sezóně 2011/2012 ve výši 250 tisíc Kč. Zimní stadion je v majetku města a je pronajat městské obchodní společnosti Eko Bi za symbolický roční nájem 7200 Kč/rok. Povinnost platit finanční příspěvek nájemci z nájemní smlouvy nevyplývá. město má snahu, aby provoz zimního stadionu byl co nejširší, aby bylo nově postavené zařízení využito. Eko Bi se snaží zajistit provoz ZS co nejhospodárněji. Neexistuje však nikde v ČR žádný zimní stadion, který by byl  výdělečný. Důsledkem je potřeba finančním příspěvkem  města podpořit provoz zimního stadionu, stejně jako v minulých letech. Letos je příspěvek o něco vyšší, ceny energií rostou což nelze plně zohlednit v cenách pronájmu ledové plochy. Dalším významným usnesením v této části je schválení bezúplatného převodu budovy čp. 2059  na náměstí 17. listopadu v Borku na Generální ředitelství cel v Praze. Nabyvatel se zavázal v tomto objektu zřídit a po dobu 10 let provozovat pracoviště Celního úřadu. Pokud nebude následně nabyvatel nemovitost pro výkon činnosti spadající do působnosti celní správy potřebovat, nabídne jej převodci zpět k bezplatnému převodu. Porušení této povinnosti bude sankcionováno pokutou nejméně ve výši 15,5  mil. Kč. Budova  sloužila dříve jako Domov mládeže VDA a město ji získalo bezplatným převodem od vojenské správy, v posledních dvou letech byla budova prázdná. Proto je třeba před převodem budovy provést stavební úpravy, tak, aby mohla budova opět plně sloužit novému nabyvateli. Díky tomuto opatření se město Česká Třebová stane sídlem Celního úřadu.  Bude to mít pozitivní vliv na zaměstnanost, i když v první fázi přejdou na nový úřad pracovníci z celního úřadu v Ústí nad Orlicí.

2. Celoroční hospodaření města v r. 2011. Hospodaření města skončilo v r. 2011 s výsledkem salda příjmů a výdajů celkem +10.483.964,89 Kč. Tabulka „Plnění rozpočtu města k 31.12.2011" (zveřejněná na webové stránce města) ukazuje jednotlivé zúčtované příjmy a realizované výdaje města v r. 2011 včetně financování v návaznosti na závazné ukazatele schváleného rozpočtu města. Zúčtování příjmů a výdajů minulých let vč. r. 2011 je v celkové hodnotě -107.979.194,79 Kč. Toto záporné saldo je kryto přijatými úvěry, jejichž nesplacený zůstatek na konci roku 2011 v součtu činí 119.128.000,- Kč. Závěrečný účet obsahuje navíc stavy veškerých finančních prostředků na finančních fondech města, stav nesplacených a přijatých půjček včetně výsledků hospodaření příspěvkových organizací města a organizací městem založených v r. 2011. Údaje účetní závěrky, plnění rozpočtu města a údaje uvedené v závěrečném účtu byly ověřeny nezávislým auditorem, který toto posouzení uzavřel výrokem : "Při přezkoumání hospodaření nebyly zjištěny žádné chyby a nedostatky". Zastupitelé předložené celoroční hospodaření města schválili bez výhrad.
 
3.Rozpočtová města č. 1 rozpočtu města Česká Třebová na rok 2012. Předložený návrh rozpočtové změny obsahoval mj. změnu výše výnosů daně z příjmů právnických osob - město Česká Třebová  Uvedená změna - 6893,8 tis. Kč je obsažena ve stejné výši v příjmech i výdajích, rozpočet tedy ovlivňuje pouze nominálně. Dále je upravena výše správních poplatků z výherních hracích přístrojů (-377, tis. Kč), do ostatních příjmů jsou však zapojeny předpokládané zvýšené příjmy z výtěžků výherních hracích přístrojů (videoterminálů) ve výši celkem + 4550 tis. Kč.  Hrací přístroje tedy přinesou do rozpočtu města v letošním roce nemalou částku  7373,- tis. Kč a umožní   realizovat na straně výdajů investiční akce, se kterými původně v únoru schválený rozpočet města nepočítal, tedy zřízení nové třídy mateřské školy v MŠ U Stadionu, úpravy prostor  nyní zrušené kuchyně ZŠ Ústecká pro Mateřské centrum ROSA, investici do budovy pro celní úřad v Borku, krytí ztráty provozu zimního stadionu a také příspěvek na přístrojové vybavení Orlickoústecké nemocnice ve výši 100 tisíc Kč. Pro posílení příjmové stránky rozpočtu města byl v rámci  změny nově navržen odvod z odpisů u ZŠ Habrmanova, ZŠ Ústecká, ZŠ Nádražní, MS U stadionu a Sociálních služeb Česká Třebová, vše k financování navržených akcí u těchto organizací.  Změna rozpočtu neřešila daňové příjmy města, plnění daňových příjmů bude známo až v dalším průběhu roku. Návrh obsahuje i úpravu výše předpokládaných dotací a zapojení těchto dotací do rozpočtu města. Změna výše těchto dotací a jejich zapojení do výdajů rozpočtu se skládá z těchto položek:  prevence kriminality.(320,00 tis. Kč), obnova památek (38,00 tis. Kč), dávky v hmotné nouzi (3,50tis. Kč), monitoring vlhkosti - Městské muzeum (30,00 tis. Kč), ZŠ Habrmanova - přírodovědná soutěž..(18,00 tis. Kč), SDH (100,80 tis. Kč), Den válečných veteránů (10,00 tis. Kč), technologické centrum MU (vyúčtování dotace poskytnuté v r. 2011 - 601,80 tis. Kč), výstavba sběrného dvora (jde též o vyúčtování dotace  na investici realizovanou v r. 2011 -19,50 tis. Kč). Celkem se zaúčtování dotací projeví na příjmové straně rozpočtu v hodnotě -101,00 tis. Kč. K financování navržených změn rozpočtuje se podařilo snížit zapojení přebytku z minulých let celkem o 200 tis. Kč. Zůstatek finančních prostředků z minulých let se při tomto financování pohybuje na úrovni 2.049 tis. Kč.
K návrhu změny rozpočtu proběhla krátká diskuze. Hovořilo o možnosti snížení ztráty z provozu ZS zahrnutím jeho spotřeby el. energie do celku, který je předmětem elektronické dražby organizované městem a přináší úspory, i o tom, že změna zahrnuje financování položek, jejichž potřeba byla známa již předem a přesto se objevily až v této 1. rozpočtové změně. Také o tom, že sportovci očekávají, že výpadek financování přes ČSTV bude nahrazen účelovými dotacemi ze státního rozpočtu prostřednictvím rozpočtů měst a obcí.  Starosta Jaroslav Zedník konstatoval, že změna rozpočtu plně pokryje všechny potřeby města na výdajové stránce rozpočtu (úpravy na základních a mateřských školách, prostory pro MC ROSA, ztrátu z provozu ZS atd.). Přes nárůst příjmů  i výdajů o cca 6.3 mil. Kč se hodnota rozpočtu města v rámci této změny snižuje především díky snížení velikosti daně z příjmů právnických osob, kterou platí město samo sobě o 6, 893 tis. Kč.  O tuto částku jsou tedy nižší příjmy i výdaje ale na další kapitoly to nemá žádný vliv. Změnu rozpočtu města podpořili všichni zastupitelé.
 
4. Projekt Bezbariérové město Česká Třebová Odbor rozvoje města a investic MěÚ Česká Třebová nechal zpracovat projekční kanceláří STAVBY BEZ BARIÉR, s.r.o. projektovou dokumentaci „Bezbariérové město Česká Třebová". Součástí PD je analýza stávajícího stavu bariér ve městě, návrh bezbariérových tras včetně detailů, finanční propočty jednotlivých detailů, harmonogram realizace a mapový podklad města se zákresem bezbariérových tras. Po schválení v zatsupitelstvu města bude projektová dokumentace předložena do Vládního výboru pro zdravotně postižené občany, který ve spolupráci s Řídícím výborem Národního rozvojového programu mobility pro všechny schvaluje předložené záměry bezbariérových tras ve městech. Následně bude moci město Česká Třebová žádat o poskytnutí dotací na konkrétní projekty ležící na některých z bezbariérových tras. Na rok 2013 je připravována k realizaci akce „Výtah a vstup v objektu Červeňák - úl. Masarykova 1400, Česká Třebová" s možnosti čerpání dotace z programu Ministerstva pro místní rozvoj ČR „Odstraňování bariér v budovách domů s pečovatelskou službou a v budovách městských a obecních úřadů". Ke Studii město získalo souhlasná, resp. doporučujících stanoviska či vyjádření od : NIPI ČR, os. práč. ČT, Mateřské centrum ROSA ČT, ARPZPD ČR, o.s. - Klub Hvězdička ČT, PŘÁTELSTVÍ, o.s. ČT,  a SONS ČR OP ČT.
Zastupitelstvo města projektovou dokumentaci studie Bezbariérové město Česká Třebová schválilo.

5. Návrh na zařazení žádostí a pořízení Změny č.8 Územního plánu města Česká Třebová. Zastupitelé schválili zařazení žádosti, podle které má být plocha žadatele nyní využita jako  zeleň změněna na plochu pro nízkopodlažní bydlení v oblasti ulice Grégrovy.

6. Stanovisko k místním názvům rekreačních a chatových oblastí
V souvislosti se spuštěním ostré verze základních registrů s účinností od 01.07.2012, je nutné odstranit ze stávajícího agendového informačního systému evidence obyvatel a základního registru územní identifikace adres a nemovitostí názvy částí obce, ulic a jiných veřejných prostranství, které nejsou oficiálními názvy schválenými zastupitelstvem města a do agendového informačního systému evidence obyvatel a základního registru územní identifikace adres a nemovitostí byly zavedeny v minulosti podle místních zvyklostí.
Z výše uvedeného důvodu by Zastupitelstvo města Česká Třebová mělo stanovit názvy, které nejsou oficiálními názvy částí obce, ulic a jiných veřejných prostranství.- Tyto pak nelze v základních registrech jako názvy částí obce, ulic a jiných veřejných prostranství užívat. Jde např. o názvy rekreačních a chatových oblastí a místní názvy: Brázdov - Březiny - Doly - Habeš - Hliníky - Nad Amfiteátrem - Nad Koupalištěm - Pod Horkou - Pod Kozl. kopcem  - Pod Kozlovem - Pod Rob. kopcem - Podhorka - Robův kopec - Sahara - Serpentýny - Skuhrovská - Studená hurá - U Floriána - U Přírodního divadla - U Semanína - V Polomách.
Pokud by se neoficiální názvy lokalit staly ulicemi, jednalo by se o veřejná prostranství přístupná každému bez omezení a sloužící k obecnému užívání, čímž by došlo k výraznému zásahu do vlastnických práv majitelů pozemků. Navíc se často jedná o území rozlehlá a s ulicemi nesousedící. Může se jednat i o účelové komunikace, které slouží výhradně pro potřeby vlastníků nemovitostí, a v některých případech  jde o stezky či travnaté plochy, čím nesplňují parametry společnosti vnímané u ulic. Přeměna názvů uvedených v příloze na ulice by byla navíc vzhledem k počtu a rozlehlosti dotčených lokalit náročná na provádění geodetických prací a pro město by byl tento postup značně finančně nákladný. Je i otázkou, zda by nějaká ulice nezasahovala do místní časti obce, jež ulice v současné době nemají (např. Kozlov, Lhotka, Skuhrov), což by bylo také nesystematické. Rada města projednala návrh na svém jednání dne 18.06.2012 a doporučila zastupitelstvu města schválit, že neoficiální místní názvy uvedené v příloze tohoto sdělení nebudou zavedeny. zastupitelstvo města  toto doporučení přijalo.
 
7. Poskytnutí účelové dotace Orlickoústecké nemocnici a.s.  Na základě výzvy Orlickoústecké nemocnice, ústního jednání s ředitelem nemocnice a krajským radním pro oblast zdravotnictví JUDr. Martinem netolickým projednala rada města  potřebu poskytnutí dotace na pořízení nové laparoskopiské věže, umožňující nákup zařízení nové generace, které zlepší standard při laparoskopických operací pro občany z našeho regionu, tedy i pro občany  města Česká Třebová.  Účelovou dotaci  obdobného charakteru také poskytují další města v našem regionu.   Poskytnutí dotace je již zakotveno ve schválené rozpočtové změně a zastupitelé jej tedy schválili.
Další jednání zastupitelstva města se uskuteční v září t.r.  (mm)