Českotřebovské gymnázium s novým ředitelem


 

Od 1. srpna 2012  nastoupil do funkce ředitele českotřebovského gymnázia Mgr. Josef Menšík. Svou pozici obhájil jednoznačně v konkurzním  řízení, jeho výsledek pak potvrdila Rada Pardubického kraje. Do funkce jej v závěru školního roku uvedla radní Pardubického kraje pověřená řízením oblasti školství Ing. Jana Pernicová. Faktické předání školy do rukou nového ředitele se pak uskutečnilo na přelomu července a srpna 2012. 

 

Střídání po 22 letech

Dosavadní ředitel školy PhDr. Petr Poldauf odchází do důchodu, na gymnáziu bude mít nadále částečný úvazek  - několik hodin výuky německého jazyka. Ve funkci ředitele byl více než 22 let, v roce 1990 vystřídal náhle zemřelého Josefa Čebiše. Nový ředitel říká: "Chtěl bych odcházejícímu řediteli upřímně poděkovat  nejen za vedení školy v uplynulém poměrně dlouhém období, ale také za tvůrčí a přátelskou atmosféru v pedagogickém sboru, za velkorysost a maximální vstřícnost. To jistě říkám nejen za sebe, ale i za další členy pedagogického kolektivu školy. Za sebe bych pak chtěl navíc zdůraznit, že Petr Poldauf věnoval mnoho času také mně osobně při předávání dokumentů a celé školní agendy, mohu říci, že jsme společně prošli veškeré materiály pedagogické, ekonomické, stavebně technické a i všechny další oblasti, které jsem musel převzít. V mnoha případech bylo třeba tlusté fascikly doplnit zasvěceným výkladem. Jsem přesvědčen, že mi bude rádcem i v dalších měsících mé práce na nové pozici ve vedení gymnázia.“

Kdo je Josef Menšík

Na českotřebovském gymnáziu působí právě dvacet let, spolupodílel se tedy na vzdělávání a výchově více než tisícovky absolventů našeho gymnázia. Na školu nastoupil v roce 1992 s aprobací český jazyk - hudební výchova. Zájem o školu projevil např. svým aktivním působením ve výboru Spolku gymnázia.  Mimo svou pedagogickou práci na gymnáziu také vyučoval na českotřebovské pobočce hudební školy Yamaha a společně s Petrem Pálkou obnovil činnost  českotřebovského smíšeného pěveckého sboru Bendl, který se během let stal jedním z nejlepších sborů v našem kraji. Bydlí v České Třebové, je ženatý a má dvě děti. Zajímá se o práci pro město, m.j. např. jako člen a také i předseda kulturní komise města, od roku 2010 působí také jako zastupitel města Česká Třebová za Koalici pro Českou Třebovou.

Nově koncipované vedení školy

S nástupem nového ředitele se změní i struktura vedení školy. Na místě zástupce ředitele budou nyní pracovat společně PhDr. Tomáš Kupka a Mgr. Dana Řehořová, o práci zástupce se podělí každý jednou polovinou. Důvodem je to, že dosavadní zástupce Tomáš Kupka převzal od nového školního roku také funkci proděkana pro studium na litomyšlské Fakultě restaurování Univerzity Pardubice. (Tomáš Kupka zde již několik roků externě přednášel latinský jazyk). Je to jistě i vyznamenání pro náš ústav, na každém gymnáziu proděkan pro studium nevyučuje. Zásadní změny se v pedagogickém kolektivu nechystají, ale přece jen se zde objeví nové tváře. Budou zde působit i dva zahraniční lektoři jako rodilí mluvčí. Pro angličtinu to bude Nik Bigmore a pro španělštinu pak Julieta Jansa (pochází z Argentiny), kteří obohatí kontakt studentů školy s vyučovaným jazykem při hodinách věnovaných především konverzacím. Působí v našem regionu (v Litomyšli, Letohradě) a na našem gymnáziu budou pracovat na částečný úvazek.

Českotřebovské gymnázium má nejbohatší jazykovou  výuku v regionu.

Jazykovému vzdělávání se na gymnáziu věnuje velká pozornost již tradičně, dobrá jazyková výbava je potřebná ke studiu všech oborů na vysoké škole i v praxi. Vyučuje se zde samozřejmě angličtina, vynikajících výsledků dosahují studenti španělštiny, vyučuje se i němčina, francouzština, ruština a latina. Škola však nezanedbává ani výuku přírodovědných předmětů, zvlášť při vědomí toho, že praxe dnes vyžaduje především studenty technických oborů. Škola také využívá všech možností k obohacení studia prostřednictvím evropských programů. Je to především již velmi dobře rozběhnutý projekt v rámci programu Vzdělání pro konkurenceschopnost, kde již příprava projektu velmi pokročila a škola na jeho realizaci získala  zajímavé finanční prostředky. Druhým programem je projekt Škola hrou v kraji Komenského, který se teprve rozbíhá. Škola velmi dobře spolupracuje s firmou Contipro Dolní Dobrouč na programu FYBICH, žáci dosáhli řady úspěchů v mimoškolních aktivitách, olympiádách a dalších soutěžích.

Vynikající výsledky ve studiu i v úspěšnosti absolventů na VŠ

Dosažené studijní výsledky svědčí o tom, že studenti jsou na našem gymnáziu vedeni schopnými učiteli a na kvalitě studia se nic neubírá. Bylo to vidět i u letos jinde problémových státních maturit, na českotřebovském gymnáziu byla úspěšnost  maturantů u testů státních maturit 100%. To jasně ukazuje, že nejjistější cesta k získání státní maturity, uceleného vzdělání a studia na prestižních vysokých školách vede právě přes gymnázium.

Všechny střední školy se potýkají  s nedostatkem žáků.

Počet žáků škol v populačním ročníku klesá a to se týká všech škol. Pro gymnázia byla letos v našem kraji stanovena bodová hranice, kterou musel uchazeč o studium dosáhnout, aby mohl být přijat.  Jde o to, aby gymnázia nesnižovala svou úroveň a nepřijímala žáky s podprůměrnými studijními výsledky. Rozhodnutí je jistě správné, i když znamená současně další snížení počtu uchazečů. Podle výsledků prvního kola bylo úspěšných uchazečů poměrně dost, ti kteří požadavky splnili, většinou ale bydleli jinde a dali přednost gymnáziu v místě svého bydliště (Ústí, Litomyšli, Lanškrouně  apod.). Někteří žáci (např. z České Třebové) neprošli jen o minimum bodů a měli jistě velkou šanci uspět u zkoušek v druhém kole (kdy bylo potřebné kvórum o něco nižší). Mnozí to však ani nezkusili a dali přednost jiné (např. odborné) škole, na kterou se hlásili, a byli přijati s nižším počtem bodů již v I. kole. Několik míst v prvních ročnících tak zůstává neobsazených i na začátku nového školního roku. S podobným problémem se však potýká řada dalších škol našeho regionu.

Školní rok zahájí imatrikulace

V pondělí 3. září odpoledne se v Kulturním centru uskuteční slavnostní imatrikulace studentů prvních ročníků českotřebovského gymnázia. Děje se tak za velkého zájmu rodičovské veřejnosti. Slavnostní okamžik podpoří také pěvecký sbor gymnázia pod vedením Kamily Pavlíkové. "Potom nás už čeká pravidelná školní práce v naší krásné a prostorné  budově," říká Josef Menšík. I letos se ve škole opět pokročilo s úpravami. Konkrétně se jedná o výměnu  oken v I. poschodí budovy, byly ale provedeny i další dílčí úpravy, úprava kotle a rekonstrukce dílny. Postupná úprava a modernizace školní budovy se daří také díky dobré spolupráci školy s městem Česká Třebová," doplnil nový ředitel školy Josef Menšík.

9.8. 2012    

Milan Mikolecký