Českotřebovský deník 196/2012 (9.8.)                                    

Kulturní pořady v Javorce přešly do druhé poloviny, počasí zatím vcelku přálo.Daří se pohádky, tradiční koncerty (Ve čtvrtek 9. srpna hrála Volnost) i některé projekce. třeba minulý Týden na filmu vesničko má středisková bylo plno. Je to nejen výběrem titulu, jistě i tím, že v srpnu se začíná promítat již od 21 hodin a to je pro letní kino akorát.  V Pátek 10/8 se hraje film "Prci prci prcičky - spolek Beta.
 
Občané protestují proti zrušení přechodu na sídlišti Lhotka

Na sídlišti jsou nyní řádně vodorovnýma svislým dopravním značením označeny dva přechody  tam, kde kolmý chodník pro pěší křižuje komunikaci pro vozidla. Jeden nad zastávkou autobusu u čp. 175 a druhá  nahoře u vyústění chodníku u domu čp. 183. Další přechod ležící jen o několik desítek metrů dále byl zrušen. Viz letecká mapa s vyznačenými přechody..
Zrušení přechodu bylo napadeno peticí občanů, kteří byli zvyklí na místě zrušeného přechodu komunikaci přecházet. Zrušení přechodu totiž hned automaticky v praxi znamená to, že je místo obsazeno zaparkovaným vozidlem, parkovacích míst je na sídlišti stálý nedostatek. Tomu dříve přechod bránil, na přechodu a 5 metrů před ním se stát nesmí.  Vzhledem k tomu, že by byly dva přechody velmi blízko sebe a zrušit ten druhý u čp. 183 není v návaznosti na kolmý chodník vhodné, bylo dosaženo kompromisu. Zrušený přechod bude upraven jako "místo pro přecházení", které je upraveno pro přecházení, chodci však nemají ty výhody jako na značených přechodech. Stání nebude dovoleno  - místo je označeno žlutou souvislou čarou - viz fotografie z 9. 8. 2012)
 
 

Skauti věnovali tři dny mládeži v Borku

Tři dětské dny 4. - 6,. srpna - tak zněla původní propagace. Skauti zde pořádali  (už potřetí) část kurzu budoucích skautských vůdců. Zájemců bylo dost - více než dvě desítky adeptů na vedoucí přijelo z celé republiky. V borku je jak známo dětí dostatek a  tak tři dny nabité aktivitami, přišly vchod.  Byl to v této lokalitě velmi vhodný "příměstský tábor", navíc zdarma. organizátoři mají v práci s dětmi nejrůznějšího věku  dlouholeté zkušenosti . Aktivity se odehrávaly jednak ve spolupráci se  ZŠ praktickou a  a se sdružením Naděje. Šlo o sport, ale také o hudební aktivity a tanec,  a také se kreslilo a malovalo.
 
Den železnice bude 22. září 

Termín tradiční akce byl letos posunut na předposlední sobotu v měsíci září, bude tedy o týden dříve. Program bude jistě opět bohatý v depu i ve stanici, přineseme ho v zářijovém vydání Čt. zpravodaje.
 
V neděli se pojede 26. ročník cyklistického závodu Regionem Orlicka i přes Českou Třebovou

Cyklistický závod Regionem Orlicka má 4 etapy a v neděli 12. srpna zamíří i do České Třebové. Závodníci přijedou do ČT od Řetové a Přívratu přes Zhořský kopec, potom jedou dolů do města až na světelnou křižovatku. příjezd od Zhoře je těsně před polednem podle scénáře závodu v 10:50 - 11.00 hodin. Cyklisté pojedou potom Hýblovou ulicí na Staré náměstí, kde bude poslední rychlostní prémie této IV. etapy (v 11:00 - 11:10 hodin) . Závod pak jede Lidickou ulicí dolů z náměstí směr Skuhrov, kde je horská prémie (11:10 - 11:20 hodin). Celá IV. etapa závodu měří 95 km a končí v Lanškrouně, kde je také start závodu a celé zázemí. Jde o mezinárodní závod v juniorské kategorii, kterého se zúčastní cyklisté ČR, Slovenska, Maďarska, Polska, Německa a dalších států. Pořadatelem závodu je SKP Duha Lanškroun.
 
Náměstek Línek podporuje zavedení euroklíčů v Pardubickém kraji

Pardubice  -  Náměstek hejtmana Roman Línek ve středu jednal s předsedou Národní rady osob se zdravotním postižením Václavem Krásou. „S Národní radou v rámci Pardubického kraje mnoho let úzce spolupracujeme a myslím, že patříme mezi kraji k nejlepším partnerům. Snažíme se hledat cesty  jak osobám se zdravotním postižením ulehčit běžný život,“ komentoval Línek.
„Také jsme řešili možnost zavedení euroklíčů v rámci Pardubického kraje, což je iniciativa, která funguje v řadě západoevropských zemí a dnes i částečně v České republice. Smyslem je zavedení univerzálního zámku a klíče, který by zajišťoval dostupnost sociálních zařízení, případně jiných veřejných prostor pro osoby se zdravotním postižením na benzinových pumpách, v  obchodních centrech či jinde,“ uzavřel Roman Línek.
Hospodářský výbor podporuje dopravní stavby v kraji 

Pardubice – Hejtman Radko Martínek obdržel v minulých dnech dopis od předsedy hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Milana Urbana. Ten v návaznosti na výjezdní zasedání výboru v Pardubickém kraji v květnu tohoto roku píše, že hospodářský výbor je připraven podpořit přípravu a realizaci důležitých dopravních staveb v Pardubickém kraji. Aktuálně především rychlostní komunikaci R35, obchvat města Chrudimi nebo pardubickou křižovatku Trojice. Hejtman v květnu ocenil, že si členové hospodářského výboru bez rozdílu politické příslušnosti poslechli a vyzkoušeli dopravní problémy přímo v terénu. „Doufám, že jsme je přesvědčili o důležitosti těchto staveb a že při projednávání rozpočtu nezůstane jen při slibech,“ uvedl tenkrát Radko Martínek.
 
Sopáč v Sopotnici byl letos naposledy. 

Orlický deník píše o poslední zajímavé akci na vodní atrakci  za účasti  vodáků z Rakouska, Polska, Irska a Velké Británie. Na raritu v Sopotnici se přijelo podívat a vyzkoušet si přes padesát závodníků. Rarita je to úplně ve všem.  Sopáč by nemohl fungovat bez čerpadla, které pohání dva 12ti válcové motory z Tatry 111 Protože se konaly závody naposledy, nechyběla ani kapka nostalgie nejen organizátorů závodu. 
 
Den otevřených dveří v MŠ U koupaliště

Zveme rodiče, bývalé adepty, širokou veřejnost a přátele naší Mateřské školy U Koupaliště na Den otevřených dveří se koná dne 25.9.2012 k příležitosti 30. výročí od zahájení provozu MŠ. Školka pro Vás bude otevřena od 10 do 16 hodin. Pro děti a jejich rodiče jsou za pěkného počasí na zahradě zajištěny atrakce a občerstvení. Všechny srdečně zveme, kolektiv MŠ U Koupaliště
 
Venkovu pomáhají peníze z Bruselu 

Orlickoústecko (7. 8. 2012) – Evropské peníze se v několika posledních letech významně podílí na rozvoji venkova. Potvrdili to hejtmanovi Radko Martínkovi starostové obcí Kunvald,  Nekoř a Výprachtice, které 6. srpna navštívil. Prohlédl si nová sportoviště i upravená centra obcí. Městys Kunvald, poslední obec na hranicích Pardubického a Královéhradeckého kraje, upravil centrum díky dotaci z Regionálního operačního programu Severovýchod. Postavila se přehledná křižovatka, klidová zóna i autobusová čekárna. „Je vidět, že středu obce jedenáctimilionová finanční podpora prospěla,“ ocenil projekt hejtman. Více než šestnáct milionů korun získala z ROP Severovýchod Nekoř na rekonstrukci centra volnočasových aktivit. Nový hokejový stadion ale nevyužívají jen sportovci. „Naposledy ocenili přírodní areál hokejbalisté z Heřmanova Městce, kteří se sem vrátí na soustředění,“ zmínil starosta obce Jiří Pomikálek. „Oceňuji, že je sportoviště volně přístupné spolkům a veřejnosti a že se pamatovalo i na příznivce kulturních akcí, kterým slouží nové podium a hlediště,“  dodal hejtman Martínek.  Jedenáctimilionová dotace z ROP Severovýchod podpořila výprachtickou náves. „Vybudovali jsme park se zázemím pro volnočasové aktivity dětí a školní mládeže, který je hodně navštěvován. Vylepšili jsme i okolí autobusové zastávky,“ vysvětlil Miroslav Stejskal, starosta a radní Pardubického kraje pro cestovní ruch v jedné osobě.

 

Podpora sportovních aktivit u menších dětí není jen záležitostí rodičů, ale i mateřských školek
Díky soutěži „Pomáháme školkám“ dostane jedna školka z pardubického kraje 20 000 Kč na nákup sportovních potřeb

Praha, 9. srpna 2012 – Na prospěšnosti sportu pro člověka se shoduje většina odborníků. Podle PhDr. Mariana Jelínka, odborníka na psychologii sportu, má blahodárný vliv nejen na fyzickou stránku, ale ovlivňuje i psychiku a společenské chování: „Aktivní životní styl spojený se sportem je stěžejní pro rozvoj psychické, emoční i sociální stránky dětí. Díky sportu si děti mohou osvojit důležité vlastnosti pro jejich příští život, včetně spolupráce a interakce s vrstevníky, zdravé soutěživosti, týmové spolupráce i vůdčích schopností. Sport je úžasným prostředkem, který pomáhá dětem uspět i v dalším životě“. Sport takto ostatně vnímají i Češi. Podle průzkumu, který si nechala vypracovat společnost Procter&Gamble, většina českých rodičů vede své děti ke sportu právě z důvodu jeho schopnosti vytvářet dobrou náladu a učit děti navazování a udržování přátelství, týmové spolupráci a pocitu odpovědnosti.
Vliv rodičů a povinné hodiny tělesné výchovy jsou nejvýznamnějšími faktory, které aktivity dětí ovlivňují, a to zejména v předškolním a školním věku. Stupeň fyzické aktivity má tendenci se snižovat na počátku dospívání, kdy vliv rodičů a školy začíná slábnout. Proto je velmi důležité sportovního ducha rozvíjet v dětech již ve školkách, kde mají děti možnost získat základní návyky. Mateřské školky se ale bohužel velmi často potýkají s omezeným rozpočtem, kde právě na nákup sportovních pomůcek pro děti nezbývá. Tento fakt si uvědomuje společnost Procter&Gamble, která v rámci své iniciativy podpory sportu u mládeže spustila akci pro mateřské školy „Pomáháme školkám“, do které se mohou zapojit lidé i školky ze všech krajů. Systémem hlasování bude v každém kraji vybrána jedna školka s nejvíce hlasy, která od společnosti Procter&Gamble získá 20 000 Kč na nákup sportovních potřeb.
Mechanika soutěže: Za každý nákup v dm, který bude obsahovat vybrané značky výrobků Procter&Gamble (Ariel, Lenor, Jar, Pampers, Old Spice, Pantene, Head&Shoulders, Gillette, Duracell, Oral B a Blend-a-dent), obdrží zákazník účtenku s číselným kódem. Jeden nákup znamená jeden hlas pro zvolenou mateřskou školku. Hlasovat lze přes webové stránky akce www.pomahameskolkam.cz. Stačí jen opsat číslo účtenky do příslušné kolonky na webu. Výsledky celé akce a s nimi i jednotlivé vítězné mateřské školky z každého kraje, které získaly v hlasování nejvíce hlasů, budou zveřejněné 9. září 2012.
Více informací a úplná pravidla na www.pomahameskolkam.cz.