Českotřebovský deník 204/2012 (17/8)                                   
Pronajmu dlouhodobě garáž na ulici  V Lukách v České Třebové, v docházkové vzdálenosti od sídliště Křib. Tel: 604 294 730, e-mail j.dobroucky@seznam.cz 
 
Prodáme byt 1+1 (5NP) na sídlišti Lhotka v České Třebové – volný ihned. Cena dohodou.
Telefon 604 944 573
 
Prodáme byt  3+1 (68 m2) na sídlišti Lhotka v České Třebové – volný od 12/2012.
Cena dohodou, telefon 604 944 573
 
Slavnostní otevření nového městského muzea V České Třebové se uskuteční v sobotu 29.9. 2012 

Dopoledne  bude od 10 hodin otevření pro pozvané hosty, odpoledne od 13 hodin se uskuteční otevření pro veřejnost.
Součástí této akce bude také otevření expozice vývoje tříkolky Velorex konstruktérů bratrů Stránských. To je důvod pro to, abychom opět v České Třebové přivítali členy Fanklubu Velorex v plné síle na trojdenním srazu od pátku 28. do neděle 30. září. Česká Třebová bude v těchto dnech plná velorexů, jejich "hlavní stan" bude opět na českotřebovském letišti u Dvora. Podrobněji zítra viz ČD 205/2012
 
Konference o udržitelné dopravě

V České Třebové se ve čtvrtek dne 20. září 2012 uskuteční Konference o udržitelné dopravě. pořadateli jsou Nadace Partnerství, Město Česká Třebová a Kulturní centrum Česká Třebová. Konference se uskuteční v v Kulturním centru v Nádražní ulici za účasti odborníků. Přednášky budou též určeny pro veřejnost. program zveřejním zítra v nejbližším vydání iČtZ.  Součástí akce je doprovodný program na Starém náměstí, kde budou veřejnosti přestaveny zajímavé výrobky, dopravní prostředky (elektromobily, elektrokola) a technologie, které naplňují myšlenku akce, tedy umožňují další rozvoj při dokonalejší ochraně našeho životního prostředí  Konference  je pořádána v ČR každý rok, loni se uskutečnila v moravském městě Napajedla.  Základním heslem Nadace Partnerství je Pomáhat lidem pečovat o životní prostředí.
 
Plavci informují 

Jarní sezóna prvního pololetí roku 2012 byla pro českotřebovské plavce velice úspěšná. Medaile z pohárových závodů, účast na  mistrovských soutěžích, start 14 plavců na mistrovstvích České republiky  žákovských i dorosteneckých kategorii, medaile z těchto nejvyšších soutěží 10. a 11. letých závodníků  (Eliška Štichauerová, Denis Hýbl) - to je jen stručný výčet.
V březnu oddíl pořádal zimní soustředění v Jizerských horách, tradičně v květnu  organizoval 26. ročník  CENY TŘEBOVSKÉ  LOKOMOTIVY- Memoriál Dr. Eisenvorta, na který se sjelo 280 plavců z 19 oddílů, v květnu také naši plavci reprezentovali oddíl na mezinárodních závodech ve slovinské Ljubljaně , v červnu se zúčastnili závodů v dálkovém  plavání na Seči a koncem srpna odjíždí oddíl na 10 denní kondiční soustředění do Hlinska.
Dva naši plavci ,dorostenci, Anna Kluková a Matěj Karpíšek byli přijati na sportovní gymnázium v Brně a budou pokračovat ve své plavecké kariéře v Kometě Brno, kde  budou mít  lepší podmínky pro svůj další sportovní růst.
Tyto úspěchy jsou důsledkem systematické a poctivé práce kolektivu trenérů, kteří se ve svém volném čase  a víkendech věnují  plaveckému sportu. Pro všechny další zájemce  o plavání  organizuje oddíl  plavecké přípravky  a  kondiční plavání  pro děti i dospělé. Informace  získáte na tel. č. 728 214 379- R. Eisenvortová . Zahájení všech tréninků a přípravek od 17.září 2012.       
Přípravka pro děti ve věku  3-4 roků
Cílem je naučit děti se ve vodě pohybovat, potápět, skákat, splývat hrát si ve vodě-prostě nebát se vody
Výuka probíhá na malém bazénu každý čtvrtek 15.45-16.15 hod.
           
Přípravka  pro děti ve věku  5 - 6 roků
Cílem je naučit děti se potápět, skákat, základy plaveckých způsobů  kraul a znak,přechod na velký bazén
Výuka probíhá na malém bazénu každé úterý    17,30 -18,15  a čtvrtek  16.15- 17.00
       
Přípravka II. pro děti ve věku 5-6-7 roků
pro absolventy výuky na malém bazénu pro všechny, kteří uplavou alespoň 5 metrů
Cílem je naučit děti plavecké způsoby kraul, znak a prsa a uplavat alespoň 25 m těmito plaveckými způsoby
Výuka probíhá  na velkém bazénu každé   úterý   1.skup.  17,30-18,15     2.skup.18.15-19.00
                                                                čtvrtek             16,00-16,45                 16.45-17.30
Přípravka I. pro děti  ve věku  8 – 9 roků                                                                                               
Cílem je zvládnout všechny plavecké způsoby / kraul, znak, prsa,        motýlek /, startovní skok,obrátky a eventuelně dle zájmu připravit k přechodu na závodní plavání. Výuka probíhá na velkém bazénu  úterý   17,30 -18,30 a ve čtvrtek 15,45- 16.45                                                                                                      
Kondiční   plavání  pro mládež 
Pro děti od 8 do 15 let, které si  chtějí / třeba i ze zdravotních důvodů / jedenkrát týdně  pod vedením kvalifikovaných trenérů přijít zaplavat, zatrénovat, ale nechtějí se věnovat výkonnostnímu sportu .  Nechcete plavat závodně? Chcete si  1 týdně intenzivně zaplavat?
Každé úterý 19.- 20. hod.
 
Kondiční   plavání  pro dospělé
Chcete se správně naučit plavat? Chcete plavat pro své zdraví? Chcete se zlepšit pod vedením odborníků ?
Můžete přijít každé úterý  19.30 – 20.30 hod. 
 
Průmyslová zóna města začíná být malá?   

Vyplývá to z přijatých usnesení č. 761 a 762 rady města a z jednání dne 13. 8. Zájem o naplnění průmyslové zóny v České Třebové v oblasti Semanínské ulice  stále roste a tak je žádoucí seskupit firmy v zóně tak, aby byla plochy co nejlépe využita.  Týká se to také firmy Metrans, která vlastně dala podnět k tomu, aby se celá tato oblast stala novou velkou příležitostí pro město Česká Třebová. Společnost Metrans má na současnou probíhající etapu výstavby navázat dalším rozšířením a vybudovat zde také několikapodlažní objekt, kde umístí stovky zaměstnanců - vysokoškolsky vzdělaných odborníků v oblasti logistiky. Pro tento účel již zakoupila cca 4ha pozemek za silnici ČT - Semanín. V současné době existuje možnost  stavět na sousedících pozemcích Českých drah. Tím by se plocha původně uvažovaná pro výstavbu budovy Metrans uvolnila pro další (zahraniční) investory, kteří projevili zájem zde působit. Na základě dále uvedených usnesení rady města bude město jednat o výkupu pozemků, které  České dráhy vlastní a nijak je nepotřebují. To v příštích letech umožní  lepší využití průmyslové zóny a zvýšení počtu pracovních míst. Usnesení rady města k této problematice:
 
č. 761 Rada města pověřuje starostu města p. Jaroslava Zedníka k zahájení jednání ve věci pokračování výkupu pozemků ve vlastnictví Českých drah, a.s., které sousedí s pozemky ve vlastnictví Města Česká Třebová a jsou určeny pro průmyslovou zónu.  
č. 762 Rada města souhlasí s podáním Žádosti o zahájení jednání o odkoupení pozemků dotčených dalším rozvojem průmyslové zóny ul. Semanínská z vlastnictví majitele Českých drah, a.s., Nábřeží L. Svobody 1222, Praha 1, PSČ 110 15, IČ 790 94 226, v textu dle návrhu.
 
Cena firmy Iscarex

Zítra v sobotu 18.8. se běží cena firmy Iscarex - veřejný závod zařazený do Českého poháru v běhu do vrchu, do Iscarex poháru a letos také jako Mistrovtví české republiky v běhu do vrchu.  K dnešnímu dni bylo na závod přihlášeno 2465 závodníků. Na závod jsou pro závodníky i fanoušky vypraveny dva autobusy na trasách Litomyšl - ČT - Lanškroun - Dolní Morava  a V. Mýto Ústí n.O. - Dolní Morava, po skončení podvečerního a večerního programu pojedou zpět. Jízdné se neplatí.  
 
Memoriál ing. Bohuslava Langa

Ing.Bohuslav Lang (narozen 5.12.1932) zemřel předčasně 4.8.1992 Basketbalový klub v Ústí nad Orlicí  připravuje na termín 7. - 8.září už 21.ročník jeho memoriál turnaj mužů a žen. Bude se hrát v pátek od 18 hodin a v sobotu od 9 a 14 hodin v ústecké  sportovní hale.
Ing.Lang přišel v roce 1952 jako atlet do Ústí nad Orlicí i se svým bratrem Zdeňkem, v Ústí se se oženil a už ve městě zůstal. Byl především všetranným atletem,který za Jiskru Ústí n. Orl vybojoval nepřekonatelný rekord 160 utkání. Jeho druhou láskou byl basketbal, kde po skončení aktivní hráčské činnosti byl trenérem, rozhodčím, předsedou oddílu a pracoval také v krajském svazu V období 1990 - 1992 byl starostou města Ústí nad Orlicí
 
Patálie v podjezdu u bývalého pivovaru

Již několik let po sobě se opakuje stále stejná situace, a to, že u podchodu a podjezdu pod železniční tratí u bývalého pivovaru po levé straně ve směru na Litomyšl vytéká z poškozené betonové zdi na vozovku voda. V zimě tato voda pod mostem zamrzne a silničáři se ji pokouší vybrousit. Vždy tam je z tohoto důvodu omezen provoz. Nyní je opět vidět, že se tam zase tlačí voda. Nevím na koho z kompetentních osob se obrátit aby již konečně v tomto místě byla řádně udělána kanalizace, nebo aby voda byla svedena někam jinam. Sice by to stálo nějaký peníz, ale doprava v tomto úseku by byla, myslím si, bezpečnější. LJ