Italské písně opět zazní v České Třebové                              

Dvakrát do stejné řeky nevstoupíš. Přesto se o to v letošním roce pokusí italský mužský pěvecký soubor  Il Rifugio z města Seregno v severní Itálii.
Vše začalo v roce 1969. Na popud dvou přátel z doby totálního nasazení, Oldřicha Tomeše, (předsedy Osvětové besedy, pod kterou působil pěvecký soubor Bendl) a skvělého zpěváka Luigiho Giusaniho ( člena  souboru Il Rifugio ) využil italský soubor pozvání Bendlu a přijel do České Třebové. Už jen realizace návštěvy  byl malý zázrak. Vždyť to bylo krátce po tom, co ruská (a další) vojska tvrdě ukončila naivní snahu našeho národa po vybudování lepší společnosti.
A objevil se skvělý soubor zpěváků s úžasnými výkony, přitažlivým repertoárem a sympatickým vystupováním. Okouzlil Českou Třebovou, vznikla řada přátelství, několik lásek a dokonce jedno manželství. Il Rifugio se  do České Třebové ještě dvakrát vrátilo.
Po roce 1989 projevila naše radnice snahu navázat spolupráci se Seregnem. Na pozvání starosty ing. Zdeňka Langa přijel k nám seregněnský místostarosta. Ve stejné době se o navázání kontaktů pokoušel i Bendl. Volby, které změnily obsazení radnice v Seregnu a určitá krize souboru Il Rifugio, ukončily jednání. Posléze se Česká Třebová dohodla na všestranné a stále se rozvíjející partnerské spolupráci s městem Agrate Brianza asi 30 km vzdáleném od Seregna.
V italském souboru však stále vzpomínají na pobyty v České Třebové. Noví členové se zájmem poslouchají vzpomínky účastníků. Il Rifugio je opět ve skvělé formě a je proto přirozené, že touží po cestě do České Třebové.
Vyhovět tomuto přání a zorganizovat pobyt souboru Il Rifugio se rozhodla členka sboru Bendl paní Magda Peterková. Po dohodě s radnicí pozval Italy opět soubor Bendl, a tak je  přivítáme poslední týden v září. Společný koncert je zařazen jako mimořádný do cyklu Kruhu přátel hudby ve čtvrtek 27. září 2012. Další společné vystoupení bude v sobotu 29. září 2012 v Přívratě. Považujte tento článek mj. i jako pozvání na oba  koncerty. Základem repertoáru  Il Rifugio jsou nádherné písně Alpinů ( Horských myslivců) z první světové války a zpěvné lidové  italské písně. Soubor zařazuje i úpravy světových hitů a můžeme se těšit i na adaptaci české písně. Je také pravděpodobné, že si oba soubory zazpívají společně.
                                                                                                                           RNDr. Jaroslav Demel, předseda KPH