Středisko Javor hlásí: Mezinárodní tábor Hoštejn             

Skautské středisko Javor uspořádalo ve dnech 30. 6. -14. 7. 2012 díky podpoře Pardubického kraje a Města Česká Třebová mezinárodní skautský tábor. Zúčastnilo se ho celkem 50 skautek a skautů z České Třebové a harcerů z družebního města Olawa. Na táborové základně v Hoštejně jsme prožili spousty nových zážitků a poznávali jsme rozdíly mezi našimi národy. Zpočátku sice mladší skauti měli problémy s polštinou, ale nakonec si rychle zvykli, popř. si nechali některé výrazy od starších přeložit a za několik dní již táborem zněla jak polština, tak čeština a oba jazyky se vzájemně prolínaly.
V našich dopoledních dílnách jsme si vyráběli batikovaná trička, různé druhy mýdel, vázali jsme korálky a pletli jsme výrobky z plastových bužírek tzv. scoubidou. Díky příznivému počasí jsme si zahráli spousty her v přírodě a měli jsme také možnost se koupat v řece, která u tábora protéká. Celým táborem se prolínala celotáborová hra na téma "Cesta kolem světa za 80 dní", která se velmi povedla, a všem se podařilo po splnění jednotlivých úkolů dorazit včas do cíle. Během tábora jsme podnikli 2 výlety, jeden do krajského města Olomouce, kde jsme navštívili historický střed města, zoologickou a botanickou zahradu, minigolf a někteří projevili zájem i o návštěvu supermarketu. Druhý výlet se uskutečnil do Šumperka, kde jsme si prohlédli město z radniční věže, pokochali se procházkou nově opravenou městskou pěší zónou a dále jsme navštívili zajímavou expozici o čarodějnických procesech na Šumpersku.
Během tábora jsme se vzájemně naučili mnoho nových dovedností, slovíček a poznali jsme nové kamarády z nám blízké země.
V sobotu 14. 7.2012 tábor skončil a všichni jsme se rozjeli do svých domovů. Polská skupina jela až k Baltskému moři na tábor olawských harcerů v Lubiatowu.
Tímto táborem však naše spolupráce nekončí, na podzim se skupinka českotřebovských skautů vydá do Olawy na některou akci místních harcerů a také domluví akce na příští rok.
Více o táboře a spousty fotografií si můžete prohlédnout na adrese http://trojka.e-skaut.cz
 
V září bude 3. chlapecký oddíl nabírat nové členy (chlapce od 1. třídy) do svých družin, tak kdybys měl zájem chodit do skauta, tak neváhej a přijď v pátek 7. 9. v 16:00 hod. ke skautskému středisku pod Horami, kde na tebe již budeme čekat. Kdyby se ti termín nehodil, tak stačí zavolat vůdci oddílu na telefon 607 955 269 (nejlépe po 20 hod.), kde se domluvíme na jiném čase.
3. chlapecký oddíl střediska Javor Česká Třebová