Českotřebovský deník 212/2012 (17.8.)                                  
5. ROČNÍK POHÁRU PEKELNÉHO KILOMETRU

25.8.2012 jsme uspořádali poslední běh a vyhlášení Poháru Pekelného kilometru pro rok 2012. Dlouho to vypadalo, že to bude závod jakýkoliv jiný, bez nějaké velké akce. Pak nás však napadla myšlenka nočního běhu,  a   navíc spojení sportovní akce s hudební produkcí.  Shánět o prázdninách kapelu, která by vám zahrála  na akci nebylo nic jednoduchého,  každý  víkend se někde koná hudební festival. Nicméně, když jsme zjistili, že HUDBA PRAHA má 25.8. volno, neváhali jsme. Kapela Volant dokonce volala sama, protože  jsme je chtěli  už na kvalifikační závod na MS v běhu do vrchu v roce 2011, ale tenkrát nemohli přijet.  Kontakt  již měli, a někteří  členové dokonce chtěli i běžetJ.  Myslíme, že naše myšlenka vyšla na 100%. Počet závodníků byl srovnatelný  s předešlými běhy na Peklák  , ale díky  kapelám  přišlo spousta potenciálních diváků, a při běhu to opravdu bylo znát. Kolem celé tratě byli lidé, kteří nás povzbuzovali,  atmosféra byla vynikající!  Škoda jen, že někteří závodníci nedorazili na vyhlášení Poháru, stupně vítězů v některých kategoriích byly prázdné. Rádi bychom poděkovali  Městu  Česká Třebová za půjčení pódia, firmě Iscarex za zpracování výsledků a fotogalerii, obchodní společnosti Konzum za krásné dárkové balíčky a firmě EkoBi, s.r.o. za  kartičky na volné vstupy do bazénu,  a do bikového  a  lanového parku.  Celou akci jinak finančně podpořila firma Šimůnek,s.r.o.   Děkujeme Českotřebovákům , že přišli podpořit  tuto sportovní akci a těšíme se na další, již 6. ročník Poháru Pekelného kilometru.   Pavla a Jan Šimůnkovi
Ad: Apokalypsa na Třebovce

Dobrý den, musím reagovat na apokalypsu ryb ve vašem zpravodaji. Žiji na břehu řeky Třebovky hodně let (od r. 1958) a chtěla bych říci, že takovýto žalostný stav tu nepamatuji. Není to jen od TECHPLASTU, ale od celého ZÁMOSTÍ, splav Na chmelnici není -
a když tu není, tak zde není ani voda - i zde ryby hynou!! ( nedivím se,vždyť i ty rostliny jim berou kyslík). Chápu, že letos je žalostné sucho, ale je mi smutno z toho, že o to koryto nikdo nejeví zájem. Teď by byla příležitost ho pořádně vyčistit a uvést do původního stavu (1960). Od povodně v roce 1997 to nikdo neřešil, tak si teď ta naše Třebovka klidně zarůstá, je plná nánosu a smrdí a smrdět asi bude ještě dlouho. Když jsem byla malá holka, tak můj taťka a všichni co tu bydlí, v létě vyčistili koryto,uklidili a měli klidný spánek, kdyby náhodou  přišel nějaký příval deště. Byli tu raci, užovky,pijavice.......  a jiný vodní živočich. A kdyby náhodou začalo více pršet ( ani na to nechci  pomyslet, protože jsem tu povodeň zažila), tak bude koryto plné - teď!!! Ale teď, bohužel, se musím naučit žít s tím nechutným ovzduším, které se nad Třebovkou vznáší!  Ráda bych pomohla vrátit Třebovce původní stav.
S pozdravem Alena Židková (Hýblová )
 
24. SRPNA OSLAVIL ING. JAROMÍR BARTÁK 100 LET


Dne 24. srpna oslavil neuvěřitelných 100 let českotřebovský občan, ing. Jaromír Barták. Narodil se 24. srpna 1912 v Nymburce. Zde žil dlouhá léta společně s rodiči a mladší sestrou, po maturitě na české reálce v Nymburce vystudoval ČVUT - obor inženýrské stavitelství a získal titul inženýr. Svému oboru zůstal Jaromír Barták věrný po celý život. Za německé okupace v r. 1943 se v Be- nešově seznámil se svou druhou ženou, která byla dětskou lékařkou. Do našeho města přišel ing. Barták v roce 1950, kdy se zde objevil jako pracovník Železniční stavební správy. Hned po svém příchodu založil v České Třebové tzv. Středisko průzkumu, tehdy jediné v rámci ministerstev železnic a dopravy. Další zaměstnání nalezl u tehdejšího v SUDOPu, a v Praze u podniku Metrostav, kde působil jako hlavní projektant trasy C z Kačerova do Jižního města.
Manželé Bartákovi po přestěhování do České Třebové velice brzy splynuli s kulturním životem našeho města. Kromě pravidelných návštěv koncertů KPH připomeňme jejich velký zájem o výtvarné umění. Velkou zálibou ing. Bartáka se stalo fotografování.
Ing. Jaromír Barták pátral po osudech zdejšího rodáka, nacisty popraveného ing. Otakara Runy a shromáždil mnoho dokumentů a informací o jeho osobě. O jeho bohaté poznatky byly obohaceny sbírky zdejšího městského muzea. Zasloužil se také o odhalení Runovy pamětní desky na Runově rodném domě U Zajíčků čp.20 na Starém náměstí.
Jaromír Barták získal v České Třebové své druhé rodné město, Zůstává jeho velkým patriotem a zajímá se o zdejší dění i nyní, kdy žije v Domově U fontány v Přelouči. Jak sdělil paní místostarostce Ing. Žáčkové, která mu k jeho narozeninám přijela blahopřát, je zde spokojený. Vstává každý den mezi 6 a 7 hod. Po snídani se věnuje 2 hodiny internetu – čte zprávy a vše, co jej zajímá. Pan Barták se sice pohybuje už jen na vozíčku, přesto hodně času tráví pobytem venku a každý večer po zprávách v rámci svých možností pilně 1 hodinu cvičí. V jídle není vybíravý, protože v Domově dobře vaří. Neužívá žádné zvláštní léky. Moc nečte vzhledem k tomu, že by ho to vysilovalo, četbu nahrazuje sledováním internetu. Navštěvuje jeho syn Vladimír, který bydlí v nedaleké vesnici a může za ním dojíždět. Přejeme panu Bartákovi hodně zdraví a spokojenosti do dalších let a ještě jednou gratulujeme! (re)
 
V Domově u fontány slavili 100 a 102 let   

Přelouč – Výjimečné události se v závěru minulého týdne zúčastnil náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek. V Domově u fontány slavili narozeniny dvou klientů. Rovnou stovku dovršil pan Jaromír Barták z České Třebové a o dva roky více paní Anna Pochobradská z Chrudimska. „Obdivuji aktivní přístup k životu u pana Bartáka a dobrou náladu u paní Pochobradské,“ řekl Roman Línek poté, co předal oslavencům květiny a dárky. „Jsem rád, že se jim v našem krajském zařízení dobře žije a že se jim tady líbí. Chtěl bych, abychom obyvatele těchto zařízení nebrali jako klienty, ale jako babičky a dědečky, kteří jsou osobnostmi a za kterými stojí jejich životy a jejich zkušenosti. Jediným hendikepem je méně sil, zdraví a možností se o sebe postarat,“ dodal.
     Stoletý pan Jaromír Barták dříve pracoval jako stavební inženýr a je stále velmi aktivní. Denně používá internet a zajímá se o veškeré dění. To pak rozebírá se synem, který jej často navštěvuje. Paní Anna Pochobradská prožila také zajímavý život se spoustou fyzické práce na poli a na statku. Má ráda společnost a radost jí dělají vnuci a pravnuci.
 
JAK ZAJIŠŤUJEME RUBRIKU SPOLEČENSKÁ KRONIKA V ČT. ZPRAVODAJI

Rubriku Životní jubilea, svatby a narozené děti obsahově zajišťuje matrika MěÚ, po předchozím zajištění souhlasu se zveřejněním. Rubriku Úmrtí zajišťujeme ve spolupráci se Soukromou pohřební službou paní Alice Hurtové, která si při sjednání pohřbu vyžádá u pozůstalých souhlas se zveřejněním úmrtí. Pokud byl pohřeb zajištěn kdekoliv jinde, nemáme o úmrtí žádné informace, a tento údaj pak v Čt. zpravodaji chybí. Máte-li proto v takovém případě zájem o zveřejnění úmrtí vašich blízkých, je třeba kontaktovat redakci Čt. zpravodaje telefonicky (604 685 835) nebo osobně na adrese Č. Třebová Brožíkova 933. Zveřejnění úmrt a jubileí apod. není nijak zpoplatněno, zveřejnění vzpomínky (jde o soukromé sdělení) stojí 100 Kč. (re)