Českotřebovský deník 188/2012 (1.8.)                                    

Městské  muzeum: dokončovací práce probíhají na venkovních úpravách a na nové expozici velorexů

Předání budovy se již uskutečnilo, tím byly umožněny práce na vnitřním vybavení budovy. Fotografie ukazují, že i venkovní prostor bude mít vysokou úroveň a je velkým přínosem. Celková cena stavby po započtené víceprací bude nakonec mít hodnotu 29 130 tis. Kč + DPH, tj. 34 956 tis. Kč. Další peníze ještě město vynaloží na výrobu vitrin a dalšího vybavení v hodnotě cca 1,2 mil Kč a na výrobu tří zadaných modelů: modelu města Česká Třebová ve stavu k roku 1845, modelu výpravní budovy českotřebovského nádraží k roku 1900 a na funkční model kolejiště (starého) českotřebovského nádraží.  I na to bude zapotřebí vynaložit další statisíce korun.   Česká Třebová však získá zajímavost, na kterou budeme moci být hrdi. Je třeba si také všimnout i úprav okolních domů v Klácelově ulici, která výstavbou muzea podstatně změnila tvář, získala na důstojnosti, i když nemá obchody a nezachovala se ani původní podoba některých domů, které by si to zasluhovaly. Lze říci, že městské muzeum změnilo tvář této ulic a tedy i památkové zóny města. Ještě před několika lety to byl vlastně jen sen....

 
 

Středeční Pohádka v Javorce měla 1.8. přestávku, letní program koncertů pokračuje ve čtvrtek 2.8. Koncertem, na kterém účinkuje "Sešlost elektrického dědka" a v pátek se hraje v Javorce kino: Vesničko má středisková...
 
Žáci předvedou, jak se staví koupelna

Vysoké Mýto (30. 7.2012) –  V druhé polovině září se vysokomýtské náměstí znovu promění v jedno velké staveniště. Nikoli však kvůli stavebním úpravám v souvislosti s plánovanými změnami v dopravě. Již podruhé se tu bude pod záštitou krajské radní Jany Pernicové konat mezinárodní soutěž Řemeslo/Skill. Tentokrát bude jejím tématem použití moderních stavebních technologií při rekonstrukci bytu a domu. Během týdne řemesel ve Vysokém Mýtě bude možné vidět a posoudit zručnost soutěžících v oboru zedník, montér suchých staveb (sádrokartonář), instalatér a malíř. Soutěžit budou žáci středních odborných škol a učilišť především z Pardubického kraje, ale přijedou také žáci z jiných koutů republiky a také z Maďarska, Polska, Slovenska a Německa. „Celý  týden bude možné sledovat postup nejprve zednických učňů při ´výstavbě koupelny´ z různých stavebních materiálů, použití zateplovacích systémů, aplikaci moderních omítek.
Následně návštěvník uvidí v oboru montér suchých staveb montáž nosných konstrukcí ze sádrokartonu pro umístění sanitárního zařízení, montáž podlahy ze sádrovláknitých desek a instalaci zvukové izolace,“ popisuje jednotlivé soutěžní úkoly Hynek Míka z občanského sdružení ERUDIO CZ, které soutěž ve spolupráci s městem, místní stavební průmyslovkou a Pardubickým krajem organizuje. „Instalatéři předvedou soutěžní práce na rozvodech vody a odpadu, při instalaci sanitárního zařízení, tedy WC, umyvadla a sprchového koutu a nezámrzného venkovního vodního ventilu. Malíři ukáží možnosti použití různých technologií a barev na sádrokartony i vnitřní omítky. Návštěvníci budou moci zároveň posoudit  kreativní schopnosti žáků z oboru malíř,“ doplňuje Míka.
Na své si přijde i laická veřejnost, které se budou věnovat odborníci z řad sponzorských firem dodávajících na soutěž stavební materiál a technologie. Přímo v sousedství práce žáků budou připraveni zodpovědět dotazy návštěvníků a předat jim cenné informace potřebné při stavbě nebo rekonstrukci bytu či domu. Na náměstí se představí také školy Pardubického kraje se svými studijními a učebními programy, poradí výběr vhodného učebního oboru s perspektivou dobrého výdělku a zaměstnání.  Pedagogicko-psychologická poradna Ústí nad Orlicí zde bude znovu prezentovat projekt Hamet 2, jehož cílem je ověřování a zavádění nového diagnostického nástroje pro kariérové poradenství žáků se zaměřením na praktické dovednosti a schopnosti. Cílem diagnostiky je doporučit takový obor, ve kterém žák může být úspěšný.
 
Hejtman Martínek navštívil skupinu Czech Coal v Mostě

Ve středu 1. srpna navštívil hejtman Radko Martínek sídlo skupiny Czech Coal v Mostě.  Cílem jednání bylo hledat východisko z problémů, které vznikly při dodávkách uhlí do akciové společnosti Elektrárny Opatovice. Hejtman Martínek znovu vyzval Czech Coal, stejně jako dříve opatovickou elektrárnu,  k urychlenému vyřešení sporu.  S potěšením jsme přijal informaci o tom, že v pondělí 6. srpna  dojde k osobnímu jednání mezi představiteli obou společností.  Byl jsem informován,  že skupina  Czech Coal hodlá dodávat uhlí do opatovické elektrárny i nadále, a to ve stejných cenových relacích jako doposud, pokud se týká uhlí pro výrobu tepla a teplé vody.    Nicméně konečným řešením garantujícím dodávky tepla, teplé vody i ceny pro obyvatelstvo je dohoda obou firem zajišťující  chod elektrárny jako takové ,“ sdělil hejtman Radko Martínek výsledek jednání.  „Pardubický kraj bude i nadále celou situaci sledovat, protože zabezpečení chodu elektrárny považujeme  pro obyvatele našeho regionu  za klíčové,“ dodal hejtman Pardubického kraje.
 
Na pardubickém ledě hoří oheň čtvrté letní Sportiády

Pardubice  (30. 7. 2012) – Láska, přátelství, solidarita, to vše platí za povolený doping při čtvrté Letní sportiádě Svítání, která v pardubické ČEZ Areně  potrvá až do 3. srpna 2012. V době, kdy sportovci z celého světa bojují pod pěti kruhy o olympijské medaile v Londýně, zvolili pořadatelé Sportiády pro letní hry poněkud netradičně ledovou plochu. „Organizátory a účastníky však může hřát pohyb i dobrý pocit z toho, že původně malá sportovní akce přerostla v opravdový sportovní svátek plný her a vzájemného porozumění,“ soudí krajská radní Jana Pernicová, která nad Sportiádou převzala záštitu a stala se na chvíli členkou týmu Mrožů.
Pozvání ředitelky školy Svítání Miluše Horské přijali i další hosté. Herec Pavel Nový, který se ujal role moderátora, postupně přivítal i další členy Rady Pardubického kraje – náměstka hejtmana Romana Línka a radního Jiřího Brýdla, dále pak poslance Parlamentu ČR Miroslava Petráně a Jana Chvojku, představitele města, České školní inspekce i sponzorů. Do soutěží se zapojili nejen žáci školy, ale i děti z dětských domovů v Pardubicích a Holicích, Domova sociálních služeb ve Slatiňanech a příměstského tábora. Aktivní byli zaměstnanci školy Svítání, kteří hned v úvodním programu překvapili svým krasobruslením a tanci na ledě, či hráči hokejového týmu ZH Pardubice, patroni jednotlivých soutěžních družstev. Společným posláním organizací Svítání je poskytovat dětem, mládeži a dospělým s mentálním a kombinovaným postižením vzdělání, sociální a další vzájemně navazující služby podporující osobnost, samostatnost a začlenění do společnosti. Sportiáda je tak skvělou možností, jak tuto činnost dále rozvíjet a vhodným způsobem přibližovat široké veřejnosti.
 
EUROVIA CS má nového ředitele

Od začátku srpna vede oblast Čechy východ stavební Skupiny EUROVIA CS Pavel Jiroušek, který na tuto pozici nastoupil po zesnulém Petru Kolouchovi. Dosud pracoval na pozici ředitele závodu Liberec, na které ho nahrazuje Miroslav Slatinka, který zastával funkci provozně-obchodního náměstka závodu Liberec