Českotřebovský deník 214/2012 (29.8.)                                 


Gymnázium Česká Třebová připravuje na začátek školního roku         

3. 9. 2012 – Imatrikulace studentů prvních ročníků gymnázia 
15:00 – 16:00, Malý sál Kulturního centra Česká Třebová  -  garant akce Tomáš Kupka
10. 9. – 12. 9. 2012 – Adaptační kurz 1.A   -  garant akce Jarmila Petrová
 
Den Regionu Orlicko – Třebovsko s účastí hejtmana Pardubického kraje  

Svazek obcí Region Orlicko – Třebovsko připravuje na pátek 7. září 2012 tradiční akci Den regionu, na které přislíbil svou osobní účast hejtman Pardubického kraje Radko Martínek. Akce startuje ve 13.30 hod. ze Sportovního areálu Srnov v Rybníku u České Třebové se zastávkou v 15 hod. ve SkateParku v Ústí nad Orlicí (areál bývalé Prefy). Se starosty členských obcí a s účastníky cyklojízdy se hejtman setká po 18. hodině v cíli ve Sportovním areálu v Němčicích u Litomyšle. Pro všechny zúčastněné je zajištěno občerstvení a večerní program s kapelou Kalumet. 
 
Rozpis cvičebních hodin oddílu Sokolské všestrannosti pro období září 2012 – červen 2013 

Pondělí                  9,30 – 10,30     starší ženy          malý sál               R. Dobroucká
                           16,30 – 17,30     rodiče a děti       velký sál              L. Strouhalová
                           19,00 – 20,00     ženy                   velký sál              E. Gregarová / D. Kubrtová
 
Čtvrtek                18,30 – 19,30     ženy                   malý sál               D. Kubínková
                                                                                                                                             Lenka Strouhalová Náčelnice SV

POZVÁNKA na zahájení cvičebního roku 2012/13
ve středu 5. září 2012 od 16 hodin Na Skále "Sokolení"
sportovní odpoledne pro širokou veřejnost

Přehazovaná
Badminton
Petanque
Beach volejbal
Líný tenis
Stolní tenis
Opékání buřtů
Akce se koná za každého počasí – vezměte s sebou boty na přezutí do tělocvičny.
Přijďte se pobavit. Srdečně zve T.J. Sokol Česká Třebová.
 
Australští řidiči mají nového hrdinu. Muž v komiksovém kostýmu odstraňuje botičky za parkování 

Vypadá jako vystřižený z komiksu, po nocích obléká svůj zelený kostým a vysvobozuje australské řidiče od botiček a pokuty 135 australských dolarů, tedy asi 2800 korun. Dovedla ho k tomu vlastní zkušenost, kdy byl dopaden i on. Lidé ho považují za hrdinu, policie za delikventa. 
Tajemný muž s falešným knírkem používá k odstranění botiček úhlovou brusku a zachraňuje tak motoristy od placení pokut. Opláštěný bojovník v zelené kombinéze, pestrobarevných ponožkách a černých plavkách již několik týdnů pomáhá řidičům v Perthu v Západní Austrálii. Je to jeho bruska, která na většině záchranných misí v Perthu odvádí těžkou práci, ale řidiči jsou vděční právě Botičkáři. Deník Telegraph píše, že jediné, co za svoji pomoc žádá, je malý finanční dar, který ale hned předává dál - lidem bez domova, kteří peníze potřebují. Jakkoliv je ale řidiči považován za superhrdinu, policie o něm hovoří jako o hrozbě. Vyzvala proto veřejnost, aby Botičkáře vydali. "Překračuje zákon a my si to s ním vyřídíme," vzkazuje mluvčí policie. Perthský list Sunday Times Botičkáře vystopoval a udělal s ním krátký rozhovor. Muž své pravé jméno ale médiím pochopitelně nesdělil. Řekl však, že jeho velkou inspirací byl anglický Brusič, jenž se téměř před deseti lety po nocích oblékal do modrého trikotu a odstraňoval botičky z aut v Londýně a Kentu. Na "svém kontě" měl okolo 15 úspěšných akcí. Botičkář po jeho vzoru operuje na parkovištích Perthu. Jakmile uvidí auto s botičkou, oblékne svůj kostým s maskou a zeptá se řidiče, jestli chce zařízení odstranit. Jak dlouho mu záchranná operace trvá? "Je to případ od případu, ale v zásadě ne déle než minutu," říká maskovaný hrdina. "To mi už začíná bušit srdce, protože nikdy nevíte, jestli není za rohem policejní hlídka."  K odhodlání odstraňovat botičky z kol ostatních ho přivedl vlastní "traumatický" zážitek - kdysi byl dopaden kvůli zakázanému parkování a donucen zaplatit pokutu. "Pomáhám lidem," řekl místním novinám. "Necítím se, že bych cokoliv ničil, zastávám určitý mravní postoj. Představte si, že jste stará paní, nevidíte ceduli, jdete si jen nakoupit, vrátíte se zpátky a na svém voze vidíte botičku. Nakonec musíte zaplatit vysokou pokutu, aby vám ji odstranili." "Peníze, které se na pokutách vydělávají na nevinných lidech, jsou šílené. A kampak asi jdou? Určitě ne do výstavby parkovišť nebo bezpečnějších ulic. Jdou přímo do jejich kapes."  Australská vláda zveřejnila, že západoaustralští řidiči dluží na pokutách více než 250 milionů australských dolarů ve zhruba 740 tisících nezaplacených pokutách, píše server Pert now.