Českotřebovský deník  195/2012 (8/8)                                    


Drážní hasiči SŽDC opět vyjíždí ze své základny v prvním stupni poplachu


Na podzim minulého roku přišel rozkaz krajského ředitele Hasičského záchranného sboru, že podniková jednotka JPO IV SŽDC nesmí vyjíždět v prvním poplachovém stupni k případům, ale až na vyzvání operačního střediska. V tom smyslu byl také předložen návrh nového znění požárního poplachového plánu radě kraje, podle kterého byla tato plně vybavená profesionální jednotka zařazena až ve vyšších stupních ohrožení. „Takové rozhodnutí jsem považoval za nelogické a přístup vedení krajského HZS za zbytečně formalistický. Do České Třebové a nejbližšího okolí by tak vyjížděli nejprve hasiči JPO I z Hylvát, následně jednotky z České Třebové a teprve poté drážní profesionální hasiči,“ vysvětlil problém krajský radní pro zdravotnictví Martin Netolický, který zasedá z titulu své funkce také v Bezpečnostní radě Pardubického kraje. „Považoval jsem za nutné, aby o této věci byla informována samospráva města, protože takový přístup by mohl mít vliv na dojezdové časy k událostem v rámci České Třebové,“ doplnil Netolický. Po konzultaci s vedoucím oddělení krizového řízení krajského úřadu Alešem Boňatovským došlo k odložení projednávání poplachového plánu a rozjela se řada jednání na úrovni radní kraje, starosty města, vedení SŽDC a HZS. Výsledkem je uzavření dohody mezi GŘ HZS a GŘ SŽDC o vzájemné spolupráci a dohody mezi HZS SŽDC a krajským ředitelstvím HZS, která podrobně stanoví místní podmínky této spolupráce. „Podle mých informací je již nyní faktický stav takový, že třebovští drážní hasiči opět vyjíždí v prvním poplachovém stupni, a to v prvním sledu. Je to jediné rozumné řešení, které zajistí rychlou zásahovou činnost a řešení mimořádných událostí na území města Česká Třebová a přilehlých obcí,“ dodal Martin Netolický. Součástí dohody je také vzájemné vypořádání nákladů, podle kterého bude zásahová činnost poskytována bezúplatně.  Akce iniciovaná Martinem Netolickým byla tedy nyní dovedena úspěšně do konce ve prospěch našeho města a jeho občanů. (mm)

 

Ilustrační fotografie z cvičení - nácviku hašení hořícího vlaku v roce 2003 na bývalé montážní základně SŽDC v České Třebové. Na této ploše se dnes staví logistický terminál a.s. Metrans, stojí zde již dva velké portálové jeřáby....

 

Den otevřených dveří v MŠ U koupaliště 


Zveme rodiče, bývalé adepty, širokou veřejnost a přátele naší Mateřské školy U Koupaliště na Den otevřených dveří se koná dne 25.9.2012 k příležitosti 30. výročí od zahájení provozu MŠ. Školka pro Vás bude otevřena od 10 do 16 hodin. Pro děti a jejich rodiče jsou za pěkného počasí na zahradě zajištěny atrakce a občerstvení. Všechny srdečně zveme, kolektiv MŠ U Koupaliště

Připomínka

Navštívil jsem s osobním automobilem nový sběrný dvůr na Semanínské ulici. Pracovník po najetí na rampu před závoru požadoval jméno a občanský průkaz a to jsem měl na zadní sedačce jenom starý koberec a několik drobností. Doporučuji vedení města aby u závory stál příslušník policie a kontroloval patřičné, případně změnu v zákonech na identifikaci občanů, neb čipování platících občanů, kteří platí poplatky a mají povolen vstup do sběrného dvora a jsou zodpovědní při jejich odvozu. Česká Třebová má vynikající MP v botičkování, tudíž musela něco kvalitního vykouzlit na sběrný dvůr. V Litomyšli jsem jenom výjimečně opravdu na nebezpečném místě spatřil auto s botičkou, při rozmluvě na MU úředník pravil, vážíme si návštěvníků, kteří občas jen na několik minut zastaví a poté brzy odjedou, rovněž to zvyšuje tržby obchodníkům a slušní zaplatí. Tolik můj názor z České Třebové a Litomyšle pokud uznáte příspěvek za vhodný zveřejnění, z důvodů, že možná i několik občanů má podobné zkušenosti.                                        (nečitelný podpis)
 
Poznámka k tématu: Domnívám se, že doklady jsou potřeba jen při prvé návštěvě a k bezplatnému získání čipu, potom je již situace jednodušší.  Sběrný dvůr je jen pro občany města, kteří se podílejí finančně na systému odstraňování a likvidace odpadu. Podobně je třeba doklady předkládat i v jiných městech, např. již několik let v Ústí n.O. Čip umožní rychlejší automatické vyřízení návštěvy a v případě správně vedené databáze platičů či neplatičů za odpad by mohl eliminovat ty, kteří odkládají  odpad ve sběrném dvoře a nezaplatili v termínu poplatek. Poněkud sporný přínos ale vidím v tom, že se někde shromažďují zbytečná data o tom, kolik odpadu bylo do sběrného dvora  občanem (či spíše jeho rodinou) odvezeno. Získávání těchto informací považuji za horlivost, která není nikde nikým uložena. Získané údaje považuji za citlivé a zneužitelné. Je to další případ tzv. "velkého bratra", tedy zbytečného sledování občana, navíc pro získávání zbytečných údajů. Podobný systém sledování  a informací o nákupech občanů dělají např. obchodní řetězce prostřednictvím věrnostních karet. Tam je však na vůli občana, zda si kartu obstará, ve sběrném dvoře musíte mít čip povinně.
Nepřijímám ani argument, který se v této souvislosti používá - že lze takto zjistit nadměrné množství odpadu, které by mohlo naznačovat, že je systém likvidace odpadu občanem (nebo jeho rodinou?) zneužíván. Zneužívání je třeba prokázat jiným způsobem, tedy např. tím, že konkrétní občan ve sběrném dvoře  ukládá např. odpad ze své podnikatelské činnost, že tedy nepochází z jeho domácnosti. To by měla ale zjistit obsluha sběrného dvora, nikoliv váha. Občan se nemůže zavedenému systému nijak bránit, pokud chce odkládat odpad ve sběrném dvoře, tak musí  na vážení přistoupit.  Nepoužívá se přitom čip občana - jednotlivce (tak daleko jsme zatím nedošli), ale jde o čip rodiny, která ale není subjektem, se kterým je Město (jako organizátor systému) v nějakém smluvním vztahu. Jde vždy o vztah Město - občan a tedy daňový poplatník. Rodina nemusí ani žít pohromadě, jeden člen rodiny nemusí odpovídat za to co dělá jiný rodinný příslušník (zda třeba nepůjčuje čip jiným osobám apod.). Získaná data tedy prakticky stejně nemají žádnou vypovídající hodnotu. Lze připustit, že zavedený čipový systém odbavení zjednodušuje, ale má nejen své klady, ale i problémy, které zatím nebyly řešeny. Získanou databázi o množství odloženého odpadu a frekvenci návštěv sběrného dvora získává společnost Eko Bi, která by měla dbát na to, aby se získaná data nedostala do nepovolaných rukou.
 
Ještě k botičkování

Za porušení dopravních předpisů má následovat sankce. Jistě i tehdy, jde-li o porušení zákazu stání v převeliké zóně kolem dopravního terminálu.  Má to platit pro všechny bez rozdílu. Domnívám se, že současné "botičkování" bychom mohli ještě rozšířit o odtažení vozidel a dát tak vydělat např. nějaké místní firmě.  Píšu to s trpkým úsměvem, nemyslím to doopravdy. Botičky se mi totiž zdají zbytečné. Vozidlo lze přece označit a vyfotografovat a řidič se musí dostavit  na služebnu a vysvětlit proč tam stál atd. Botičky netřeba dávat  - systém evidence vozidel je dokonalý, každého majitele vozidla lze dohledat. Snad  je použít exemplárně tam, kde vozidlo stojí v zákazu zastavení. To považuji za velký přestupek,  tam auta přece nesmí stát vůbec nikdy. Zákaz zastavení také není všude, ale jen tam, kde je to velmi nutné.  V této souvislosti  mám zkušenost z dnešního dopoledne dne 8.srpna 2012. V zákazu zastavení na náměstí Jana Pernera stálo dopoledne snad dvě hodiny vozidlo s vlekem. Bylo to auto firmy Garden servis, která má na starosti sekání trávy a zahradní úpravu dopravního terminálu. (viz fotografie). Zatímco pracovník firmy pomalu po několik hodin objížděl pomalu trávníky  po celém náměstí, mohlo přece auto stát někde v jiné části tohoto území a nikoliv v úseku, kde je zákaz zastavení. V zákazu zastavení  nesmí přece stát ani auto Policie. Tím, že Garden servis provádí svou práci na údržbě zeleně, nemůže přece porušovat  tak přísný zákaz. Není to poprvé, co jsem zde auto viděl zaparkované.  Jen se divím, že ještě nikdy nemělo botičku. Nebo jen proto, že šlo o důležitou práci firmy pro město?  To by se mohlo potom rozšířit na jakoukoliv firmu na jakémkoliv místě a bylo by to tady jako v orientu, kde žádná pravidla neplatí. Zákaz zastavení bychom si mohli strčit za klobouk.  (mm)
 
V novém českém filmu bude hrát i Třebovák notoricky známého notorického alkoholika 

Od 8. srpna se na území Pardubického kraje v režii Petra Šíchy natáčí nový český film Obchodníci. Petr Šícha je režisérem několika filmů, do povědomí široké veřejnosti se dostal režií filmu Bastardi Tomáše Magnuska, který je zároveň producentem Obchodníků.
„Je to vlastně celé náhoda, ta nabídka přišla jako blesk z čistého nebe. Autorem scénáře a zároveň i hudby je totiž Pardubák Patrik Ulrich, se kterým jsem se seznámil již před lety v pardubickém divadle EXIL. A byl to on, kdo mi roli nabídl, zavolal, že mě viděl ve hře Zdravotní vycházka a že se mu líbilo moje herectví. Nabídl mi jednu z vedlejších rolí,“ říká Třebovák Josef Jan Kopecký, který je znám právě představeními ze zmiňovaného EXILu nebo českotřebovského souboru TRIARIUS.
Obchodníci mají být romantickou komedií pojednávající o pouličních prodejcích parfémů. Zároveň se ale ve filmu rozvíjí příběh o vztazích a láskách hlavních postav, které ve filmu ztvární kouzelník Richard Nedvěd, autor scénáře Patrik Ulrich a herečky Lenka Zahradnická, Sandra Nováková a Petra Tenorová. Ve vedlejších rolích se objeví napříkal Arnošt Goldflam, Pavel Trávníček, Filip Tomsa nebo Petr Hapka. A také Josef Jan Kopecký.
„Já hraju postavu, která se jmenuje Ladislav. Ladislav je, jak se píše ve scénáři, notoricky známý notorický alkoholik, všechny moje scény se odehrávají v protialkoholní léčebně, ve které je primářem Pavel Trávníček a ve kterou se pro natáčení promění zámek v Cholticích,“ říká Kopecký, pro kterého je to první filmová zkušenost. „Moc se na to těším, přestože hraju alkoholika. Což je vlastně docela zajímavá role. Těším se ale i proto, že je to něco nového, co mě ale zároveň vždycky tak nějak lákalo, konečně kdo by nechtěl být filmovým hercem? A potom také proto, že lidí jako je Arnošt Goldflam, Petr Hapka, Pavla Tomicová a mnozí další, kteří ve filmu hrají, si velmi vážím,“ dodává, proč nabídku přijal.
Film Obchodníci, který se vedle Choltic bude natáčet také v Pardubicích, Chrudimi, Vysokém Mýtě nebo v Ústí nad Orlicí, by se měl do českých kin dostat již koncem tohoto roku.
 
Za vítězství do Londýna

Vítězky jubilejního desátého ročníku turnaje Coca-Cola Školský pohár, žačky ZŠ a MŠ Mutěnice, dnes odlétají do dějiště letních olympijský her. V Londýně shlédnou finálové utkání fotbalového turnaje žen mezi Japonskem a USA. Spolu s vítězkami poháru letí za odměnu do Londýna i nejlepší střelkyně Coca-Cola Školského poháru 2012  Denisa Skálová ze ZŠ T.G.Masaryka, Dolní Bousov.