Českotřebovský deník 203/2012 (16.8.)                                  
PRONAJMU BYT 1+1 NA ULICI TRUBY VE ZDĚNÉM DOMĚ
PO CELKOVÉ REKONSTRUKCI, VOLNÝ IHNED. TELEFON 605 903 113

 
Využijeme granty na téma  Obnova krajiny a péče o životní prostředí?

Cílem programy, který vyhlásila ČSOB s Nadací VIA je podpořit projekty, které řeší obnovu krajiny a péči o životní prostředí ve volné krajině a zapojují do realizace místní obyvatele a zvyšují jejich zájem o životní prostředí. projekty mohou být zaměřeny na témata jako je např. obnova původních a zakládání nových krajinných prvků, zachování krajinného rázu a estetické funkce krajiny, podpora šetrné údržby krajiny a zlepšování její prostupnosti,  péči o drobné stavby a památky v krajině, ochranu a obnovu přirozených a cenných biotopů, péči o lokality důležité pro biologickou rozmanitost krajiny. podpořeny budou 3 projekty, každý částkou 300 000 Kč. O podporu mohou žádat české nevládní neziskové organizace, tedy i občanská sdružení, příspěvkové organizace a také obce a sdružení obcí.  Uzávěrka pro podání žádostí o grant je 27. září 2012. 
Pro porovnání je možné uvést, že  granty byly vyhlášeny i v loňském roce, kdy byly podpořeny tyto tři projekty:
1) obnova kulturní krajiny v Libochovičkách (projekt obce Libochovičky)
2) Mokřady Jablonné - místo pro lidi i pro přírodu (projekt občanského sdružení Čmelák v Jablonném v Podještědí)
3) Cesta otevřená (projekt občanského sdružení TOPLAND BRD (Spálení Poříčí - Blovice)
 
Ekobi propaguje Českotřebovské pivo 

Na webové stránce městské společnosti  Eko Bi najdeme také důležité odkazy. Jsou jistě užitečné. Až do návštěvy stránky jsem ovšem nevěděl, že mezi ně patří (hned na prvním místě) také informace o Českotřebovském pivu. Snad by patřila mezi zajímavosti našeho města, ale na uvedeném místě má spíše funkci reklamy. Pokud by se mělo propagovat skutečné Českotřebovské pivo, tak by to byl jistě pivo Kohout z našeho českotřebovského minipivovaru, který je letošní novinkou a jistě také velkou zajímavostí. Pamatuji si, že při startu (mini)pivovaru se psalo v pardubické mutaci MF DNES, kde starosta slíbil, že bude propagovat českotřebovské pivo Kohout na  městských akcích a dalších příležitostech. Zatím se tak nestalo, naopak je na stránce městské společnosti propagováno Českotřebovské pivo vařené v Nové Pace.  Když už zde (na webu) má pivo být,  tak co takhle tam dát obě "českotřebovská" piva? (mm)
 
Poděkování Řetůvance

Ve dnech 27. a 28. července se konalo setkání dechových hudeb v městečku (správně městysu) Dřevohostice u Přerova, kam byla pozvána i "naše" dechová hudba Řetůvanka. Tato setkání se zde koná již řadu let. Žije zde moje sestra Jana Skříčková a tak jsem se od ní dozvěděla, že pořadatelé shánějí pro vystoupení nějakou dechovku. Ihned jsem navrhla Řetůvanku. Do termínu setkání uplynul skoro rok, ale uskutečnilo se! Dechová hudba pod vedením kapelníka Jiřího zemana přijela a zahrála na jedničku s hvězdičkou všem pro radost. vše dopadlo k plné spokojenosti dechovky a také návštěvníků setkání - a že jich bylo opravdu hodně!  I počasí nám přálo. Chtěla bych tímto poděkovat panu Jiřímu Zemanovi a jeho dechovce za krásně prožité nedělní odpoledne. Můžeme být pyšní nad takovou krásnou kapelou.
 HB. (fotografie z vystoupení Řetůvanky)
 
Pochvala České televize pro českotřebovskou Naději  za pomoc sociálně vyčleněné skupině Romů

14. srpna jsem mohli na zpravodajském kanále ČT b pořadu Regiony ČT naladit  pořad o pomoci státu sociálně vyčleněným skupinám obyvatel, v některých vybraných městech a lokalitách. Mezi nimi byla v Pardubickém kraji vybrána lokalita Borek jako sídliště, kde se práce v uvedeném programu daří především díky  práci zdejší pobočky Naděje a kde se tento sociálně zaměřený  program setkává s úspěchem. Jedná se o realizaci individuálního projektu Pardubického kraje „Podpora integrace příslušníků sociálně vyloučených romských lokalit v Pardubickém kraji“, který je financován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu České Republiky. Hlavním cílem tohoto dvouletého projektu je přispět ke zlepšení dlouhodobě problematické situace v sociálně vyloučených romských lokalitách v osmi obcích a městech Pardubického kraje. Jedná se o lokality v České Třebové, Hrochově Týnci, Chrudimi, Pardubicích, Prachovicích, Svitavách, Ústí nad Orlicí a Vysokém Mýtě. Předností je, že vyhledává potencionální uživatele v jejich přirozeném prostředí a umožňuje kontakt s lidmi, kteří z různých důvodů sami institucionální pomoc nevyhledávají a často ji z počátku i odmítají. Hlavními oblastmi, na které se terénní pracovníci zaměřují, je pomoc při zlepšování podmínek bydlení, zvýšení finanční gramotnosti klientů, výuka problematiky hospodaření s penězi, pomoc při řešení problémů s dluhy a exekucemi, pomoc při získávání sociálních dávek a dávek v hmotné nouzi, rozvoj prevence zdravotních problémů, pomoc při uplatnění na trhu práce, podpora při výchově dětí a řešení školních záležitosti, seznámení s důsledky trestné činnosti a podpora při jednání na úřadech ve prospěch klientů. V naší lokalitě v rámci tohoto programu působí dva pracovníci. Projekt
zároveň i zajišťuje podporu všem terénním pracovníkům, kteří s klienty pracují. Tato podpora bude spočívat v zajištění odborného vzdělávání pracovníků a průběžné provádění supervize. Vzdělávací kurzy pro terénní pracovníky mají za úkol prohloubit jejich dosavadní vědomosti a zkušenosti a zároveň i poskytnout nové znalosti potřebné pro efektivní práci. (mm)
 
KLUB ČERVENKA – září 2012 

Ekocentrum  Červenka,  ZŠ Habrmanova, Česká Třebová
5.9. v 16.00 hod.  7. DÍLNA – JEHELNÍČKY
Lektorka:  Oldřiška Smékalová   Pomůcky: předstehované na papíře čtverečky látek 4x4 nebo 5x5. Na kolečko - 8 kusů, na kytičku 15 kusů. Šicí potřeby na ruční šití. Poplatek:  30,- Kč  Všichni zájemci jsou vítáni.
http://www.ctrebova.cz/klub-cervenka   ŠICÍ DÍLNY – ZE STARÉHO NOVÉ
 
Do lyžařského areálu SKIPARK v Červené Vodě pojedou lyžaři po nové komunikaci. 

Rekonstrukci dvoukilometrové vozovky, která spojuje silnici I/11 s lyžařským střediskem na  Mlýnickém Dvoře, dokončí silničáři ještě  před zahájením zimní sezony. Říká radní Pardubického kraje Miroslav Stejskal. Rozbitá silnice již nebude sužovat občany této části Červené Vody.    „Na stavu  této komunikace se podepsala těžká technika a nákladní vozy, které vozily do areálu stavební materiál i technologie,“ vysvětluje radní pro cestovní ruch Miroslav Stejskal, co způsobilo špatný stav silnice.  „Zejména v zimních měsících přijíždí do zimního střediska až sedmdesát tisíc lyžařů. Ti si zaslouží, stejně  jako obyvatelé Mlýnického Dvora, kvalitní přístupovou cestu ke sjezdovce i k obytným domům,“ dodal radní Stejskal, proč kraj stavbu podpořil částkou 4,5 milionu korun.  Jak uvedl starosta Zdeněk Harnych, předpokládané náklady na opravu vyčíslili projektanti na  téměř 11 milionů korun.
Hlinsko se pomoci nemocnici v Chrudimi nezříká

Hlinsko  (15. 8. 2012) – Radní Pardubického kraje pro zdravotnictví Martin Netolický hledá všechny cesty, jak zlepšit fungování nemocnic akutní péče v kraji. Kromě odhalování vnitřních rezerv v hospodaření k tomu patří i spolupráce s městy, která jsou ve spádovém území jednotlivých ústavů. Proto také spolu s ředitelem Chrudimské nemocnice Tomášem Vondráčkem navštívil starostku Hlinska a požádal ji o pomoc při vybavení této nemocnice potřebnými přístroji.
„Jsem rád, že řada představitelů měst, se kterými jsem už jednal, cítí spoluzodpovědnost za to, v jakých nemocnicích jsou ošetřování jejich obyvatelé a vycházejí nám vstříc. Mnohá města spolupracují s nemocnicemi dlouhodobě,“ říká radní Netolický.  Příčinu současného napjatého stavu ve zdravotnictví vidí nejen ve starých závazcích, ale také v postupu státu a zdravotních pojišťoven, které mění pravidla za pochodu. Většina nemocnic musela v posledních letech investovat do modernizace starých budov a peníze nestačí na obnovu lékařských přístrojů.
„Naší nemocnici se už podařilo zlikvidovat staré dluhy spojené s přechodem příspěvkové organizace na akciovou a problémy se závazky se lepší,“ uvedl ředitel Chrudimské nemocnice Tomáš Vondráček a pokračoval: „Po rekonstrukci máme kromě jednoho křídla velmi dobrý pacientský komfort, ale investice kolem 5 milionů ročně do přístrojové techniky nám nestačí.  Nyní se snažíme získat prostředky na nákup přístrojů na vyšetření žlučových cest, slinivky a střev,  na ultrazvuk srdce a na jícnovou sondu.“  Starostka Hlinska Magda Křivanová si je vědoma, že i když na některé ambulantní specializace jezdí obyvatelé města do nemocnice v Havlíčkově Brodě,  tak  každoročně projde 3000 Hlinečanů některým z lůžkových oddělení Chrudimské nemocnice. I v minulosti se proto město podílelo například na  rekonstrukci jednotky intenzivní péče v Chrudimi. „Město spolupráci neodmítá a určitě se tím na základě dalších jednání budeme spolu s naší radou a zastupitelstvem zabývat,“ konstatovala starostka. V Chrudimské nemocnici v současné době vrcholí rekonstrukce centrální sterilizace, která bude slavnostně uvedena do nového provozu 7. září. Na 15. září pak nemocnice přichystala zábavné odpoledne. „Budu se těšit na spolupráci  nejen s městem Hlinsko, ale se všemi městy v regionu,“ konstatoval Martin Netolický.
 
Pozvánka na Den Regionu Orlicko - Třebovsko 

Svazek obcí Region Orlicko – Třebovsko zve všechny své příznivce a cyklisty v pátek 7. září 2012 na tradiční cyklojízdu starostů členských obcí a měst. Akce, při níž region představí svou činnost za uplynulý rok, bude startovat ve 13.30 hod. ze Sportovního areálu Srnov v Rybníku u České Třebové. K cyklojízdě je možné se připojit v 15 hod. ve SkateParku v Ústí nad Orlicí (areál bývalé Prefy). Cyklojízda bude ukončena ve Sportovním areálu v Němčicích u Litomyšle.
Výstava květů pozdního léta v Ovocných a okrasných školkách v Litomyšli

Výstava květů pozdního léta  je většinou pořádána poslední týden v srpnu. Letos se koná ve dnech 18. až 24. srpna. Otevírací doba je od 8 do 17 hodin. Na výstavě lze zhlédnout květinová aranžmá a samozřejmě nakoupit v maloobchodní prodejně veškerý nabízený sortiment, který je doplněn o pokojové květiny a knižní publikace. Parkoviště se nachází přímo v areálu školky, občerstvení je zajištěno.  vstup zdarma. Ovocné a okrasné školky v Litomyšli mají více než šedesátiletou tradici.Hospodaří na výměře sto hektarů a dnes jsou jednou z největších školek v republice nejen výměrou, ale i sortimentem.
BEZ TELEFONU A LEDNICE SE OBYVATELÉ PARDUBICKÉHO KRAJE NEOBEJDOU

O zpětném odběru elektrozařízení mají lepší znalosti než je celorepublikový průměr
Obyvatelé Pardubického kraje si neumí představit život bez velkého množství různých elektrospotřebičů. Nejvíce by jim chyběly telefon, lednice, pračka či sporák. Naopak lidé v kraji zanevřeli na klasický fotoaparát nebo walkman. Informace vyplývají z průzkumu, který si nechaly zpracovat neziskové společnosti ASEKOL a ELEKTROWIN. Ty se zabývají zpětným odběrem a recyklací elektrozařízení a každé dva roky mapují postoje spotřebitelů.
Průzkum proběhl formou osobního dotazování více než 1 200 respondentů a reflektoval jejich postoje a chování v rámci zpětného odběru elektrozařízení. Téměř 90 % respondentů považuje třídění elektroodpadu za přínosné pro životní prostředí a 71 % z nich si myslí, že není složité pro životní prostředí něco udělat. „Oproti celorepublikovému průzkumu mají obyvatelé Královéhradeckého kraje vyšší znalosti týkající se nakládání s vysloužilým elektrozařízením,“ říká Jiří Remr z agentury Markent.
Zdroj: Markent
„Obecně lze říci, že zájem o ochranu životního prostředí se stále zvyšuje. S tím narůstá i zvýšená poptávka o informace spojené s tříděním elektra, podle průzkumu o ně tři čtvrtě populace stojí,“ vysvětluje Hana Ansorgová ze společnosti ASEKOL. Přesto však praxe zaostává za teorií, neboť elektrospotřebiče v konečném důsledku třídí jen necelá polovina lidí. „Co se týče drobných spotřebičů, jako jsou rychlovarné konvice nebo mobily, je aktivita Čechů ještě horší – k recyklaci se jich dostane jen necelých 25 %. Lidé stále velkou část z nich bohužel vyhazují do směsného odpadu,“ doplňuje Taťána Pokorná ze společnosti ELEKTROWIN. Z průzkumu také vyplynulo, že jen 9 % obyvatel Pardubického kraje si myslí, že zpětný odběr je módní výstřelek, což je v porovnání s celou ČR 11 % méně. Více než třetina populace kraje přitom nesouhlasí s tím, že pro zlepšení životního prostředí nic udělat nemohou. Lidé v Pardubickém kraji mají sběrná místa v průměru o 1 100 metrů blíž, než je celorepublikový průměr. Celková vzdálenost od bydliště tak činí 2 880 metrů. Většinou jsou však ochotni vysloužilé elektro odvést pouze na poloviční vzdálenost. „Největší rozdíl je vidět u recyklace malých spotřebičů, kde se ukázalo, že lidé z Pardubického kraje vedou v průměru 1 814 metrů, aby vysloužilce odevzdali k recyklaci. To je ve srovnání s celou republikou o 500 metrů delší vzdálenost,“ upozorňuje Taťána Pokorná. Mnoho lidí zažilo nekorektní jednání na sběrných dvorech či v prodejnách elektra. „Občas obsluha požaduje za spotřebiče peníze, v prodejnách je zase odmítají přijmout, i když si člověk koupí nový spotřebič, ačkoliv jim to ze zákona musí umožnit,“ upozorňuje Hana Ansorgová. Pokud se lidé s obsluhou takových pracovišť nedokáží domluvit, měli by se obrátit na ASEKOL nebo ELEKTROWIN, kteří mohou zasáhnout a problém vyřešit. 8 % lidí však před odevzdáním spotřebič rozmontovalo či z něj něco odebralo, což může také být oprávněnou příčinou odmítnutí na sběrných dvorech, protože nekompletní spotřebiče se řídí regulativy zákona o odpadech, nikoli zákona o zpětném odběru.