Podchod, který nahrazuje bývalý Herzánův most, zbouraný v srpnu  1960, je stále v majetku SŽDC, městem nebyl pro závady nikdy převzat. Spojuje stále významnější oblast za nádražím s městem a je potřebný. Byla řada jednání o tom, že jej nahradí nový nadchod.   Mělo by se to stát v příštím roce 2013, kdy má být tento podchod uzavřen. Poslední jednání byla však před dvěma roky, od té doby nejdou žádné další nové zprávy, finančních prostředků nemá SŽDC nikdy dost a SFDI také. Jeho současný stav je na fotografiích a měl by vyburcovat k dalšímu kolu jednání. Pěšky se do oblasti Semanínská - Borek dostaneme pak již jen podchodem kolem CZ LOKO, nebo to musíme obcházet  až kolem Národního domu nebo přes tunely, kde to pro chodce také není nic moc. 
 

Kulturní centrum v České Třebové má technickou novinku

Kino Svět v České Třebové může svým příznivcům nabídnout další kulturní a sportovní zážitky. Ve čtvrtek 2. srpna 2012 byla zde nainstalována technika pro příjem satelitních přenosů. Ta umožňuje divákům být přítomen na premiérách divadelních představení,  koncertech všech žánrů, nebo sportovních přenosech. Vše ve vysoké HD obrazové (na filmovém plátně) i zvukové kvalitě.
 Rád bych předznamenal skutečnost, že v České republice je ze zhruba 700 kin, 350 kin s DCI specifikací, jsou tedy již digitalizována a z nich má 26 kin možnost 3D projekce, tak jak je tomu i v České Třebové.  Ty zbývající kinosály, kterým   zůstává   jediná možnost - tedy promítání na 35mm filmovém pásu - jsou, podle mého názoru, dříve nebo později odsouzeny k zániku.
Přímý přenos přes satelit je určitě věc nesmírně zajímavá.  Za všechny možnosti příklad jeden: Metropolitní opera v New Yorku vysílá pravidelně svá představení (nejméně jednou za měsíc) přes satelit do celého světa. V ČR uvádí tato přestavení celkem 45 kin , z toho 24 kin uvádí přímé přenosy, ostatní většinou záznamy. Chtěli bychom se pokusit na konci října právě z tohoto operního domu zprostředkovat našim ctitelům opery přítomnost na představení Verdiho Otella ve špičkovém obsazení. Nemohu to zaručit na sto procent. Čeká nás mnoho práce - příští týden začne testování technického připojení (na dálku z Belgie)  a doladění veškerého propojení. Zaškolení obsluhy nebude rovněž jednoduché, po všech těchto krocích musíme zažádat o celkovou licenci ( udělení je závislé na testech technického vybavení) musíme zažádat o licenci na uvádění předem vybraných titulů atd. I toto vše se musíme trpělivě naučit. Ale rádi to uděláme pro spokojenost našich diváků.
Držte nám palce ať se koncem října uvidíme v našem velkém sále na přímém přenosu z Metropolitní opery.
 
P.S.  Je třeba podotknout - vše jsme získali zdarma.                                                                         doc. Mgr. František Preisler