Českotřebovský deník 202/2012 (15/8)                                  

Zimní stadion se chystá na sezónu - začne již v srpnu         

Přesto že je léto na Zimním stadionu v České Třebové začíná sezona 2012 / 2013 s ledovou plochou. Připravovat ledovou plochu začínáme 20. 8. 2012, první veřejné bruslení a otevření sezony bude 25. 8. 2012 13:30 – 15:00 hodin, další veřejné bruslení v neděli 26. 8. 2012 13:30 – 15: 00 hodin.  V sobotu 25. 8. 2012 začíná na ZS kemp hokejové mládeže pořádané společností Hockey Agency East Bohemia, jedná se již o 4. ročník tohoto campu. V pátek 31. 8. 2012 bude sehrán zápas v rámci European Trophy mezi HC ČSOB Pojišťovna Pardubice – Bílí Tygři Liberec, zápas pořádá TJ Lokomotiva Česká Třebová hokejový oddíl.  Od 1. 9. 2012 nastává běžný provoz ZS, veřejné bruslení bude pravidelně ve středu 17:00 – 18:15 hod, sobotu 15:00 – 16:30 a neděli 13:00 – 14:30 hod. K dispozici jsou stále volná místa na pronájem ledové plochy, informace jsou na weebu www.zimak-trebova.cz, nebo přímo u vedoucího Zimního stadionu. .            
 
Špatná zkušenost s městskou policií nebo špatná zkušenost městské policie a anonymním stěžovatelem? 

Dostal jsem anonymní dopis, který navazuje na několik jiných zaslaných na jiná místa - na městskou policii a také na policii ČR.  vše se točí kolem jediného problému, údajné týrání psa chovatelkou z Bezděkova. V dopise z dnešní pošty se m.j. píše:
"Naše zkušenost s městskou policií je velmi špatná. Anonymně jsme jí před časem několika dopisy upozornili na týrání psa u chovatelky ......  v Bezděkově. Stále štěká a vyje hlady a žízní, je zbídačelý. Výkaly hází "chovatelka" nebohého psa na cestu před domem, kde chodí ostatní občané. žádali jsme městskou policii, aby všechno vyšetřila a psa vysvobodila, pokud se na něho byla vůbec podívat.. Už mohl být v útulku, kde by se měl jak na hotelu. Dopisy od nás dostala i tato "chovatelka". Přáním bylo, aby obě strany uvedly své vyjádření do Čt. zpravodaje. Vše trvá již tři měsíce. Asi jsou to jen naše výmysly. Proto čekáme na zářijový zpravodaj, jestli dokáží něco napsat....." Podepsáni "občané Bezděkova"
 
Nezbylo mi, než navštívit osobně služebnu městské policie a na problém se pozeptat. Skutečně jsem zjistil, že městská policie výše zmíněné anonymní dopisy (daleko ostřejší než je uvedený text) obdržela, byly napsané stejným hůlkovým písmem. První chybou stěžovatele bylo, že se nepodepsal nebo nepodepsala. V tomto případě se totiž automaticky vzdává práva na odpověď, není ji totiž ani komu doručit. Zbytečné je tedy hořekování, že zmíněný anonym má "špatnou zkušenost s městskou policií". Je to právě naopak. Městská policie má špatnou zkušenost s tímto anonymním pisatelem. Situace, na kterou si anonym stěžuje, byla přesto opakovaně a důkladně prošetřena městskou policií přímo na místě a nebyly zjištěny žádné nedostatky, ani žádní sousedé si na  popsanou situaci nestěžují. Situaci posoudila také veterinární služba, která jednoznačně zamítla, že by šlo o týrání psa, že by pes byl ve zbídačelém stavu. Pes je zdravý a je pravidelně veterinárně sledován  a očkován. Zřejmě štěká více než by si stěžovatel nebo stěžovatelé představovali, lze tomu takto rozumět. Ovšem pokud volí jako svoji metodu stížnosti  rozesílat nepravdivé a útočné anonymy, dopouští se pomluvy. Právě tuto souvislost šetřila ve spojitosti s popisovaným případem letos na jaře (státní) Policie ČR, protože se uvedené anonymy, jejichž pravdivost se nepotvrdila, dotýkají cti  chovatelky psa. Její vyjádření proto nečekejte. Případ byl odložen, nepodařilo se zjistit autora anonymů. Vyjádření městské policie tedy uvádím takto zprostředkovaně, policie jistě nemá v popisu práce odpovídat   na anonymy  urgované jiným anonymem  např. přes místní tisk zvlášť v situaci, když stížnosti byly zjištěny nejen jako neodůvodněné, ale i pomluvné. Jde zřejmě o nějaký osobní spor.  To by byla pak obecná rada, jak si vyřídit nějak spor s kýmkoliv.  Stačilo by napsat pár nepravdivých anonymů a pak se přes média opět anonymně dožadovat jejich vyšetření. (mm)
 
MÍSTOPŘEDSEDA KLUBU FBK ORLICKO TŘEBOVSKO SE STAL ČLENEM CELOSTÁTNÍ LIGOVÉ KOMISE VE FLORBALU

Nově zvolený předseda ligové komise Ing. Roman Grabovský sestavil pro své dvouleté volební období novou komisi. Jedním z pěti vybraných členů se stal i místopředseda našeho klubu FBK Orlicko Třebovsko Jiří Typl, který ve florbalovém světě působí již řadu let.  Ligová komise má v rámci florbalového hnutí za úkol připravovat, řídit a kontrolovat soutěžní systémy, řešit přestupky a různá provinění a navrhovat směr florbalu v České republice.
Jiřímu Typlovi gratulujeme a jsme rádi, že máme nejen šikovné hráče a hráčky, ale i schopné funkcionáře             Petráž David
 
Pokuta je stejná, ať máte botičku nebo jen "lísteček" za stěračem

Občané kritizují "botičkování" jako zbytečné šikanování řidičů, kteří "jen parkovali v zóně zákazu stání" často třeba i z neznalosti, neboť zóna nemusí být pro cizího motoristů přehledná ani dobře označená, značku o vjezdu do zóny lze snadno přehlédnout. O tom už byla řeč.  Ptal jsem se na zkušenosti městských strážníků s postihováním řidičů za  špatné parkování a získal jsem tyto informace:  Pro MP  je výhodnější používat "botičky"  proto, že  při vyřizování přestupku odpadne někdy zdlouhavá administrativa. Na botičce je číslo telefonu kam zavolat, do 10 minut přijede vozidlo MP, botičku odstraní, vyřídí přestupek a po zaplacení pokuty (nebo jiném vyjádření řidiče) může odjet, není třeba lustrovat vodidlo a předvolávat majitele k vyřešení přestupku, zvlášť je-li řidič  zdaleka. Přestupek lze sice vyřídit i na dálku, pokuta však v tomto případě musí být minimálně 2500 Kč. Zásada strážníků je taková: pokuta  za přestupek s botičkou" je stejná jako by botička nebyla a byl použito jen upozornění o přestupku s vyřešením na služebně MP. "Manipulace s botičkou" tedy není do pokuty nijak započtena. K výši pokuty se nechci vyjadřovat, jen mám informaci, že se přihlíží  k tomu, zda v zóně zákazu parkovalo vozidlo 2 hodiny nebo třeba celý týden. Sledování rozsáhlé "zóny zákazu stání s povolením MěÚ"  strážníky MP dost zaměstnává, kdyby byla méně rozsáhlá, mohli by se věnovat jiným úkolům a projezdili by méně benzinu. (mm)
 
Akce Cihelna 2012

Každý rok koncem srpna se koná vzpomínková akce s více jak desetiletou tradicí, zaměřená na vojenskou historii a vojenskou techniku z minulého století.  Hlavním pořadatelem je město Králíky, v jehož okolí se akce odehrává, a ARMYFORT s.r.o. – provozovatel vojenského muzea. Akci podporují Pardubický kraj a Armáda ČR.
Letos se akce uskuteční od pátku 17. do neděle 19. srpna s tím, že hlavní program včetně bojových ukázek se uskuteční v sobotu 18. srpna od 10 do 17 hodin. Nosným tématem hlavní historické ukázky je „Mobilizace 1938“. Dále se uskuteční prezentace Armády ČR, prezentace integrovaného záchranného systému, prezentace bojové techniky Vojenského muzea Králíky, prezentace vězeňské služby ČR a Policie ČR.  Systém  pohraničního opevnění , sehrál v době tzv. částečné mobilizace 1938 významnou úlohu. Ukázal zejména na dobrou připravenost  tehdejší čs. armády na válečný konflikt. Při vyhlášení mobilizace se někteří záložníci hlásili již do hodiny  na stanovených místech. V té době ještě nebyl ani dostatečně rozvinut systém příjmu branců, což sebou přinášelo určité potíže.  Nicméně uvědomění mnoha našich lidí bránit čs. vlast, ukázalo tehdejší vysokou morálku obyčejných lidí, podléhajících branné povinnosti. Pardubický kraj dlouhodobě usiloval o převedení tvrze bouda z České republiky – Armády České republiky  do majetku Pardubického kraje, což se mu vloni podařilo. Nyní existuje oficielní smlouva, která dává kraji právo majetek užívat. Je to i ocenění práce „Boudařů“ kteří mají lví podíl na tom, že bývalé objekty válečného opevnění, nazývané také „Benešova linie“, nezchátraly. 
V Králické pevnostní oblasti je dostatečná kapacita ubytovacích a stravovacích možností (města Králíky, Červená Voda, Jablonné nad Orlicí, Klášterec nad Orlicí, Žamberk a okolní obce). Návštěvníci tak budou mít v pátek příležitost navštívit dělostřeleckou tvrz Bouda a vychutnat si v poklidu kompletní prohlídku tohoto v největším rozsahu zpřístupněného objektu čs. opevnění z let 1935-1938, uskutečnit prohlídku Vojenského muzea Králíky a večer se účastnit kulturního programu na náměstí v Králíkách. V sobotu pak budou mít možnost plně se věnovat bojovým ukázkám a bohatému programu na předváděcí ploše u Vojenského muzea Králíky, po jeho ukončení ještě stihnou návštěvu některého z pevnostních muzeí, která prodlouží provozní dobu (většinou do 19:00 hodin). Celou neděli se pak mohou věnovat návštěvám a prohlídkám všech dalších pevnostních muzeí v KPO, která při příležitosti akce "CIHELNA 2012" chystají celou řadu novinek a překvapení.
Akce Cihelna patří dlouhodobě k nejnavštěvovanějším akcím v Pardubickém kraji. Historie jejího pořádání sahá do počátku 90. let minulého století, kdy se v Muzeu čs. opevnění – dělostřelecké tvrzi Bouda zrodila tradice bojových ukázek k připomenutí historických událostí roku 1938. V prvních ročnících akce nesla název této dělostřelecké tvrze – Akce Bouda. Od roku 1999 již toto setkání pro fanoušky vojenské techniky a historie nese název Akce Cihelna. Pokud přeje počasí (jako například v posledních dvou ročnících), pohybuje se víkendová návštěvnost této akce okolo 20.000 velkých i malých nadšenců vojenské historie.
Miroslav Stejskal, radní Pk
 
Mobilizace 1938: O víkendu ožije na bojišti historie

Králíky (14. 8. 2012) – Jubilejní patnáctý ročník vojenskohistorické akce Den sil podpory AČR CIHELNA 2012 se uskuteční ve dnech 17. – 18. srpna na bojišti u Vojenského muzea v Králíkách. Koná se pod záštitou hejtmana Radko Martínka. Pardubický kraj podpořil tuto významnou událost, letos tématicky zaměřenou na mobilizaci 1938,  částkou 70 tisíc korun.    Veřejnosti se tak opět připomene období, kdy se budovalo prvorepublikové opevnění na Králicku a osudové okamžiky mobilizace a Mnichovské dohody v roce 1938.
„Jsem pravidelným  návštěvníkem  této významné akce. Její výjimečnost spatřuji v tom, že nadšenci vojenské historie dokáží ve spolupráci s Armádou ČR a ostatními složkami integrovaného záchranného systému  připravit poutavý program, který prezentuje jednak jejich činnosti, ale také důležité okamžiky novodobé historie,“ říká radní Martin Netolický, proč Pardubický kraj dlouhodobě vojenskohistorickou akci nejen finančně podporuje.
Atraktivní CIHELNA 2012 je současně Dnem Sil podpory Armády ČR. „Pro nás je to jedinečná příležitost předvést veřejnosti formou statických a dynamických ukázek možnosti a schopnosti, kterými Síly podpory disponují a rovněž předvést ukázku moderní výzbroje, techniky a současného výcviku Armády ČR,“  prozradil k chystanému programu ředitel Krajského vojenského velitelství Pardubice plukovník František Hlaváček. Síly podpory se pochopitelně také velmi zásadně podílí na této akci z hlediska organizačního zabezpečení. „Letošní program bude zahájen tradičně přeletem letounů Jas 39 Gripen a nově též výstřely z tanku T-72 a ze samohybné kanónové houfnice vz. 77 Dana. Dále se představí vojáci aktivních záloh s bojovou ukázkou a veterinární základna s ukázkou výcviku psů a psovodů. K vidění budou na tři desítky současné vojenské techniky, jako například vrtulník W-3A Sokol a Mi-17, Tank – T-72 M1K, bojová vozidla pěchoty, několik modifikací Tatry T-815 společně s vojenskou přepravní a podpůrnou technikou, ukázky techniky vojenské policie, ale také ukázka činnosti polní nemocnice, ukázka výstroje vojáka, ukázky munice, a spoustu dalších,“ dodal plukovník Hlaváček.
Jedním z hlavních bodů programu je již tradičně vojensko-historická ukázka, letos s tématem Mobilizace 1938. I letos je pro návštěvníky připraveno hodně novinek. Například v podobě techniky, která se letos zúčastní (na české straně např. replika obrněného auta OA-30, kanónu proti útočné vozbě vz. 34, lehkého tanku LT 38 nebo policejního autokaru, na německé straně Horch 901 a Sd.Kfz 10 Demag, replika obrněného auta Sd.Kfz 221 a mnohé další). „V rámci doprovodného programu čeká na diváka výstava velkoplošných fotek z minulých ročníků nebo možnost svezení bojovou technikou na předváděcí ploše v areálu Vojenského muzea Králíky. Největší překvapení jsme ale připravili na odpolední historickou ukázku. Na vstupence najdou návštěvníci hlasovací kupón, kterým můžou ovlivnit závěr děje. Rozhodnou tak, zda vyhraje armáda československá, německá a nebo zda konflikt skončí patem. Deset vylosovaných se pak bude moci při představení techniky před touto ukázkou v některé z nich svést,“ nalákal na letošní historickou část akce Marek Bartoš, ředitel Vojenského muzea Králíky, které je jedním z hlavních organizátorů akce.
Cihelnou žije každoročně celé město. Zvýšený pohyb turistů pocítí ubytovatelé, obchodníci a provozovatelé restaurací. Do organizace akce se zapojují i místní spolky a zájmová sdružení, kteří si touto cestou přivydělávají na svoji celoroční činnost.   „Od svého vzniku je akce pojímána jako zážitkový víkend pro celé rodiny, a proto nabízíme také bohatý doprovodný program. V pátek na králickém náměstí vystoupí posádková hudba a mažoretky, které v letošním roce doplní koncert Miroslava Žbirky a místní skupiny MiFoBand,“ zve na návštěvu Králík starostka Jana Ponocná.  Dodává, že již  v pátek při generální zkoušce a v sobotu v rámci hlavního dne bude možné v těsném sousedství prostoru ukázek absolvovat vyhlídkový let vrtulníkem, prohlídku muzea KS-14 U Cihelny, Vojenského muzea, tvrzí Hůrka a Bouda a pro děti bude připravena laserová střelnice.
„Oživlá historie  nás navrací do předválečné doby, kdy se stavěla unikátní opevnění v této oblasti a nemalou měrou se také podílí na  rozvoji turistiky na Králicku,“ uvedl radní zodpovědný za cestovní ruch Miroslav Stejskal.  Přispívají k tomu také převody majetku z ministerstva obrany na kraj Ten vloni získal do svého majetku tvrz Bouda.
„Převod ze státu na kraj značně zjednodušil administraci a získávání finančních prostředků na postupnou rekonstrukci muzea československého opevnění.  Bouda patří také mezi nejvíce navštěvované vojenské památky. Ročně si tvrz, zapsanou v roce 1995 na seznam  kulturních památek, prohlédne až 15 tisíc návštěvníků,“ shrnuje radní Stejskal význam vojenskohistorické akce. 
O celé akci se zájemci mohou dozvědět víc na stránkách www.akcecihelna.com.
 
 
Charita Ústí nad Orlicí informuje